Celý svet oslavuje: Prehľad medzinárodných dní a ich význam

Medzinárodný deň žien, detí alebo mužov poznáme a slávime azda všetci. Vedeli ste však, že v kalendári má svoj deň aj mrkva, čokoláda či dokonca toaletný papier? A to nie je ani zďaleka koniec dlhého zoznamu medzinárodných a svetových dní. Spoznajte tie najbláznivejšie aj najzaujímavejšie medzinárodné dni a zistite, ako a kedy vznikli. 

Vedeli ste o tom, že medzinárodných a svetových dní máme viac než dní v kalendári? Napríklad na taký 24. apríl pripadajú až tri významné dni – Deň skautov a skautiek, Svetový deň laboratórnych zvierat a Medzinárodný deň boja proti kolonializmu. Svoj sviatok majú totiž mnohé významné udalosti, osoby či zvieratá, ale aj jedlá, nápoje či rôzne bizarnosti. Niektoré medzinárodné dni nám majú pripomínať historické udalosti, neprávosti či dôležité veci, na ktoré by sme nemali zabúdať. Iné nám majú spestriť život a ponúknuť dôvod na oslavu. Ďalšie nás majú jednoducho pobaviť.

  • Ako vznikajú medzinárodné dni?

Vznik medzinárodných a svetových dní je vždy iný. Niektoré vznikli prijatím rezolúcie OSN, iné si ľudia zaviedli sami, čím inšpirovali aj okolité krajiny a nakoniec celý svet. Mnohé svetové či medzinárodné dni vznikli na počesť významných osôb alebo popud utláčaných skupín.

Medzinárodný deň žien, ktorý 8. marca slávi takmer celý svet, vznikol začiatkom 20. storočia v USA. Prvým impulzom boli veľké protesty krajčírok, ktoré v roku 1909 bojovali za ženské práva. Postupne sa k nim pridávali aj ženy z ostatných krajín. Všetky spájalo jedno – túžba po rovných právach a slobodnejšom živote. Od roku 1975 Medzinárodný deň žien uznáva aj OSN.

Vznik Medzinárodného dňa mužov má na svedomí doktor Jerome Teelucksingh, ktorý upozornil na tzv. neviditeľných mužov. Teelucksingh si v tento deň chcel pripomenúť svojho otca, ktorý mal narodeniny. Zároveň chcel poukázať na problémy a bariéry, ktorým musia mnohí muži v spoločnosti čeliť.

Vedeli ste, že...
... Deň otcov vznikol v USA v roku 1910? Za jeho vznikom stojí Američanka Sonora Smart Doddová, ktorá chcela vzdať hold svojmu ovdovenému otcovi. Ten sa s láskou staral o ňu a jej štyroch súrodencov. 

Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým matkám. Deň matiek sa v Československu začal sláviť v roku 1923, jeho veľkou propagátorkou bola Alice Garrigue Masaryková. Sviatok matiek a materstva je však oveľa starší, jeho korene siahajú do hlbokej minulosti. Napríklad v starovekom Grécku sa oslavoval sviatok plodnosti a matiek spojený s uctievaním pohanskej bohyne Rhey. Neskôr v 16. storočí sa v Anglicku slávil sviatok matiek pod názvom Materská nedeľa či Nedeľa matiek, ktorý pripadal na pôstne obdobie pred Veľkou nocou.

V kalendári nájdeme aj množstvo dní, ktoré nám majú pripomínať, aké dôležité je zdravie a prevencia. Svetový deň duševného zdravia nám má vždy 10. októbra pripomenúť, že duševná pohoda nie je samozrejmosťou. Svetový deň boja proti rakovine, ktorý si pripomíname 4. februára, je iniciatívou mimovládnej organizácie UICC (Union for International Cancer Control). Cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o tejto zákernej chorobe a zároveň búrať mýty, ktoré o nej aj dnes panujú.

Často sa vznik svetových či medzinárodných dní spája so smutnými udalosťami. Myšlienka Medzinárodného dňa detívznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Krátko po konferencii sa niekoľko štátov rozhodlo zaviesť deň venovaný deťom. Ich cieľom bolo poukázať na problémy, ktorým čelia milióny detí, a zároveň urobiť radosť deťom.

Medzinárodný deň boja proti násiliu na ženách zase vznikol po tom, ako boli v Dominikánskej republike násilne usmrtené tri politické aktivistky, sestry Mirabalové. V roku 1981 vyhlásili latinskoamerické aktivistky 25. november za Deň boja proti násiliu na ženách.

  • Aký majú medzinárodné dni význam?

Medzinárodné dni sú vyhradené na pripomínanie a oslavovanie rôznych tém a otázok s medzinárodným významom. Tieto dni môžu byť venované ľudským právam, environmentálnym otázkam, zdravotnej starostlivosti, vzdelávaniua ďalším dôležitým témam. Majú za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o danom probléme a podporiť diskusiu a akcie na globálnej úrovni.

Tieto dni poskytujú príležitosť na zdôraznenie a riešenie globálnych otázok, a to nielen na medzinárodnej úrovni, ale aj na miestnej a národnej úrovni. Osobitne sú dôležité pre posilnenie povedomia o témach, ktoré sú kľúčové pre spoločné dobro a udržateľný rozvoj na celom svete.

Medzinárodné dni majú za cieľ spájať ľudí po celom svete a poukazovať na potrebu spolupráce a vzájomnej súdržnosti. Mnohé medzinárodné dni sú zamerané na posilnenie hodnôt ako ľudské práva, rovnosť, sloboda a spravodlivosť. Tieto dni slúžia ako platforma pre vyjadrenie podpory týmto hodnotám a výzve na dodržiavanie práv všetkých jednotlivcov, nezávisle od ich pôvodu, farby pleti, náboženstva či inej identity.

Okrem toho sú mnohé svetové dni skvelou príležitosťou na oslavu. Oslavu ľudí, na ktorých nám záleží, oslavu prírody, oslavu lásky, ale aj obľúbeného jedla, filmu či divadla. Niektoré medzinárodné dni slúžia na oslavu úspechov, pokrokov a hrdinstva v rôznych oblastiach. Vďaka medzinárodným dňom, ktorých je plný kalendár, máme totiž každý deň dôvod na oslavu. Či už to bude oslava obľúbenej čokolády, vína alebo domáceho miláčika.

  • Prehľad významných dní

Začiatok roka sa nesie v znamení mieru a lásky. Hneď prvý deň v roku, teda 1. januára, si pripomíname dôležitosťpokoja. Svetový deň mieru nám má ukázať, aký vzácny a zároveň krehký je mier. Na 14. február každoročne pripadá sviatok všetkých zamilovaných. V tento deň oslavuje nielen svätý Valentín, ale aj všetci zamilovaní a milovaní. K tomuto dňu neodmysliteľne patria oslavy a darčeky.

Niektoré páry sa vyberú na romantickú večeru, iné svoju lásku oslávia v pohodlí domova. Medzi obľúbené darčeky pre ženy patria strieborné šperkyprstene, prívesky či náušnice, keď si 14. februára vaša milovaná otvorí krabičku so žiarivým šperkom, iste bude nadšená. Ani dámy by v tento deň nemali zabúdať na svojich milých. Potešiť ich môžu vlastnoručne upečenou tortou, hodinkami či pánskym šperkom.

Hľadáte dokonalý darček pre ženu, muža alebo dieťa?
Darujte strieborný šperk

S Valentínom sa láskyplný začiatok roka nekončí. Už 2. marca totiž oslavujeme Medzinárodný deň zásnub. Ak však hľadáte ideálny termín zásnub, nečakajte na žiaden špeciálny deň a požiadajte svoju lásku o ruku vtedy, keď to tak budete cítiť vy. Rozhodne nezabudnite ani na Medzinárodný deň žien, ktorý oslavujeme vždy 8. marca. Všetky dámy, ženy a dievčatá, ktoré majú vo vašom živote dôležité miesto, si na MDŽ zaslúžia pozornosť v podobe kvetov, čokolády či strieborného šperku.

Na druhú májovú nedeľu pripadá Deň matiek. Tento sviatok sa slávi v mnohých krajinách, zaujímavosťou však je, že nemá jednotný dátum. Tento sviatok nám má pripomínať, aké dôležité a nezastupiteľné sú matky a aké vzácne je materstvo. Matky po celom svete dostávajú kvety a drobné darčeky od svojich detí či partnerov. Dokonalým darčekom k tak významnej udalosti, ako je oslava materstva, môže byť aj strieborný šperk. Či už chcete vzdať hold svojej partnerke a mame vašich detí, alebo sa chcete poďakovať matke za všetko, čo vám dala, slová niekedy nestačia.

Tak, ako majú svoj deň matky, majú ho aj naši otcovia. Svetový deň otcov každoročne pripadá na tretiu júnovú nedeľu. V tento deň si ľudia po celom svete pripomínajú, akú významnú úlohu má v ich živote milujúci otec. Nezabudnite ani na toho svojho a ukážte mu, ako veľa pre vás znamená. Vezmite ho na večeru, spravte si spoločný výlet alebo mu darujte niečo, čo ho poteší.

Balóniky, sladkosti, darčeky, výlety a úsmevy od ucha k uchu. Aj tak to môže vyzerať 1. júna, kedy celý svet oslavuje Medzinárodný deň detí. Už o chvíľu tu máme opäť rozžiarené očká detí, ktoré netrpezlivo čakajú na darček od milujúcich rodičov či starých rodičov. Mladšie deti poteší vytúžená hračka či maškrta, tie staršie môžete prekvapiť aj strieborným šperkom s rozprávkovým motívom.

Vedeli ste, že...
... 30. júla oslavujeme Medzinárodný deň priateľstva? Potešte svojho najlepšieho priateľa napríklad náramkom priateľstva, ktorý budete spoločne nosiť. 

Zabúdať by sme nemali ani na starších ľudí. Aj oni majú totiž svoj sviatok. Medzinárodný deň seniorov je 1. októbra. Tento sviatok nám má pripomínať prínos seniorov pre našu spoločnosť a zároveň upozorňovať na problémy, ktorým starší ľudia musia čeliť.

Vedeli ste, že aj muži majú svoj deň? Medzinárodný deň mužov oslavujeme 19. novembra, a to už od roku 1999, kedy sa sviatok mužov začal oficiálne oslavovať. Čo darovať mužovi, ktorý je pre vás dôležitý? Skúste sa zamyslieť nad tým, čo má rád. Ak miluje autá, darujte mu jazdu vo vysnívanom aute. Milovníka jedla poteší dobrá večera, gentlemana pánsky šperk či hodinky.

  • Najzaujímavejšie medzinárodné dni

Okrem klasických svetových dní však v kalendári nájdeme aj skutočne vtipné medzinárodné dni. Vedeli ste napríklad o tom, že 9. októbra oslavujeme Svetový deň pošty a 20. októbra Deň stromov? Na svoje si prídu aj milovníci dobrého jedla či nápojov. 25. októbra totiž oslavujeme Svetový deň cestovín, 13. mája Svetový deň koktejlov a 13. septembra si bez výčitiek môžeme dopriať poriadny kus obľúbenej čokolády. Je predsa Medzinárodný deň čokolády. Milovníci kávy by si mali určite zakrúžkovať dátum 1. október. Ten zasa patrí voňavej káve.

O januári mnoho ľudí vraví, že patrí k najsmutnejším mesiacom. To však zrejme netušia, že 23. januára máme Deň koláčov. Zahoďte jarný splín a dajte si poriadnu porciu obľúbeného dezertu. Dni naplnené radosťou môžete mať počas celého roka, no 20. marca sa môžete potešiť ešte o trošku viac. Na to je predsa Svetový deň šťastia ideálny, no nie?  

Kedy konečne skončiť so zlozvykom zvaným cigarety, ak nie 31. mája? Svetový deň bez tabaku je skvelou príležitosťou, ako dať zbohom fajčeniu. Cigarety môžete vymeniť napríklad za šport, a to napríklad pri príležitosti Svetového dňa bicyklov, ktorý oslavujeme 3. júna, prípadne počas Svetového dňa pohybu k zdraviu, ktorý pripadá na 10. máj.

  • Najbizarnejšie svetové dni

Priamo v Brne vznikol jeden z najbláznivejších sviatkov vôbec. Medzinárodný deň šibnutej chôdze inšpirovaný kultovou komediálnou skupinou Monty Python si môžete užiť 7. januára. Už 3. apríla je tu Medzinárodný deň spodného prádla a 13. október už tradične odhadzujeme podprsenky. Že vám znie Medzinárodný deň bez podprsenky bizarne? V skutočnosti ide o deň, ktorý vznikol v rámci osvetovej kampane pre prevenciu rakoviny prsníka.

Svoj deň má aj toaletný papier. Ten si pripomíname 19. novembra v rámci Medzinárodného dňa toaliet. Ako tento deň oslávite, to už radšej necháme na vás. Aby sme si (nielen po toalete) nezabúdali umývať ruky, máme v kalendári aj Svetový deň umývania rúk, a to konkrétne 15. októbra.

Ako by sme mohli zabudnúť na vajíčka? Tým každoročne patrí druhý októbrový piatok. Aby toho nebolo málo, 9. marca nezabudnite poriadne spanikáriť, pretože práve tento deň je označovaný ako Deň paniky. Ak vo vás nevyvoláva paniku vaša svokra, zoberte ju 23. novembra na obed a potešte ju niečím pekným. Tento deň totiž patrí všetkým svokrám.Čerešničkou na torte je Svetový deň absurdít, ktorý pripadá na 20. november.

Vďaka medzinárodným a svetovým dňom je každý deň ako stvorený na oslavu. Či už má sviatok vaša láska, otec, sestra, dcéra alebo priateľ, nezabudnite na darček. Dokonalým darčekom na akúkoľvek príležitosť je šperk. Ten bude obdarovanému navždy pripomínať tento deň a váš vzájomný vzťah.