Ako vybrať zásnubný prsteň?

Pokiaľ si kladiete túto otázku, zrejme ste našli tú pravú osobu, s ktorou chcete stráviť celý život. Prišli ste na to, že pravá láska je stav, v ktorom človek cíti potrebu byť neustále s milovanou bytosťou. Zamilovanosť je krásny pocit, ktorý praje veľkému životnému kroku.

Prajete si, aby vaša žiadosť o ruku bola dokonalá a mala jasnú odpoveď - ÁNO? Je potrebné si uvedomiť, že tento deň musí byť perfektný. Zamyslite sa a položte si otázku, ako by si tento deň predstavovala vaša nastávajúca. Iste si už odmalička vysnívala svojho princa, ktorý bude chcieť len ju. A vy máte teraz to šťastie, že tým princom ste! Preto sa, prosím, nechajte inšpirovať, ako tento deň premeniť na rozprávkový.

Ako najlepšie vyjadriť svoje city než žiadosťou o ruku v ten pravý romantický deň? Bude to len a len váš deň, ktorým začne vaša spoločná budúcnosť. A prvá vec, ktorú budete okrem odvahy potrebovať, bude dokonalý zásnubný prsteň. Mal by byť očarujúci ako jej úsmev, žiarivý ako jej oči a jedinečný ako ONA....

Ako vybrať zásnubný prsteň - OLIVIE.sk

 

  • Význam zásnubného prsteňa
 

Význam zásnubného prsteňa je oveľa väčší, než si myslíte. Zásnubný prsteň má dať všetkým na vedomie, že osoba, ktorá ho nosí, je zasnúbená a bude sa vydávať. Spravidla ho nosia ženy od zásnub až do svadby. Tento prsteň je darovaný žene pri žiadosti o ruku a reprezentuje formálnu dohodu o budúcej svadbe. Zásnubným prsteňom žena ukazuje, že je oficiálne zadaná a zasnúbená.

Tento krúžok v sebe nesie tiež spojenie lásky, zmeny, oslavy a nových začiatkov. Na rozdiel od iných šperkov, práve ten zásnubný ženy väčšinou nezložia. Viaže sa im k nemu totiž príbeh spojený s okamihmi šťastia, radosti a lásky.

  • Aké symboly nesie tento šperk?

Dar - ve většině západních kultur je prsten vnímán jako dar a vyjádření touhy strávit se ženou zbytek svého života.

Sľub - žena nosí prsteň preto, že sľubuje, že si muža vezme a je oficiálne zadaná.

Kruh - prstienok tvorí kovový krúžok a kruh sám osebe je súčasťou geometrie. Nemá začiatok ani koniec, je večný, nekonečný a dokonalý. Kruh symbolizuje spojenie životov dvoch ľudí, nepretržitý kolobeh života a vesmír.

Dedičstvo - niektoré páry si vyberajú prstene, ktoré majú v sebe určitú symboliku. Obľúbené sú keltské prstene, ktoré sú zviazané s rodinou a tradíciou. Starožitné sú zase často rodinným dedičstvom a sú v rodine už po mnoho generácií.

  • Vybrať zásnubný prsteň sám alebo s osobou, ktorá vám vždy dobre poradí?

Ste pripravený položiť veľkú otázku a púšťate sa do hľadania prstienku na vlastnú päsť? Zrazu však zistíte, že existuje toľko typov, štýlov, osadení, kameňov a tvarov, až sa cítite bezmocne a úplne stratene, pretože už neviete, čo by sa vašej vyvolenej mohlo páčiť? Skúste požiadať o pomoc jej najlepšiu kamarátku a odpovedzte si spoločne na tieto základné otázky:

Aký typ šperku vaša vyvolená najradšej nosí? Má rada klasické ženské šperky alebo dáva prednosť niečomu modernejšiemu? Potešil by ju jemný a drobný prsteň alebo skôr robustnejší?

Čomu sa najradšej venuje vo voľnom čase? Športuje, miluje zvieratá, jej koníčkom je práca či rada cestuje? Zvoľte tvar a veľkosť, ktoré pre ňu budú optimálne.

Aké farby patria medzi jej obľúbené? Iste svoju nastávajúcu poznáte už veľmi dlho a viete, ktoré farby sú jej najobľúbenejšie. Vyberte tú jej milovanú alebo aspoň tú, ktorá sa jej veľmi priblíži.

Ako sa najčastejšie oblieka? Keďže bude vaša žena prsteň nosiť neustále, musí sa hodiť k všetkému, čo má v šatníku. Pokiaľ nemáte predstavu o tom, aký kameň by sa jej páčil, je rozumné držať sa klasických tvarov.

Vyberať zásnubný prsteň s nevestou? - Ak sa rozhodnete pre spoločný výber prstienka, budete mať nezabudnuteľné spoločné spomienky a istotu, že sa trafíte priamo do čierneho. Zároveň budete môcť rovno konzultovať aj vzhľad snubných prstienkov, ktoré by mali s tým zásnubným ladiť. Svoju milú môžete potom oslniť originálnou alebo premyslenou romantickou žiadosťou o ruku. Budúca nevesta bude síce vaše vyznanie už čakať, ale vy iste nájdete ten správny okamih prekvapenia.

  •  Akú cenovú hranicu zvoliť?

Ak patríte k ľuďom, ktorí si miesto zlata radšej zaobstarajú momentálne veľmi obľúbený a moderný kov, potom sú zásnubné strieborné prstene presne tým, čo hľadáte. V našom sortimente nájdete úžasné strieborné prstene, ktoré vás svojím prevedením očaria doslova na prvý pohľad. Striebro je veľmi elegantné, cenovo dostupné a pristane prakticky každej žene. Do svojho rozhodovania zahrňte váš životný štýl a priority. So zásnubným strieborným šperkom nemusíte siahnuť hlboko do vrecka, a napriek tomu bude vyzerať elegantne až priamo božsky.

 

Najkrajšie zásnubné prstene do 40 € - OLIVIE.sk

 ()

  • Akú povrchovú úpravu prsteňa zvoliť?

Vždy je veľmi dôležitá voľba povrchovej úpravy vášho zásnubného šperku. Prečítajte si vybrané metódy a vďaka tejto rade iste vyberiete ten správny šperk pre vašu nastávajúcu.

  • Druhy povrchových úprav strieborných šperkov

Ródiovanie
Ródiovanie je druh povrchovej úpravy šperku, keď sa na striebro nanesie tenká vrstva ródia. Ródium je tvrdšie ako striebro. U striebra je ródiovanie predovšetkým praktickou záležitosťou. Eliminuje sa tým totiž oxidácia, tzv. černenie striebra. Vďaka ródiovaniu majú šperky oveľa väčšiu odolnosť a dlhšiu životnosť. Ródiovaný šperk je odolnejší proti oteru, poškriabaniu a pôsobeniu chemických látok než v prípade len vylešteného striebra. Ródiovaný povrch je antialergický. Výhodou ródia je tiež jeho farebná podobnosť so striebrom. Starostlivosť o ródiované šperky je nenáročná, stačí ich jemne preleštiť suchým flanelom, aby na nich nezachytila nečistota. Ak sa vrstva ródia ošúcha, je možné nechať šperk v klenotníckej dielni znovu povrchovo pokryť.

Oxidácia
Oxidácia je chemický proces, ktorý dodáva šperkom zastaraný vzhľad. Zoxidované šperky sú stále populárnejšie. Z estetického hľadiska sa šperky oxidujú s cieľom získať vintage vzhľad. Napríklad kov, ktorý má vryté písmo a oxiduje, bude mať vrytú časť očernetú, čo zvýrazní kontrast a slová budú lepšie čitateľné. Oxidácia je dokončovacou prácou, v tomto prípade ide o náter či povlak.

E-pokrytie
Ide o ochrannú povrchovú úpravu, keď táto metóda využíva elektrický prúd k náteru kovového povrchu organickým lakom. Číra lakovaná vrstva poskytuje striebru ochranu proti poškriabaniu a zvyšuje životnosť lesku strieborného šperku. Pokryje sa tak každá medzierka. Šperky pokryté touto metódou majú teplejšie tóny než ródiované striebro a ponechávajú si svoju prirodzenú krásu bez obáv z poškodenia.

Striebrenie
Striebrenie je stopercentná strieborná vrstva, ktorá je aplikovaná na pevnú striebornú základňu s cieľom poskytnúť danému kovu dlhodobý lesk a extra ochranu proti poškriabaniu a každodenné použitie. Táto vrstva, ak nie je uvedené inak, je 1 mikrometer silná, ale v niektorých prípadoch možno použiť silnejšiu vrstvu, ktorá siaha až do 2 mikrometrov. Všeobecne sa na kov nanáša tiež tzv. e-náter, ktorý je aplikovaný na samotný strieborný povlak. Chráni tak šperk pred zmatnením a zabezpečuje, aby zostal žiarivo čistý. Vyššie nájdete viac informácií o elektrickom nátere.

Zlatenie
Zlatenie je metóda ukladania tenkej vrstvy zlata na povrch striebornej základne chemickým alebo elektrickým spôsobom. Najčastejšie sa stretneme so zlátením žltým a ružovým zlatom. Práve ružovo pozlátené zásnubné prstene naberajú na obľúbenosti.

Platina
Strieborné šperky pokryté vrstvou platiny. Povrchová úprava platinou, je tou najlepšou úpravou, akú strieborné šperky môžu mať. Platina predlžuje ich životnosť a dodáva im krásny vzhľad.

  • Viete, ako zistiť veľkosť prsteňa partnerky?

Veľmi dôležité je poznať veľkosť prsteňa partnerky. Ak vaša nastávajúca nosí nejaký prsteň, požičajte si ho. Najjednoduchšie je pravítkom zmerať jeho vnútorný priemer. Môžete si tiež nasadiť prsteň na vlastnú ruku a na mieste, kde sa pre hrúbku vášho prsta zastaví, zmerajte šnúrkou jeho obvod.

Veľkostnú tabuľku a detailný návod, ako zmerať veľkosť prsteňa, nájdete priamo v článku: VEĽKOSŤ PRSTEŇA

  •  Ako vybrať ideálny kamienok?

Je potrebné si uvedomiť, že najvýznamnejšia časť zásnubného prsteňa je jeho dominantný kamienok, ktorý celý šperk charakterizuje. Ten na krúžku môže byť osadený sám, ak vyniká farbou, kvalitou a čistotou, alebo môže byť osadený po krajoch obrúčky. Takto jednoducho sa dá vylepšiť vzhľad zásnubného šperku. Kamienok tiež odráža svetelné lúče. Jednoduchá optika dokáže zázraky a pomôže vám s rozhodovaním. Vďaka jednotlivým typom osadenia a dizajnom bude kameň vyzerať väčší, než v skutočnosti je, vylepšia tiež jeho vzhľad či farbu a dodajú tú správnu iskru.

  •  Symbolika prsteňov so zirkónom od OLIVIE podľa farieb.

Biela/číra - je farbou čistoty, nevinnosti a symbolom nových začiatkov.

Ružová- je farbou lásky, nehy a zároveň symbolom krásy a romantiky.

Červená - je symbolom sebavedomia a lásky. Je to farba vášne a ohnivého vzťahu. V Číne vyjadruje radosť a prosperitu.

Modrá - je symbolom dôvery a poznania.

Čierna - začala byť v poslednej dobe veľmi populárna. Je to farba znovuzrodenia. Poukazuje na vznešenosť, stabilitu a dlhodobú istotu.

 

  • Na ktorom prste sa nosí zásnubný prsteň?

Zásnubný prsteň sa nosí na prstenníku ľavej ruky. V stredoveku ľudia verili, že štvrtým prstom prechádza žila lásky. Podľa povery existuje priame spojenie medzi prstenníkom a srdcom. Preto bude prstienok stále blízko k srdcu. Avšak nie je nutné nosiť prstienok len na ľavej ruke. Niektoré ženy ho nosia na pravej ruke, najmä po svadbe. Ale nájdu sa aj ženy, ktoré zásnubný prsteň nosia na krku na retiazke, pretože nechcú, aby sa opotreboval.

Veľmi zaujímavé zdôvodnenie je aj to, že prstenník na ľavej ruke patrí k tým najmenej namáhaným prstom, a preto je menšie riziko, že sa prstienok pokazí.

Kde sa nosí zásnubný prsteň - OLIVIE.sk

 

  • Nosí sa zásnubný prsteň aj po svadbe?

Ste zasnúbení, prípadne máte po svadbe a zaujíma vás, kde môžete nosiť snubný a zásnubný prstienok a či ich môžete mať dohromady na jednej ruke? Zásnubný prsteň sa väčšinou nosí od okamihu zásnub až do svadby na prstenníku ľavej ruky. Umiestnenie na ľavú ruku má svoj dôvod, a tým je blízkosť srdca, čo má symbolizovať lásku a oddanosť partnerovi. Mnoho z nastávajúcich neviest však zásnubný prstienok nosí rovno na prstenníku pravej ruky a na ľavej ruke si nechávajú miesto pre snubný prsteň. Sami uznáte, že je veľká škoda nechávať zásnubný prstienok po svadbe ležať v šperkovnici.

Kde nosit zásnubní prstýnek po svatbě:

  • Na prstenníku ľavej ruky spoločne so snubným prstienkom. Tu je však nevýhoda, že spoločne umiestnené prstienky ľahko zaniknú a nevyniknú tak, ako keby boli umiestnené samostatne.
  • Na prostredníku ľavej ruky. Tu je však potrebné prstienok upraviť na správnu veľkosť.
  • Neodporúčame nosiť zásnubný prsteň na ukazováku, pretože to značí moc a panovačnosť. A tá by v láske nemala byť.
  • Môžete ho nosiť aj na retiazke namiesto prívesku. Tento tip sa vám bude hodiť v prípade, že po svadbe nechcete na svojich rukách kombinovať zásnubný prsteň so snubným. Tak môžete mať váš zásnubný prsteň vo vašom dekolte a veľmi blízko pri srdci. Môžete si vybrať medzi mnohými retiazkami, ktoré vám poslúžia na tento účel: Strieborné retiazky - OLIVIE.sk

 

  • Môžem žiadať o ruku bez zásnubného prsteňa?

Ste spolu, milujete sa, zrovna ste spolu prežili niečo zásadné a v tejto chvíli sa zrodil v hlave spontánny nápad s žiadosti o ruku? Hovoríte si, teraz je tá pravá chvíľa. Preháňa sa vám hlavou: Teraz alebo nikdy! Prečo nie! Aj bez prsteňa je možné tento akt urobiť, ale len vtedy, ak ste si úplne istí, že robíte správnu vec. Môžete to vziať ako otvorenú žiadosť o ruku s tým, že to neskôr spečatíte tým pravým zásnubným prsteňom. V dnešnej dobe bez pravidiel je možné čokoľvek.

  • Ten pravý zásnubný prsteň

Po prečítaní tohto článku by ste už mali mať dostatok indícií, aká je symbolika zásnubného prsteňa, ako a s kým vybrať zásnubný prsteň, s akou povrchovou úpravou a kamienkom ho zvoliť. Samotný výber už musíte urobiť VY. Veríme, že ak vaša vyvolená dostane náš šperk, jej odpoveď na vašu otázku bude ÁNO.

 

4131 Stříbrný zásnubní prsten AMBER

 

Prsteň AMBER

€44

 

3365 Růžově zlacený stříbrný prsten se zirkonem

 

Prsteň ROSE

€49,70

 

4215 Stříbrný prsten GRAND

 

Prsteň GRAND

€46

 

4133 Stříbrný zásnubní prsten COURTNEY

 

Prsteň COURTNEY

€44

(Najkrajšie a najpredávanejšie strieborné zásnubne prstienky - OLIVIE.sk)

  • Samotný akt zásnub

Akt zásnub by mal byť romantický a dojemný. Dôležitosť zásnub si hovorí o starostlivé plánovanie. . Áno, je krásne sa do všetkého vrhnúť spontánne a až potom dolaďovať detaily, ale väčšina žien sníva o nezabudnuteľnej romantickej chvíľke, s ktorou sa bude môcť chváliť kamarátkam, deťom i vnúčatám. Preto si zostavte zoznam krokov, na ktoré nesmiete zabudnúť. Tento deň musí byť nezabudnuteľný. Šťastie praje pripraveným!

 

„Milujem život, pretože mi dal teba. Milujem teba, pretože ty si môj život.“ – John Lennon

.