Všetko o zásnubách: Akú majú tradíciu a ako prebiehajú inde vo svete?

Premýšľali ste niekedy nad tým, odkiaľ pochádzajú zvyky sprevádzajúce žiadosť o ruku? Zásnuby sú jedným z najstarších rituálov, ktoré našu spoločnosť sprevádzajú už od čias starovekých Rimanov, Grékov či Egypťanov. Staroveký rituál sa postupne premenil na romantický zvyk, bez ktorého si svadbu ani nedokážeme predstaviť. Ako prebiehali zásnuby v minulosti a ako by mali vyzerať dnes? Aj to sa dozviete v našom článku.

Zásnuby ako prechodový rituál sú so svadbou spojené od nepamäti. Spočiatku to však nebolo romantické gesto, ako ho poznáme dnes. Žiadosť o ruku bola formálnym aktom potvrdzujúcim dohodu či obchod medzi mužom a otcom nevesty. Postupne sa však tento rituál premenil na romantické posunutie vzťahu o úroveň ďalej. Ako to však bolo kedysi?

  • História zásnub

Prvé zmienky o zásnubách, ktoré predchádzali žiadosti o ruku, pochádzajú s veľkou pravdepodobnosťou zo židovskej Tóry. V nej je svadba popísaná ako akt pozostávajúci z dvoch častí – zo zásnub (kidušin) a samotného svadobného obradu (nisu'in). Pri židovských zásnubách boli vždy prítomní okrem muža a ženy aj dvaja svedkovia a desať dospelých mužov. Požiadanie o ruku sa spečatí v momente, keď muž navlečie budúcej neveste na ukazovák pravej ruky prsteň. Pôvodne sa kidušin a nisu'in konali oddelene. Svadba prebehla až rok po zásnubách. V stredoveku však boli oba obrady spojené a doplnené o ďalšie prvky, takže dnes sa svadobný obrad koná v jeden deň.

Vedeli ste, že...
... starovekí Rimania pri zásnubách podpisovali aj právnu zmluvu, ktorá upravovala vzťahy medzi budúcimi manželmi a ich rodinami?

Židovskými tradíciami sa inšpirovali aj starovekí Gréci či Rimania, ich zásnuby však neboli také veľkolepé. V starovekom Grécku prebiehali zásnuby za prítomnosti dvoch svedkov, nevesta však prítomná nebola. Zásnuby totiž prebiehali len medzi budúcim ženíchom a otcom nevesty. Nešlo o romantický akt, ako ho poznáme dnes, ale o formálne spečatenie dohody. V starovekom Ríme bol spôsob, ako prebiehajú zásnuby, trochu iný. Podobne ako v židovskej kultúre, aj tu bol zavŕšením zásnub moment, keď muž navliekol dáme snubný prsteň. Prsteň bol čistý, jednoduchý a bez akýchkoľvek kameňov.

V stredoveku sa k tradícii zásnub pridalo aj ženíchovo pokľaknutie pred nevestou. Stredovekí rytieri si totiž zvykli kľaknúť na koleno pred panovníkmi, ktorým týmto gestom vzdávali česť. Keď chcel teda stredoveký mládenec vzdať česť dáme, ktorú miloval, kľakol si pred ňou na koleno a požiadal ju o ruku.

Hľadáte ten pravý snubný prsteň? Objavte našu ponuku šperkov, s ktorými budú vaše zásnuby dokonalé.
Objevte šperky k zásnubám


V staroveku, ale aj v stredoveku zásnubám obvykle predchádzalo vyjednávanie oboch rodín o podmienkach sobáša či výške nevestinho vena. Vyjednávanie prebiehalo medzi hlavami rodín, teda otcom ženícha a otcom nevesty. Sobáše však boli často dohodnuté ešte pred tým, ako nevesta a ženích prišli na svet. Typickými dohodnutými zväzkami a zasnúbením sa preslávili panovnícke dynastie, ktoré svadobnou politikou upevňovali svoje postavenie a moc. Nevesta a ženích tak nemali príliš veľkú šancu prejaviť počas vyjednávania svoj názor. K zasnúbeniu bol v mnohých krajinách potrebný aj súhlas duchovného. Až po ňom sa mohli podpisovať zmluvy, vymieňať sľuby či prstene.

  • Symbolika zásnubného prsteňa

Zásnubný prsteň nie len obyčajným šperkom, ktorý má zdobiť ruku budúcej nevesty. V drobnom krúžku, ktorý je často zdobený drahým kameňom, sa skrýva hlboká symbolika s dlhou históriou. Kovový krúžok je už od nepamäti symbolom nekonečna, nikdy nekončiacej a pevnej lásky. Otvor, ktorým prsteň muž navlieka svojej partnerke, má zase symbolizovať vstupnú bránu k novému spoločnému životu. Moment, keď muž navlieka partnerke zásnubný prsteň, je spečatením vzájomného záväzku a vernosti.

Zásnubné prstene vyrobené z najrôznejších materiálov nosili už starovekí Egypťania. Práve oni nás naučili, na ktorej ruke sa nosí zásnubný prsteň. Snubný prsteň sa totiž už v tom čase nosil na prstenníku ľavej ruky, pretože naši predkovia verili, že práve touto stranou vedie žila lásky. Snubný prsteň mal svoje miesto aj v starovekej rímskej kultúre, avšak jeho symbolika nebola až taká romantická. V skutočnosti išlo skôr o symbol vlastníctva. Prsteň tu totiž obvykle predával budúci manžel otcovi svojej nevesty ako akýsi druh platby za manželku. Ženy v tom čase údajne nosili až dva snubné prstene – jeden, ten zlatý, mala žena nosiť na verejnosti. Druhý, ktorý bol vyrobený z bežného kovu, mohla dáma nosiť doma.

Ako požiadať partnerku o ruku?
Prečítajte si náš článok

Snubné prstene ako ich poznáme dnes, teda vyrobené zo zlata či striebra zdobené drahými kameňmi, sa začali vyrábať až oveľa neskôr. Zhruba v 15. storočí ich začali pri zásnubách využívať bohaté šľachtické rody, ktoré chceli svadbou posilniť svoje postavenie. Drahé kamene však neboli len estetickým prvkom. Každý kameň mal inú symboliku. Smaragd mal symbolizovať bezpečný domov, rubín vášnivú lásku a drahé diamanty zase večnosť a nezničiteľnosť.

  • Moderné zásnuby a ich trendy

Ako prebiehajú zásnuby dnes? Zásnubný prsteň už dávno nemá symbolizovať, že žena patrí mužovi, šperky už nie sú vyrobené z kože a zásnubám nepredchádza rodinné vyjednávanie. Zásnuby sa v priebehu rokov vyvíjali a menili a z pôvodného prechodového rituálu sa stalo romantické gesto medzi partnermi. Niektoré tradície sa však zachovali dodnes.

Pokľaknutie na koleno, s láskou vybraný zásnubný prsteň, vážny rozhovor s rodičmi nevesty či nezabudnuteľný spoločný deň. To všetko sú krásne tradície, ktorých dodržiavanie robí väčšine párov radosť. Nájdu sa však aj také páry, ktoré preferujú nekonvenčné zásnuby, čo je celkom v poriadku. Dôležité predsa je, aby si tento deň užili partneri. Či už sa rozhodnú pre romantickú žiadosť o ruku ako z filmu, alebo adrenalínové ÁNO niekde v oblakoch.

Moderná doba priniesla aj túžbu okamžite sa podeliť o svoju radosť so zvyškom sveta a zásnuby sa tak stali verejnou záležitosťou, ktorú s radosťou zdieľame na sociálnych sieťach. Nie je teda ničím výnimočným, že pri zásnubách býva prítomný fotograf či kameraman, ktorý tento moment zveční. Snúbenci tak svoju radosť môžu okamžite zdieľať s rodinou aj priateľmi. 

Náš TIP:
Darujte partnerke personalizovaný zásnubný prsteň s gravírovaním.
Zistite viac o gravírovaní

Sto ľudí, sto chutí. Aj čo sa týka trendov v oblasti samotných prsteňov, môžeme hovoriť o veľkej rôznorodosti. Niekto dáva prednosť diamantovej klasike, niekto minimalizmu a iné dámy zase preferujú výrazné snubné prstene s farebnými kamienkami. Opäť však platí, že najdôležitejší je vkus konkrétnej dámy. Vaša partnerka iste ocení, ak uvidí, že ste si s výberom zásnubného prsteňa dali dostatok námahy a venovali ste mu čas.

Pri výbere sa neriaďte aktuálnymi módnymi trendami, ale vkusom vaše partnerky. Ak má rada jemné šperky, výrazný snubný prsteň s veľkým kameňom zrejme nebude tým pravým. Ak však sleduje aktuálne módne trendy a miluje extravaganciu, nebojte sa siahnuť ani po výraznejšom netradičnom kúsku. Poriadne horúcim trendom posledných rokov je aj ružové zlato, ktoré sa medzi dámami teší veľkej obľube.

  • Zásnuby a spoločenské zvyky

Kedysi museli dávať k svadbe zvolenie rodičia, neraz bol potrebný aj súhlas duchovného. Dnes už sa na partnerov nekladú tak prísne nároky a zo zásnub sa postupne stal romantický súkromný akt. Moment, keď si dvaja zamilovaní ľudia pozrú do očí a dáma povie svoje ÁNO. Napriek tomu, že v našej kultúre ide o neformálny ak lásky, aj dnes sa môžeme stretnúť s istými tradíciami a zvykmi.

Dodnes je spoločenským zvykom, že svadbe predchádzajú zásnuby. Nejedna dáma si odmalička predstavuje deň, keď pred ňou pokľakne jej vyvolený a položí jej tú najdôležitejšiu otázku: „Vezmeš si ma?“ Hoci sa spoločenské normy a pravidlá stále menia a vyvíjajú, zásnuby dodnes zostávajú v životoch väčšiny z nás pevným bodom, ku ktorému sa túžime dostať. Zásnuby a následná svadba sú pre mnohých akýmsi vyvrcholením partnerského života.

Nemusí to však platiť pre všetkých. V dnešnej dobe nie je ničím výnimočným, že na zásnuby a následnú svadbu čakajú rodinní príslušníci netrpezlivejšie než samotní partneri. Aj dnes sa totiž očakáva, že partneri sa po istom čase zasnúbia a budú mať svadbu. Je to akousi spoločenskou normou. Mladí ľudia však už nechcú mať svadbu len preto, že to od nich očakáva ich okolie. Stále častejšie preto pristupujú k netradičnejším zásnubám. Týmto spôsobom sa chcú odlíšiť od svojich rodičov či starých rodičov a dať im najavo, že oni to chcú a cítia inak.

Je len na vás, ako to cítite. Nikdy sa nesnažte naplniť očakávania vášho okolia a choďte sa svojím srdcom. Či už túžite po klasických zásnubách, alebo niečo nevšednom, nezabudnite na originálny šperk.

Pýtate sa, koľko času by malo ubehnúť od zásnub do svadobného obradu? Podľa tradície minimálne pol roka, no nikdy nie viac ako rok. Ide však o starú tradíciu, takže termín svadby je na zvážení každého páru. Okrem toho sa naskytá aj otázka, ako požiadať o ruku rodičov nevesty. Aj tu platí, že všetko závisí na vás a vašich rodinách. Niektorí rodičia si zakladajú na tradičných spôsoboch, kedy muž príde na slávnostný obed a prednesie svoje plány. Iní si počkajú na rozhodnutie daného páru a o svadbe sa dozvedia až keď uvidia snubný prsteň. 

  • Zásnuby vo svetových kultúrach

V našej kultúre je tradíciou, že muži pokľaknú na koleno a žene na ľavý prstenník navlečú žiarivý snubný prsteň. A ako prebiehajú zásnuby v iných krajinách či kultúrach? V niektorých krajinách sú zásnuby aj dnes podmienené platbou za nevestu. V Keni musí budúci ženích zaplatiť otcovi nastávajúcej vopred dohodnutú sumu, a to vo forme peňazí, dobytka alebo iného majetku.

v Indii sú zásnuby veľkým rodinným sviatkom, ktorý môže trvať aj niekoľko dní. Počas veľkých osláv si rodiny navzájom vymieňajú dary, šperky či drahé látky. Chýbať nesmie živá hudba, tanec, množstvo tradičných pokrmov a nápojov. V Nepále nie je ničím neobvyklým, že muž a žena sa zasnúbia ešte kým sú v matkinom bruchu. Dodnes tu totiž praktizujú dohodnuté sobáše, ktoré sú v rukách rodičov ešte nenarodených detí.

V Chile či v Nórsku by ste snubný prsteň na ľavej ruke dámy hľadali márne. V týchto krajinách je totiž zvykom, že budúci ženích svojej partnerke navlieka prsteň na prst pravej ruky. V Chile je tiež zvykom, že zásnubný prsteň hrdo nosí aj snúbenec. V írsku sa veľkej obľube teší tzv. Claddagh ring. Ide o prsteň v tvare srdca, ktoré držia dve ruky. Tento motív má symbolizovať manželstvo a lásku. Svoje miesto má na prstenníku ľavej ruky, špička srdiečka by mala smerovať smerom k prstom. Počas svadobného dňa je smerovanie otočené.

Krajinou, ktorá si dodnes prísne zakladá na klasických svadobných tradíciách, je aj Grécko. Budúci manžel musí pred zásnubami požiadať o zvolenie budúceho svokra, nasleduje stretnutie s duchovným. Až keď má súhlas obidvoch mužov, môže požiadať partnerku o ruku.

V Japonsku sa páry údajne nezasnúbia bez toho, aby prebehol ceremoniál zvaný yunio. Ten spočíva v stretnutí oboch rodín, počas ktorého si navzájom vymenia deväť darov zabalených v špeciálnom ryžovom papieri. Každý z darov má niečo symbolizovať. Darčeky sú nevyhnutnou súčasťou zásnub nielen v Japonsku, ale aj v Thajsku. Namiesto diamantového prsteňa tu totiž nevesta od budúceho ženícha dostáva niekoľko zlatých darov.

Zásnuby sú krásnym aktom, ktorý má svoje korene v dávnej histórii. Ľudia si už od nepamäti vyznávali lásku a zaväzovali sa k tomu, že spolu strávia celý život. Zvyky a tradície sa v priebehu histórie menili, dodnes sa však zachovala tá krásna myšlienka. Máte po svojom boku milovanú osobu, s ktorou chcete prežiť zvyšok života? Nečakajte na vhodnú chvíľu a spečaťte svoju lásku vzájomným áno. Vyberte si ten pravý zásnubný prsteň, s ktorým bude vaše požiadanie o ruku dokonalé a vaša polovička najšťastnejšia na svete.

Objavte ponuku zásnubných prsteňov