Aj muži majú svoje dni alebo ako osláviť medzinárodný deň mužov

Kedy je medzinárodný deň mužov a ako tento sviatok vznikol? Možno aj vás prekvapí, že nielen ženy majú svoj deň v kalendári. Sviatok mužov už tradične pripadá na koniec novembra. V tento deň si pripomíname všetkých mužov, ktorí majú v našich životoch dôležité miesto. Otec, manžel, priateľ či syn. Oslávte svojho muža tak, ako si zaslúži.

Medzinárodný deň mužov OLIVIE.sk

  • Kedy a ako vznikol Medzinárodný deň mužov?

Medzinárodný deň mužov pripadá na 19. november. Deje sa tak už od roku 1999, kedy sa sviatok mužov začal konečne oficiálne oslavovať. Túto veľkú udalosť má na svedomí doktor Jerome Teelucksingh, ktorý upozornil na tzv. neviditeľných mužov.

Prečo práve 19. november? Teelucksingh si v tento deň chcel pripomenúť svojho otca, ktorý mal narodeniny. Zároveň chcel poukázať na problémy a bariéry, ktorým musia mnohí muži v spoločnosti čeliť. Tak vzniklo aj 6 základných pilierov tohto sviatku. Medzinárodný deň mužov nám má pripomínať, že by sme mali:

  1. Podporovať pozitívne mužské vzory. Nielen filmové hviezdy a športovcov, ale aj obyčajných mužov, ktorí žijú slušný a čestný život.
  2. Oslavovať pozitívny prínos mužov pre spoločnosť, komunitu, rodinu, manželstvo, starostlivosť o deti.
  3. Zamerať sa na zdravie a pohodu mužov.
  4. Poukázať na diskrimináciu mužov v oblasti sociálnych služieb, postojov a očakávaní spoločnosti.
  5. Zlepšiť medziľudské vzťahy a podporovať rodovú rovnosť.
  6. Vytvárať bezpečnejší a lepší svet, v ktorom môžu ľudia rásť, aby dosiahli svoj plný potenciál.

Kedy je medzinárodný deň mužov?
Sviatok mužov už tradične oslavujeme 19.11.

  •  Kde sa slávi Medzinárodný deň mužov?

História medzinárodného dňa mužov nie je dlhá, no jeho popularita stále rastie. Tento sviatok sa slávi už vo viac než 70 krajinách, vrátane Slovenska a Česka. Pýtate sa, ako sa slávi Medzinárodný deň mužov? Tradície osláv Medzinárodného dňa mužov sa môžu líšiť v závislosti od krajiny a kultúry. Je dôležité poznamenať, že sviatok mužov nie je iba o oslavách, ale aj o podpore otvorených diskusií o otázkach a výzvach, s ktorými sa muži stretávajú. Má za cieľ podporovať rovnosť pohlaví, zlepšiť mužské zdravie a podporiť pozitívne mužské vzory.

Vedeli ste, že...
... Medzinárodný deň žien oslavujeme už od roku 1909? Aj vznik tohto sviatku sa spája so spoločenskými problémami a postavením žien.

Pri príležitosti sviatku mužov sa po celom svete konajú rôzne prednášky, diskusie a ďalšie aktivity, ktoré majú upozorniť na vyššie zmienené myšlienky. K oslavám neodmysliteľne patria aj darčeky. Darčeky pre mužov, ktorí pozitívne ovplyvnili náš život. Mužov, ktorí nám idú príkladom. Mužov, bez ktorých si to nevieme predstaviť. Oslávte toho svojho aj vy.

medzinárodný deň mužov OLIVIE.sk

  • Tipy na darčeky pre muža

Dobrá večera, kvalitné víno alebo radšej niečo symbolickejšie? Premýšľate, ako osláviť svojho muža? Ak stále neviete, čo darovať mužovi, kamarátovi či otcovi, máme pre vás niekoľko tipov. V prvom rade si odpovedzte na otázku, či vyberáte darček pre zanieteného športovca, milovníka chutného jedla alebo štýlového gentlemana.

Medzinárodný deň mužov OLIVIE.sk

Muža, ktorý nadovšetko miluje svoju rodinu, iste poteší kalendár s rodinnými fotkami či spoločný výlet. V prípade, že chcete vyčariť úsmev na tvári pracovitému mužovi, darujte mu koženú aktovku či doplnok, ktorý mu budú závidieť aj ostatní kolegovia. Krokom vedľa nie je ani relaxačný pobyt, masáž či návšteva barbera. Manžel, otec či starý otec – každý si predsa zaslúži chvíľu oddychu len pre seba. K tomu neodmysliteľne patrí aj pútavá kniha či časopis.

Ak máte vo svojom okolí štýlového muža – čo celkom iste máte – darujte mu niečo, čo podtrhne jeho mužnú eleganciu. Stále obľúbenejšie sú šperky pre mužov. Strieborné, kožené či drevené, prstene, náramky aj prívesky. Môže to byť retiazka s dôležitým symbolom, vygravírovaným odkazom alebo elegantný minimalistický náramok zo striebra. Nie ste si istí, po ktorom krásnom šperku siahnuť? Darujte mu darčekový poukaz.

Hľadáte kvalitné pánske šperky?

Objavte širokú ponuku strieborných šperkov

Hrnčeky s vtipnými nápismi už zrejme nikoho neprekvapia, no čo tak darovať kvalitný cestovný termohrnček? Vďaka nemu si bude môcť vychutnať svoj obľúbený horúci nápoj počas celej zimy kdekoľvek a kedykoľvek. Ak ale predsa len chcete mužovi darovať niečo vtipné, vyberte mu niečo, čo naozaj využije. Napríklad ponožky, pyžamo či spodnú bielizeň s vtipným motívom.

Medzinárodný den mužov OLIVIE.sk

Darovať môžete aj parfum. Ak sa však chcete vyhnúť sklamaniu z nesprávneho výberu, v prípade, že si nie ste na 100% istí, siahnite radšej po darčekovom poukaze. Nielen podmanivá vôňa dodáva mužovi šarm. Dokonalosť sa skrýva v detailoch a žiaden muž nepohrdne kvalitnou koženou peňaženkou, puzdrom na mobilný telefón, novou kravatou či luxusnými hodinkami. Tie sú síce väčšou investíciou, no otca, ktorý vás s láskou vychovával, iste potešia.

Darčeky pre muža ale nemusia mať iba hmotnú podobu. Najkrajším darčekom je predsa spoločne strávený čas či gesto, ktoré povie viac než slová a darčeky. Možností, ako mužovi ukázať, že si ho vážite, je nespočetne veľa. Milý odkaz priložený k pánskemu šperku, spoločná večera popretkávaná príjemnými rozhovormi, celodenný výlet na obľúbené miesto. Je len na vás a vašej fantázii, čím tento rok vykúzlite úsmev na tvári muža, ktorý je pre vás dôležitý.