Ako vybrať snubný prsteň: Od tradičných dizajnov až po moderné trendy

Čaká vás jeden z najdôležitejších dní vášho života a vy chcete, aby bolo všetko naozaj dokonalé? Zoznam hostí máte napísaný, pozvánky poslané, vysnívané priestory čakajú na výzdobu. K dokonalosti chýbajú už len obrúčky. Snubné prstene, ktoré si s partnerom či partnerkou vymeníte, by mali symbolizovať všetko krásne medzi vami. Poradíme vám, ako vybrať snubné prstene – tvar, materiál aj veľkosť.


  • Význam a tradícia snubných prsteňov

Snubné prstene sú súčasťou našej histórie už od nepamäti. Starí Egypťania si napríklad počas svadobných obradov dávali krúžky vyrobené z prírodných materiálov rastúcich v okolí riek. V tvare prsteňa videli vesmírne nekonečno bez začiatku a konca a v jeho vnútornom otvore bránu, ktorá sa novomanželom otvára na ich spoločnej ceste životom.

Objavte svoj vysnívaný snubný prsteň

Tradícia svadobných obrúčok sa objavila aj v starovekom Ríme. Tu však malo darovanie snubného prsteňa celkom inú symboliku – obchodnú. Budúci manžel daroval drahý šperk otcovi ženy, ktorú si chcel vziať. Rovnako však nasadil prsteň aj svojej manželke. Týmto aktom nielen ukázal, že žena už patrí k nemu, ale zároveň jej vyjadril dôveru. Ak sa žena dokáže postarať o drahý prsteň, dokáže byť verná aj mužovi a s láskou sa postará o ich spoločný domov a rodinu.

Kresťania sa snubným prsteňom dlho vyhýbali, pretože ich dlhé stáročia vnímali ako symbol pohanstva. Zlom nastal až zhruba v 10. storočí, kedy kresťania prijali jednoduché a nezdobené snubné prstene ako symbol večnej lásky muža a ženy.

Vedeli ste, že...
... muži začali nosiť obrúčky až počas prvej svetovej vojny? Snubný prsteň im mal pripomínať, že doma na nich čaká ich životná láska.

Náhodná nebola ani voľba prsta, na ktorý si manželia prsteň navliekali. Prstenník totiž považovali za miesto, cez ktoré preteká žila lásky a sily priamo zo srdca. Darovanie čí výmena prsteňa symbolizovala nekonečnú lásku a vstup do nového spoločného života. Na ktorej ruke nosiť snubný prsteň si môžete vybrať, tradícia však vraví, že obrúčky patria tam, kde je žila lásky.

Na prstenníku ľavej ruky žena spočiatku nosí zásnubný prsteň. Po svadbe teda prichádza otázka, ako sa spoločne nosí snubný a zásnubný prsteň. Na aký prst sa dáva snubný prsteň a je nutné ten zásnubný sňať? Odpoveď je jednoduchá – je to len na vás. Ak sa vám to páči, môžete si na prstenníku nechať oba šperky. Prípadne si môžete zásnubný prstienok zavesiť na retiazku ako prívesok.

  • Zlato či striebro?

Dnes už si nemusíme vyrábať obrúčky z konope či rákosia, ako to robili starí Egypťania. Nemusíme nosiť ani drevené snubné prstene či obrúčky zo slonoviny. Vymeniť si môžeme krásne zlaté či strieborné snubné prstene, prípadne obrúčky z titánu alebo volfrámu.

Pred tým, ako sa rozhodnete pre jeden z drahých kovov, ujasnite si, či chcete obrúčku nosiť spoločne so zásnubným prsteňom. Ak ich budete nosiť na jednom prste, mali by byť z rovnakého kovu, aby harmonicky ladili.

 

Kedysi sme mohli vidieť najmä obrúčky zo žltého zlata. Tomu dnes výrazne konkuruje biele zlato a samozrejme striebro. Snubné prstene zo žltého či bieleho zlata sú síce nestarnúcou klasikou, no ich popularita mierne klesá. Dôvodom je predovšetkým ich zloženie, ktoré môže niektorým ľuďom spôsobovať alergické reakcie. Alergia na kovy sa totiž vyskytuje u takmer polovice populácie a zrejme nikto nechce kvôli alergii zložiť obrúčku.

Riešením sú strieborné snubné prstene. Tie sú elegantné, starostlivosť o ne je pomerne jednoduchá a vďaka kvalitnej výrobe a úprave vám vydržia tak dlho ako vaša láska. Dôležité je, aby bolo striebro rhódiované. To šperku zaistí nielen lepšiu mechanickú odolnosť, ale minimalizuje riziko vzniku alergie na kov. Strieborné snubné prstene OLIVIE sú vďaka rhódiovaniu odolné, hypoalergénne a nehrozí ani rýchla oxidácia, teda neestetické sčernenie.

Vyberte si obrúčky podľa vašich predstáv

Cenovo dostupné a zároveň elegantné sú aj obrúčky z chirurgickej ocele. Tento materiál pripomína biele zlato či striebro, jeho cena je však výrazne nižšia. Odolné, farebne stále a za priaznivú cenu. Oceľové snubné prstene vyhľadáva mnoho mladých párov. Podobne obľúbené sú snubné prstene z volfrámu. Vedeli ste, že volfrám je desaťkrát tvrdší než 18-karátové zlato? Tento ťažký, odolný kov vás zaujme na prvý pohľad. Dôvodom je jeho nezvyčajná tmavá farba.

  • Dizajn a štýl snubných prsteňov

Aj po rokoch obrúčkam kraľujú klasické a jednoduché prstene zo zlata či striebra. Väčšina párov dáva prednosť minimalistickým snubným prsteňom bez zdobenia, ktoré je vďaka ich jednoduchému dizajnu možné nosiť každý deň.

Stále populárnejšie sú však aj snubné prstene s jemným zdobením v podobe drobných kamienkov. Trendy v šperkoch pre rok 2023 a 2024 však idú ešte ďalej. Po originálnych snubných prsteňoch totiž túži čoraz viac párov. Mladí novomanželia sú stále odvážnejší, a tak sa do popredia dostávajú aj netradičné snubné prstene vyrobené z dreva či dokonca vytetované snubné prstene.  

Už niekoľko rokov môžeme na prstoch niektorých dám vidieť kombináciu, ktorá bola až donedávna šperkárskym tabu. Kombinácia žltého zlata a striebra. A to nie len v podobe kombinácie dvoch šperkov, ale aj v podobe kombinovaných snubných prsteňov. Dvojfarebné snubné prstene už teda nie sú tabu, ale horúcim trendom. A práve kombinované snubné prstene sú odpoveďou na otázku, ako jednoducho zladiť snubný prsteň so zásnubným.

  • Detaily, ktoré robia rozdiely

Lesklý alebo matný? S diamantami alebo radšej minimalistický? To sú otázky, ktoré si pri výbere snubného prsteňa kladie každý z nás. Sú to práve tie najmenšie detaily, ktoré robia najväčšie rozdiely. A to ako v cene, tak vo výslednom dizajne. Ani tu však neplatia žiadne prísne pravidlá a rozhodnutie je tak čisto na vás dvoch. Niekto preferuje šperky v matnom dizajne, iný dáva prednosť klasickým lesklým obrúčkam.

Diamant, briliant či zirkón. Čím sa líšia?

Ak vás láka niečo netradičnejšie, dávame vám do pozornosti kombináciu matného a saténového povrchu. Tento netradičný dizajn si zamilujete na prvý pohľad. Jednoduchosť a štipka extravagancie ako symbol vášho špeciálneho vzťahu.

  • Na čo nezabudnúť pri výbere snubných prsteňov?

Ak už plánujete svadbu, iste viete, že najdôležitejší je správny time management. Či už ide o výber miesta, svadobných koláčov alebo snubných prsteňov. Čím skôr začnete vyberať obrúčky, tým menej stresu budete musieť prežiť.

Ako správne vybrať veľkosť prsteňa?
Poradíme vám krok za krokom

Dostatok času vám zároveň poskytne oveľa viac možností, než ak by ste obrúčky kupovali v zhone. Napríklad také gravírovaanie. Chcete mať vo vnútri obrúčky vyrytý symbol, dátum či iniciály? Žiaden problém, no myslite na to, že personalizovaný šperk nevznikne hneď. Výber snubných prsteňov si preto nenechávajte na poslednú chvíľu.

Ak vás láka gravírovanie, no premýšľate, čo vyryť na snubný prsteň, zamyslite sa, čo vás oboch spája. Kde ste sa zoznámili? Ktorý dátum je pre vás dôležitý? Na obrúčku si môžete vygravírovať vaše iniciály, dátum svadby či obľúbený citát.

  • Správna starostlivosť o snubný prsteň

Ako udržiavať snubný prsteň v perfektnom stave? Rovnako ako o váš vzťah, aj o snubný prsteň sa musíte pravidelne starať. Ani ten najdrahší kov nebude na vašom prste žiariť večne bez patričnej starostlivosti. Pri určitých aktivitách by ste si mali prsteň z ruky odložiť. Máme na mysli mechanicky náročnú prácu či činnosti, počas ktorých vaše ruky prichádzajú do kontaktu s chemickými látkami. Šperky odkladajte na suché miesto, ideálne do šperkovnice, v ktorej sa nebudú vzájomne dotýkať. Použiť ale môžete aj krabičku na snubný prsteň.

Ako sa správne starať o strieborné šperky?
Prečitajte si naš návod

Obrúčku si radšej odložte aj pred sprchou, kúpeľom či návštevou wellness. Striebru ani zlatu totiž nesvedčí chlór ani slaná voda. To isté platí o kamienkoch, zirkónoch či diamantoch, ktoré zdobia vaše šperky. Snubné prstene by ste mali pravidelne čistiť špeciálnymi roztokmi určenými na daný kov. Nikdy ich neutierajte klasickými špongiami či dokonca kefkami, ktoré by ich mohli poškodiť. Vždy siahnite po utierke určenej na čistenie šperkov.

Hľadáte dokonalý snubný prsteň, ktorým spečatíte vašu lásku? Vyberte si obrúčky presne podľa vašich predstáv, ktoré vám budú každý deň pripomínať váš veľký deň a lásku, ktorá každým dňom silnie. Strieborné snubné prstene OLIVIE v sebe snúbia eleganciu, výnimočnosť a večnosť. Sú také výnimočné ako vaša láska.

  • Tematické šperky