Poznáte rozdiel? Diamant, briliant a zirkón

Kamene patria u šperkov k tomu najobľúbenejšiemu, čo ich môže krášliť. Majú rôzne tvary, farby, hodia sa ku všetkému a pohľad na ne je doslova úchvatný. Veľa z nás ale pri výbere kameňu premýšľa, o aký konkrétny druh sa jedná a ako ich rozoznať. A preto vám poradíme, aký je rozdiel medzi diamantom, briliantom a zirkónom.

  • Čo je diamant?

Diamant je vlastne surový nerast. Čo to ale znamená? Ide o kryštalickú formu uhlíka, ktorá vzniká v hornom zemskom plášti za vysokých teplôt a tlakov v ultrabázických vyvrelinách. Ide o najtvrdší zo všetkých nerastov a tiež o vôbec najvzácnejší drahý kameň. Slovo diamant má pôvod v gréckom Adamas, teda nepremožiteľný a kombinuje v sebe krásu s vysokou hodnotou. Navyše má výnimočné fyzikálne vlastnosti, takže odolá vysokým teplotám (do 1300 ° C) a všetkým chemickým zlúčeninám.

Diamanty sa najčastejšie využívajú v šperkárstve. Známe je aj ich hojné využitie v priemysle, kde sa z nich vyrábajú rezné, vrtné a brúsne nástroje, prášky a pasty. Na tento účel sa však používajú diamanty bezcenné pre šperkárstvo, teda tie, ktoré majú napríklad zlú farbu a čistotu alebo priemyselne vyrobené diamanty aj diamantový prach. Hovorí sa o nich, že sú nielen najlepším priateľom ženy, ale že sú aj večné. Čo je pravda, pretože ak ich nezapálite, tak vám vydrží navždy.

  • História diamantov

O obľúbenosti diamantov svedčí aj ich dlhá história, ktorá siaha ďaleko do stredoveku. Presnejšie panuje domnienka, že boli známe už 300 rokov pred naším letopočtom v Indii. Využívali sa tu ako platidlo, a práve India bola do 18. storočia jediným zdrojom diamantov. Zhruba roku 1725 bolo objavené v Brazílii najväčšie diamantové ložisko na svete. Následne začali pravidelne prichádzať lode plné diamantov a Brazília sa stala jednotkou medzi ich dodávateľmi. Pre celý svet bol významný rok 1867, pretože bol objavený prvý africký diamant „Eureka" av nasledujúcich rokoch bolo v Južnej Afrike objavených 5 veľkých ložísk. Jednalo sa o tzv. sekundárne ložiská, teda korytá riek alebo ich pozostatky.

Aj Česká republika sa môže pochváliť tým, že na jej území sa našli vzácne diamanty. Išlo síce o mikroskopické rozmery, ale aj tak išlo o raritu. Zatiaľ boli nájdené iba trikrát (roku 1869, 1927 a 1959) v oblasti Českého stredohoria. Prvý z nich, štvormilimetrový diamant, o ktorom písalo aj prvé číslo známeho vedeckého časopisu Nature, leží v zbierkach Národného múzea.

  • Podľa čoho sa určuje cena diamantu

Cena diamantov sa stanovuje na základe štyroch faktorov (4C) – karát, farba, jasnosť a rez. Jeho cena sa v súčasnosti určuje podľa medzinárodne uznávaného cenníka RAPAPORT PRICE LIST, ktorý udáva orientačnú retailovú cenu pre diamanty s hmotnosťou od 0.01ct až po diamanty, ktorých váha presahuje 10.99ct. Verejne ale tento hodnotiaci systém na nahliadnutie nie je. Od roku 1978, kedy bol založený Martinom Rapaportom, slúži výhradne profesionálom v odbore, ktorí si prístup k nemu pravidelne platia.

Čím je diamant väčší, tým je vzácnejší. Pokiaľ máte o diamant záujem, môžete nahliadnuť do iného dokumentu, ktorý sa nazýva Diamond Retail Benchmark. Tu si ľahko overíte, či je cena za daný diamant zodpovedajúca a oprávnená. Každý diamant je totiž vždy jedinečný a má svoje špecifické vlastnosti. Ku každému zakúpenému diamantu by ste mali vždy obdržať certifikát, ktorý je vlastne takým jeho rodným listom a vydáva sa na základe odbornej skúšky, ktorá overuje jeho vlastnosti.

  • Druhy diamantu

Diamant je jediný drahý kameň, ktorý sa v prírode vyskytuje vo všetkých farebných variantoch. Najčastejšie sa stretávame s čírymi až svetlo žltými alebo hnedými diamantmi. Okrem čírych diamantov existujú aj farebné, ktoré sú často označované ako fancy diamanty. Pri nich platí, že čím je farba intenzívnejšia, tým majú vyššiu hodnotu.

  • Modrý diamant – medzi diamantmi patrí k najviac ceneným. Vzniká koncentráciou bóru v atómovej väzbe diamantu. Platí, že čím viac bóru sa v atómovej väzbe vyskytuje, tým sýtejší je jeho odtieň. Sýtejšou farbou výrazne narastá jeho vzácnosť a samozrejme aj hodnota.
  • Ružový diamant – jeho farba nie je spôsobená stopovým prvkom, ako napríklad pri modrých alebo žltých diamantoch. Je veľmi vzácny, čomu zodpovedá aj jeho vysoká cena, ktorá dlhodobo rastie.
  • Červený diamant – jedná sa o najvzácnejší variant vôbec a cenovo naň nedosahuje ani veľmi vzácny modrý diamant. Vyskytuje sa iba v jednej intenzite, ktorá sa nazýva Fancy Red.
  • Zelený diamant – u neho je zložité určiť jeho správnu hodnotu. Vzniká pri vystavení prírodnej radiácii a svojím odtieňom spadá do kategórie žltkasto zelených kameňov. Zelená farba diamantu býva iba na povrchu diamantu alebo veľmi zriedka v celom diamante.
  • Žltý diamant – jeho sfarbenie je spôsobené koncentráciou dusíka v atómovej štruktúre. Jedná sa o najviac dostupnú variantu farebných diamantov, ktorá nie je taká vzácna ako napríklad ružová, modrá alebo zelená varianta.
  • Čierny diamant - nazýva sa carbonado a skladá sa z diamantu, grafitu a amorfného uhlíka. Predtým sa hojne vyu žíval v priemysle, teraz sa často objavuje na trhu s diamantmi. Náleziská čiernych diamantov sa nachádzajú prevažne v Stredoafrickej republike a Brazílii. Preto si málokedy môžete zaobstarať prírodný diamant tmavej farby, väčšinou sa jedná o bort vybrúsený do diamantu alebo drahokam s veľkým množstvom inklúzií, ktoré potom na povrchu tvoria rôzne ryhy, jamky a prasklinky.

Medzi ďalšie farby fancy diamantov patrí aj fialová, oranžová, hnedá a šedá. Najdôležitejšou vlastnosťou farebných diamantov je ich rarita. Sú naozaj vzácne, veľmi krásne, a práve farba ich odlišuje a robí z nich veľmi cenné drahokamy.

Poznáte rozdiel Diamant briliant a zirkón

  • Čo je to briliant

Často sa vynára otázka, aký je rozdiel medzi diamantom a briliantom. Tieto dva pojmy tiež bývajú mnohokrát zamieňané. Ale stačí si iba zapamätať, že briliant je obrúsený diamant. Diamant je názov minerálu, zatiaľ čo briliant označuje tvar – tzv. briliantový brus, ktorý vzniká vybrúsením drahého kameňa.

Diamanty sa brúsia do mnohých tvarov, ale najznámejším a zákazníkmi najobľúbenejším brusom stále zostáva briliantový. Tento typ brúsu totiž umožňuje diamantu odrážať takmer 98% svetla, ktoré dopadá na jeho povrch. Okrúhly briliantový brus so päťdesiatsedem fazetami je dielom Marcela Tolkowského, ktorý roku 1919 výbrus zdokonalil a dokázal, že sa svetlo prechádzajúce diamantom láme tým najlepším spôsobom v celom spektre farieb a vďaka tomu briliantové šperky tak žiaria. Medzi ďalšie obľúbené brúsy drahokamov patrí brus hviezdicový, zmiešaný, šošovkovec, tabuľkovec alebo princess.

Pravdou je, že každý briliant je diamant, ale nie každý diamant sa môže stať briliantom. To môže iba veľmi kvalitný diamant, ktorý je vhodný na tento účel. Potom už je všetko v rukách šikovných brusičov a klenotníkov, ktorí dokážu z diamantu vytvoriť úchvatný briliant.

  • Čo je to zirkón

Práve zirkón sa často stáva „náhradou” za diamant. Je to z toho dôvodu, že obyčajným pohľadom od seba zirkón s diamantom nerozoznáte. Ale čo je vlastne teda zirkón? Jedná sa o jeden z najrozšírenejších a najkrajších kameňov, ktorý sa používa v šperkárstve. Je to syntetický kameň, ktorý sa brúsi do požadovaného tvaru a veľkosti.

Zirkón existuje v prírodnej podobe a odborníci dokonca odhadujú jeho vek na 4,4 miliardy rokov, preto je považovaný za vôbec najstarší minerál na Zemi. Vyskytuje sa v mnohých náleziskách po celom svete napríklad na Srí Lanke, v Thajsku aj Austrálii. Nálezisko zirkónov je dokonca aj v Českej republike v meandroch rieky Jizery alebo v Českom stredohorí. Prírodný zirkón je ale veľmi krehký a dosahuje nižšiu tvrdosť ako jeho umelo vytvorený variant. Tá sa nazýva kubický zirkón a vzniká v laboratórnych podmienkach pri teplotách dosahujúcich takmer 3 000 °C. Syntetický zirkón je cenený najmä pre svoju tvrdosť a vysoký index lomu svetla. Je preto lesklý, krásne žiari a je možné ho vyrobiť v mnohých farbách.

Kubický zirkón je dokonalou kópiou diamantu a laik rozdiel pohľadom naozaj nespozná. Je dostupný v mnohých farebných prevedeniach a jeho cena je mnohonásobne nižšia. Zirkóny navyše bývajú tiež brúsené briliantovým brusom, takže ešte lepšie vynikne ich vysoký lesk. Známe sú aj ich liečivé a magické účinky, kedy vám pomôžu od depresií, v boji s nespavosťou aj liečením horných dýchacích ciest.

Čo diamant nemôže nikdy konkurovať, je cena zirkónu. Šperk so zirkónom si tak môže zaobstarať naozaj každý a nemusí sa vôbec za nič hanbiť, pretože zirkón dodáva šperkom nádherný ligot a vyzerá luxusne.

  • Najpredávanejšie zásnubné prstene so zirkónmi:
  • Ako spoznať diamant

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup diamantu, najskôr vás napadne otázka, či je pravý. Najjednoduchšie je vždy vyžiadať certifikát pravosti. Ten by vám mal zakaždým vystaviť každý solídny obchodník. Pokiaľ vám ho z nejakého dôvodu nechce vydať, radšej u neho diamant nekupujte. Certifikát garantuje veľkosť, kvalitu, farbu a brúsenie kameňa. Na väčšie kamene sa vystavujú medzinárodné certifikáty - GIA (Gemology Institute of America), HRD (Antwerp World Diamond Centre) alebo IGI (International Gemological Institute). Každý certifikát má unikátne číslo, ktoré keď zadáte do databázy, tak nájdete konkrétne informácie o danom diamante.

Myslíte si, že máte doma diamant, ale nemáte certifikát? V tom prípade je vždy najlepším riešením nechať ho posúdiť odborníkom v renomovanom zlatníctve. Ďalšia možnosť je overiť jeho pravosť svojpomocne. Jednoduchým okom sa stačí zamerať na jeho ligot. Diamant sa aj po rokoch stále krásne trblieta, oproti tomu zirkón po čase nosenia svoj lesk stráca. Pri bližšom skúmaní pomocou klenotníckej lupy pri pravom diamante tiež môžete nájsť tzv. inklúzie. To sú drobné organické prasklinky, ktoré vznikajú vďaka jeho prírodnému pôvodu a sú úplne v poriadku. Pri pravom diamante ich s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete, umelo vyrobené diamanty týchto efektov nemajú ako dosiahnuť.

Ďalšou možnou metódou, ako overíte pravosť diamantu, je naň dýchnuť alebo ho vystaviť pare. Vlastnosti pravého diamantu v kombinácii s jeho fyzikálnymi vodiacimi vlastnosťami zaistia, že z kameňu okamžite zahmlenie zmizne a vy s najväčšou pravdepodobnosťou vlastníte pravý diamant. Pokiaľ ale zahmlenie niekoľko sekúnd trvá, kameň zostáva dlho vlhký a pri opakovanom vystavení pare sa kvapôčky vody na jeho povrchu začnú zrážať, najskôr sa jedná o falzifikát.

  • Ako spoznať diamant od zirkónu

Prvé, čo by vás malo upozorniť na rozdiel medzi diamantom a zirkónom, je cena. Šperky s diamantmi sú mnohonásobne drahšie, oproti tomu tie so zirkónmi sú cenovo veľmi dostupné. Rozdiel je aj v tom, že diamant má prírodný pôvod, kubický zirkón je chemická zlúčenina. Oproti diamantom sú navyše zirkóny o niečo mäkšie. Na Mohsovej stupnici tvrdosti dosahujú stupeň 8, nie sú teda také odolné a postupom času strácajú svoj tvar a tým aj schopnosť odrážať svetlo.

Pri novom šperku rozdiel medzi diamantom a zirkónom ako laik ale naozaj nespoznáte. Obaja sa nádherne trblietajú a dokážu oslniť dámu vášho srdca.

  • Aký šperk zvoliť?

V tomto smere vám bohužiaľ poradiť nedokážeme. Konečné rozhodnutie, či si vybrať šperk s diamantom alebo zirkónom, závisí vždy od vás a finančných možností. Každopádne oba tieto kamene majú svoje pre aj proti. Diamant je bezpochyby nádherný a žiadny iný kameň mu nedokáže konkurovať. Ale jeho vysoká obstarávacia cena je pre mnoho ľudí nedostupná. Oproti tomu zirkón je cenovo dostupný a vzhľadovo rovnako krásny.

V našom obchode nájdete šperky, ktoré sú osadené vysoko kvalitnými zirkónmi. Zdobia náhrdelníky, náušnice, náramky a samozrejme aj obľúbené prstene. Niektoré zirkóny sú číre, iné sú farebné, ale vždy sú krásne a pripravené potešiť a krášliť človeka, ktorému ich darujete. Áno, nie sú to diamanty, ale to naozaj nie je chyba na kráse. Pokiaľ chcete darovať šperk, dôležité je hlavne urobiť radosť, čo dokážu nielen diamanty, ale aj obľúbené a výnimočné zirkóny. Radi vás o tom presvedčíme.

.