Snubné obrúčky: Všetko, čo potrebujete vedieť o obrúčkach

Plánujete svadbu, vyberáte snubný prsteň alebo vás len zaujíma význam a pôvod snubných prsteňov? V dnešnom článku sa na tento nádherný šperk pozrieme z blízka. Dozviete sa, ako má vyzerať snubný prsteň, na akom prste sa obrúčka nosí, ako vybrať správnu veľkosť, ale aj to, kto ako prvý navlieka snubný prsteň.

  • Symbolika ukrytá v drobnom krúžku

Nie je žiadny iný šperk, ktorý by v sebe ukrýval také silné posolstvo ako zásnubný prsteň a obrúčka. Tento tenký krúžok nie je iba ozdobou. Je symbolom lásky, zmeny a večnosti. História snubných prsteňov siaha do dávnych dôb. Písať sa začala v starovekom Egypte. V tom čase mali snubné prstene o mnoho jednoduchší dizajn a len minimalistické zdobenie. Rovnako ako dnes, aj vtedy však mali najmä symbolický význam. Drobný krúžok na ženskom prstenníku symbolizoval večnosť a poukazoval na to, že žena už je zadaná.

Objavte naše snubné prstene

So symbolom večnosti sa spája otázka, ktorá trápi mnohých mužov: Čo znamená, keď žena odloží snubný prsteň? Pravdou je, že za odložením snubného prsteňa častokrát zbytočne hľadáme niečo viac. Väčšinou ide o čisto praktický krok.

  • Snubné prstene: Aký materiál vybrať a ako trafiť veľkosť?

Pri výbere snubného prsteňa by ste mali zvážiť predovšetkým jeho materiál. Kým kedysi prevládali obrúčky zo žltého zlata, dnes sa čoraz častejšie stretneme so striebornými snubnými prsteňmi. Striebro je nielen odolný, ale aj mimoriadne nadčasový a elegantný kov. Je len na vás, či zvolíte jednoduché obrúčky bez zdobenia, alebo výraznejší snubný prsteň so zirkónmi.

Snubné prstene zväčša vyberajú budúci manželia spoločne. Preto je pomerne jednoduché trafiť správnu veľkosť. Ak ste sa však dohodli, že tým, kto vyberá a kupuje snubné prstene, bude len jeden z vás, nezabudnite na dôkladné a presné meranie prsta.

Neviete, ako vybrať snubný prsteň či veľkosť? Poradíme vám

Ako zistiť veľkosť prsteňa? Pomôže vám obyčajný povrázok alebo nitka, ktorú si obtočíte okolo prsta a túto dĺžku potom zmeriate pomocou pravítka.

Pýtate sa, čo vyryť na snubný prsteň, aby ste si z obrúčky vytvorili jedinečnú pamiatku? Dátum svadby, dátum prvého rande, mená či iniciály – to všetko je rokmi overená klasika, s ktorou neurobíte chybu. U nás si však na svoje snubné prstene môžete nechať vygravírovať aj citáty či slová, ktoré vás spájajú.

  • Kto ako prvý navlieka snubný prsteň a prečo na ľavú ruku?

Otázka, kto navlieka obrúčku ako prvý, je pomerne častá. Odpoveď je jednoduchá – obrúčku navlieka ako prvý ten z manželov, koho k tomu vyzve oddávajúci. Nemusíte sa teda báť, že by ste urobili chybu. Po tom, ako si navzájom dáte manželské sľuby, prichádza na rad výmena prsteňov. Tie si vzájomne navlečiete na prstenník ľavej ruky.

Prečo ľavej? Ľavá ruka je na strane srdca, a pretože sú snubné prstene symbolom vzájomnej lásky, patria na ľavú stranu. V niektorých krajinách, ako napríklad v Belgicku či v Grécku, sa však snubné prstene nosia na pravej ruke.

Či už budete snubný prsteň nosiť na ľavej ruke, alebo si ho po svadbe zavesíte na krk ako prívesok, vždy by vám mal pripomínať váš veľký deň. Preto si pri jeho výbere dajte záležať. Vyberte si kvalitný snubný prsteň, ktorý bude večný ako vaša láska.

Objavte širokú ponuku strieborných šperkov

 

Tematické šperky