Všetko o svadobných oznámeniach

Nie ste si istí, čo a ako napísať do svadobných oznámení alebo akú by mali mať formu? Poradíme vám, ako na nič nezabudnúť – od dátumu, mien budúcich manželov až po podmienky farebného zladenia hostí. Okrem toho vám dáme aj niekoľko tipov na vhodné písmo, formát aj vzhľad celého oznámenia.

Rozposielanie svadobných oznámení patrí medzi známe svadobné tradície. Ak vás čaká rozhodovanie o tom, ako budú vyzerať vaše svadobné oznámenia, čítajte ďalej. V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že svadobné oznámenia sú akýmsi prvým nahliadnutím na to, ako bude váš veľký deň vyzerať. Ich štýl vašim hosťom napovie, v akom štýle a atmosfére sa vaša svadba ponesie. Svadobné oznámenia by preto mali odzrkadľovať celkový štýl vašej svadby – farebne, dizajnovo a pokojne aj materiálovom.

Svadobné oznámenie nie je pozvánkou na svadobnú hostinu. Nezabudnite preto k vybraným oznámeniam priložiť aj ladiace pozvánky k svadobnému stolu.

  • Čo nesmie chýbať na svadobnom oznámení

Pred tým, ako sa pustíte do kreatívneho procesu vymýšľania vytúžených grafických návrhov, ujasnite si, čo chcete a musíte mať na svadobnom oznámení uvedené. Oznámenie totiž plný predovšetkým informačnú funkciu, a preto by na ňom mali byť všetky dôležité informácie a odpovede na prípadné otázky hostí.

  • Mená snúbencov: Základná informácia, ktorú si každý prečíta ako prvú. Okrem krstných mien by však na oznámení mali byť uvedené aj rodné priezviská oboch partnerov. Niektorí snúbenci na oznámení uvádzajú aj priezvisko, ktoré budú po svadbe zdieľať.
  • Dátum: Nemenej dôležitý je dátum konania obradu.
  • Citát či motto: Citáty na svadobné oznámenia sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Kým kedysi bolo na karičke uvedené len strohé oznámenie, dnes sú texty kreatívne a originálne.
  • Termín: Súčasťou svadobného oznámenia by mal byť aj dátum a čas slávnostného obradu. Hosťom, ktorých chcete pozvať na svadobnú hostinu, nezabudnite k oznámeniu priložiť aj pozvánku na svadbu.
  • Miesto: Kostol, úrad či niečo netradičné? Okrem dátumu a času na oznámenie nezabudnite uviesť, kde sa vaša veľká udalosť uskutoční.
  • Svadobná hostina: V obálke so svadobným oznámením by sa vždy mala nachádzať aj pozvánka na svadbu pre tých, ktorých chcete pozvať k svadobnému stolu. Je zvykom, že pozvánka má rovnaký dizajn ako svadobné oznámenie. Jej súčasťou by malo byť miesto a čas konania hostiny, program, zasadací poriadok, dress code či plánované menu. V pozvánke tiež nezabudnite uviesť, dokedy musia pozvaní hostia potvrdiť svoju účasť. Niektorí snúbenci do pozvánky prikladajú aj informácie o svadobných daroch, to však nie je podmienkou. Vlastnoručné poďakovanie s podpisom je krásnou bodkou na záver.

Objavte originálne svadobné šperky pre váš veľký deň

  •  So svadobným oznámením nečakajte

Čím skôr sa vaše okolie dozvie o plánovanej svadbe, tým vyššia bude pravdepodobnosť, že bude môcť doraziť. S rozposielaním oznámení a pozvánok preto zbytočne nečakajte. Akonáhle máte potvrdený termín a rezervované miesto konania obradu a hostiny, môžete dať vytlačiť oznámenia. Všeobecne platí, že svadobné oznámenia by ste mali doručiť najneskôr tri mesiace pred konaním obradu.

Ak sa rozhodnete zveriť dizajn svadobných oznámení do rúk profesionálom, s objednávkou by ste taktiež nemali dlho čakať. Objednávku a tlač svadobných oznámení si naplánuje aspoň sedem mesiacov pred konaním svadby. Budete tak mať dostatok času na prípadné úpravy, podpisovanie a posielanie vašim známym.

  • Štýl svadobného oznámenia

Ako by malo svadobné oznámenie vyzerať? V prvom rade by malo odrážať štýl vašej svadby. Svadobné oznámenie je totiž prvým dojmom, ktorý vaša svadba v hosťoch zanechá. Farby, dizajn či materiál – to všetko by malo ladiť s vaším svadobným dňom. Plánujete minimalistickú svadbu v prírode? Potom tomu prispôsobte aj vaše svadobné oznámenia a pozvánky. Do ladiacej obálky môžete vložiť levanduľový kvet či vylisovaný štvorlístok.

Svadobné oznámenie nie je len obyčajným papierom. Je prvým dojmom, ktorý v hosťoch zanecháte, a spomienkou, ktorú si uchováte.

V prípade, že hostí pozývate na elegantnú svadbu v kaštieli či na zámku, stavte na rovnako elegantné oznámenie, napríklad so zlatým zdobením a písmom. Zatiaľ čo kedysi boli možnosti veľmi obmedzené, dnešné technológie nám umožňujú vyhrať sa so svadobnými oznámeniami. Vyberať si môžete z nekonečného množstva štýlov, materiálov, farieb aj prevedení. Kreslené, maľované, plastické, ručne vyrábané, voňavé či vyrobené z dreva – fantázii sa medze nekladú a je len na vás, ako bude vaše svadobné oznámenie vyzerať.

Obľúbené sú klasické, ako aj moderné svadobné oznámenia. Tie využívajú rôzne pokrokové technológie, akými sú digitálna tlač, termografia, termogravúra či 3D tlač. V prípade, že vám váš rozpočet nedovoľuje svadobné oznámenia na mieru, pokojne siahnite po už pripravenom dizajne, ktorý si následne vlastnoručne dotvoríte. Ak ovládate prácu so základnými grafickými programami na počítači, krásne svadobné oznámenia si jednoducho vytvoríte aj sami.

Plánujete svadbu a neviete sa rozhodnúť, ako by mali vyzerať vaše svadobné oznámenia? Ich dizajn by mal odrážať štýl vás a vašej svadby. Nepodliehajte módnym trendom a stavte na dizajn, ktorý sa páči vám. Svadobné oznámenie je prvým dojmom zo svadby a zároveň spomienkou, ktorú si z nej každý uchová.