Originálny svadobný dar: Urobte radosť novomanželom niečím neobvyklým

Dostali ste pozvánku na svadbu a odvtedy si lámete hlavu nad tým, aký darček pre novomanželov vybrať? Chýbajú vám nápady a neviete, čím manželov potešiť? Inšpirujte sa našimi tipmi na originálne svadobné dary, s ktorými rozhodne nešliapnete vedľa. V našom článku nájdete tipy na klasické, ale aj neobvyklé svadobné dary.

„Čo darovať novomanželom?“ Ak ani vám nedá táto otázka už niekoľko dní spať, máme pre vás dobrú správu – nie ste v tom sami. Nároky na svadobné dary sa totiž v priebehu rokov menia a rastú. Doba, kedy si novomanželia zo svadby priniesli niekoľko rovnakých hrncov, gýčovú posteľnú bielizeň a množstvo nepotrebnej elektroniky do bytu, je už dávno preč. A to je vlastne dobre. S rastúcimi nárokmi však prichádza aj dilema, ako správne vyberať bez rizika, že váš svadobný dar zostane nevyužitý.

  • Ako vybrať ten vhodný svadobný dar

Každý pár je iný, takže ak sa vám na predošlej svadbe nejaký dar osvedčil, neznamená to, že bude mať úspech aj tentokrát. Pred tým, ako sa pustíte do výberu, zamyslite sa nad tým, pre koho dar vyberáte. Darček, ktorý venujete novomanželom k tomuto zásadnému životnému míľniku, závisí najmä od záľub a preferencií daného páru.

V prvom rade si stanovte váš finančný limit. Všeobecne platí, že čiastka by sa mala odvíjať od vašich finančných možností, ako aj od vzťahu s novomanželmi. Pamätajte, že svadobný dar nemusí byť ranou pre váš rozpočet. Kvalitné a vkusné veci totiž kúpite pokojne aj za pár desiatok eur.

Trápite sa nad výberom svadobného daru? Nie ste v tom sami. Spojte sa s ďalšími hosťami a zložte sa na drahší spoločný dar.

Ak máte možnosť zložiť sa na svadobný dar s inými hosťami, potom sa vám otvárajú ďalšie možnosti. V závislosti na tom, koľko sa vás na dar skladá, môžete uvažovať o drahších svadobných daroch ako je napríklad dovolenka, plavba loďou či kurz varenia. Opäť myslite na to, že darček musí potešiť najmä obdarovaných.

Viete, čo novomanželov spája a aké sú ich spoločné záľuby? Ak dokážete odpovedať na túto otázku, výber svadobného daru môžete smerovať na ich voľný čas. Vhodný je darčekový poukaz do wellness, na párovú masáž, lístky na koncert obľúbeného interpreta či víkendový pobyt v peknom hoteli.

  • Najčastejšie svadobné dary - stavte na klasiku

Najjednoduchšie je však staviť na rokmi overenú klasiku, s ktorou iste neurobíte krok vedľa. Ak sa novomanželia práve presťahovali do nového bytu, alebo ich spoločné sťahovanie ešte len čaká, otvára sa vám celá škála možností. Nová domácnosť a jej vybavenie je celkom drahá záležitosť.

  • Doplnky do domácnosti

Novomanželov preto iste potešia praktické a kvalitné doplnky do domácnosti. Spoločenské hry, set luxusných pohárov na víno, kávovar, vybavenie do kúpeľne či robotický vysávač. Je len na vás, koľko a do čoho investujete.  

Tradičným, no stále obľúbeným svadobným darom je aj klasický porcelán. Luxusné sady z ťažkého a odolného porcelánu už nenájdete v bežných obchodoch, a preto patrí tento typ daru medzi tie drahšie a vzácnejšie. Pokiaľ sa rozhodnete darovať novomanželom porcelánový set, namiesto gýčových motívov siahnite po elegantnom dizajnev neutrálnych farbách.

Oveľa lacnejším, no rovnako efektným a rafinovaným darčekom je veľká izbová rastlina typu Strelícia, bonsaj alebo Monstera, zvaná aj kráľovná izbových rastlín. Niektorí ľudia sa však živým rastlinám vyhýbajú, takže si skúste vopred zistiť, aký je vzťah novomanželov k zeleni v interiéri.

Pri výbere svadobného daru berte do úvahy štýl novomanželov. Zamyslite sa nad tým, akí sú, čo sa im páči a aké doplnky preferujú.

V dnešnej dobe je častým zvykom, že snúbenci ešte pred svadbou pripravia zoznam vecí, ktoré by do domácnosti potrebovali. Kuchynská výbava, spotrebiče, interiérové doplnky či rôzne kusy nábytku. Samozrejmosťou je detailný popis, prípadne odkaz na konkrétnu vec. Jednotliví hostia si potom zo zoznamu vyberú, čo darujú novomanželom oni. Takýto systém je obojstranne praktický – novomanželia sa vyhnú sklamaniu, vy zase zbytočnému stresu.

V prípade, že nemáte k dispozícii zoznam prianí a stále vám nič vhodné nenapadá, nechajte výber svadobného daru na novomanželov. K obálke s peniazmi môžete priložiť aj darčekový poukaz, ktorý im iste urobí radosť. Peniaze však nemusíte darovať len v obálke, ale pokojne môžete skúsiť originálnejší spôsob.

Zvolenou sumou naplňte balónik, ktorý môžu novomanželia neskôr prasknúť. Bankovky môžete zarámovať a k rámu so sklom priložiť kladivko, pomocou ktorého sa nevesta so ženíchom k peniazom dostanú. V prípade, že sa s darčekom chcete vyhrať, z bankoviek môžete vytvoriť kyticu – každú bankovku opatrne obmotajte okolo špajle. Zo špajlí následne vyskladajte peknú kytičku.

Darujte darčekovú poukážku

Ďalšie tipy na svadobné dary:

  • domáca pekáreň
  • tlakový hrniec
  • kuchynský robot
  • predplatné časopisu alebo novín
  • knihy
  • gramofón
  • obraz
  • darčekový kôš
  • pamätný alkohol s dátumom svadby

 

  • Netradičné darčeky pre novomanželov

Zdajú sa vám klasické darčeky ako domáce spotrebiče či peniaze nudné a trúfate si na niečo odvážnejšie? Potom sú nasledujúce tipy presne tým, čo hľadáte. Pri tomto type svadobných darov je však dôležité, aby ste obdarovaných dobre poznali a mohli si tak byť istí, že ich vami vybraný darček neurazí alebo nepohorší.

  • Darujte zážitok

Milovníkov dobrodružstva poteší, ak si po svadbe budú môcť vyskúšať niečo poriadne adrenalínové. A nie, nemáme na mysli manželstvo. Čo by ste povedali na let balónom, bungee jumping, únikovú hru, flyboarding či tandemový zoskok? Takéto zážitky manželov ešte viac zblížia, takže smelo do toho.

Dobrodružnému páru darujte niečo, čo poriadne nasýti ich akčné ja. Kŕmenie exotických zvierat, skok s padákom alebo kurz pilotovania lietadla sú presne tým, čo im urobí radosť.

Netradičným, no rozhodne pokojnejším darčekom môže byť aj poukaz na kurz varenia, maľovania či tancovania. Aj tu opäť záleží na preferenciách novomanželov. Pokiaľ sú mladomanželia gurmáni či milovníci dobrého vína, poteší ich aj riadená degustácia, ako aj voucher do luxusnej reštaurácie. V nej môžu osláviť napríklad prvý mesiac manželstva.

Myslíte si, že by novomanželia viac ocenili romantickú plavbu po rieke so šampanským a večerou alebo súkromný let balónom pri západe slnka? Skúste popremýšľať, po akom nezabudnuteľnom zážitku by mohli v kútiku duše túžiť, a prekvapte ich niečím skutočne originálnym.

Krokom vedľa však iste nebudú ani dva samostatné darčeky – pre nevestu a pre ženícha. Nikde predsa nie je napísané, že im musíte darovať jednu spoločnú vec. Dáme zakúpte poukážku na lekcie jogy či masáž. Ženíchovi zase jazdu veteránom alebo niekoľko kôl na motokárach. Ak ste ženíchov blízky priateľ, adrenalínový zážitok môžete absolvovať aj spoločne – prípadne vo väčšej skupine priateľov.  

  • Kreatívny svadobný dar

V prípade, že vám rozpočet nedovoľuje minúť na svadobný dar príliš vysoké čiastky, no zároveň nechcete manželom darovať nič obyčajné, choďte na to kreatívne. Najprv si spíšte všetko, čo vám v súvislosti s nevestou a ženíchom napadne. Čo majú radi, akí sú, čím sú iní, čím je špecifický ich vzťah alebo kvôli čomu sa najčastejšie škriepia. Všetky tieto informácie vám poskytnú skvelý odrazový mostík pri hľadaní originálneho svadobného daru pre novomanželov.

Spája vás s novomanželmi vtipná príhoda alebo rovnaký zmysel pre humor? Potom ich iste neurazí ani vtipný darček, ktorý ich vždy rozosmeje. Tričká s vtipnou potlačou, svadobný toaletný papier či zábavný nápis na dvere.

Vďaka instantnému fotoaparátu budú môcť manželia zachytiť každý krásny spoločný moment a tieto fotografie si ihneď vytlačiť. Takéto fotoaparáty sa v dnešnej dobe tešia veľkej obľube a vy ich môžete kúpiť za pár eur.

Úsmev na tvárach im vyčaria aj zástery so smiešnou potlačou alebo s ich vlastnými podobizňami. Pri každom varení si iste spomenú na svoj svadobný deň a dar od vás im bude robiť radosť mnoho ďalších rokov.

  • Personalizovaný svadobný dar

Jednoznačne najväčší úspech majú personalizované svadobné darčeky šité na mieru. Zostrihané svadobné video zo starých záberov nevesty a ženícha, fotokniha s ich nepodarenými fotkami, puzzle s ich fotkou či ručne kreslená karikatúra – to všetko sú darčeky za pár eur, ktoré však majú vysokú hodnotu.

V rovnakej cenovej kategórii sa nachádza aj kovový zámok s vygravírovanými menami nevesty a ženícha. Tento zámok si môžu vziať na svadobnú cestu a zamknúť ho na moste či inom mieste, kde symbolicky spečatia svoju lásku.

Ďalším skvelým tipom na neobvyklý svadobný dar sú strieborné šperky s gravírovaním pre nevestu a ženícha, ktoré im budú pripomínať ich veľký deň. Medzi obľúbené personalizované šperky s gravírovaním patria prstene, náramky či jednoduché prívesky, ktoré sa hodia mužom aj ženám.

Nechajte si vygravírovať text či symbol

Praktickým, no pomerne nevšedným darčekom je aj poukážka na tlač fotoknihy so svadobnými fotkami. Väčšina párov si dnes fotky zo svadby uloží na USB kľúč, alebo si nechá vytlačiť len zopár fotiek. Nie je však nič krajšie, než vziať do rúk skutočný album s fotkami a listovať krásnymi spomienkami. Fotokniha je preto skvelým tipom na svadobný dar, ktorý iste nezostane nevyužitý.

Súčasťou výbave každej správnej domácnosti by mala byť aj kuchárska kniha plná overených receptov. Vyrobte novomanželom vlastnú. Zozbierajte recepty od všetkých svadobných hostí a nechajte vytlačiť originálnu a jedinečnú kuchársku knihu so špeciálnym venovaním od každého z nich.

  • Niečo romantické

Novomanželov, ktorí majú radi romantické úniky zo všednosti bežných dní, môžete prekvapiť napríklad piknikovým košom s kompletným vybavením. Vďaka vám si tak budú môcť dopriať romantické raňajky či obed v tráve na pokojnej lúke.

A čo tak personalizovaná sviečka s vami vybranou vôňou, nápisom, minerálmi či krištáľmi? Voňavá sviečka novomanželom spríjemní večer a všedný moment premení na romantický zážitok, počas ktorého si budú môcť vychutnať jeden druhého.

Ak sa chystáte na svadbu kreatívne založených osôb, podarovať im môžete napríklad plátno a sadu na maľovanie. Namaľovať si môžu vlastný autoportrét alebo čokoľvek, čo im napadne. Okrem toho, že sa spoločne zrelaxujú pri umeleckej činnosti, strávia spolu romantické a neobvyklé chvíle.

Poriadne odvážnym, no nemenej romantickým darčekom je jedlá čokoláda na telo, romantické spoločenské hry pre páry či niečo do spálne. Pozor, takýto typ darčeku dajte len páru, s ktorým sa dôverne poznáte a ste si istí, že ho niečo podobné nepohorší. V opačnom prípade riskujete poriadne trápny moment.

Vedľa nešliapnete ani v prípade, že novomanželom darujete luxusné župany či pyžamá od lokálnej slovenskej alebo českej značky.

Čaká vás svadba a vy stále hľadáte ten pravý svadobný dar pre novomanželov? Inšpiráciou nech vám sú najmä ženích s nevestou, ich záľuby a charakteristické rysy. Pripravili sme si pre vás množstvo originálnych tipov, s ktorými hravo zvládnete vybrať netradičný svadobný dar, ktorý nezapadne prachom.