Sviatok svätého Mikuláša: 6. december milujú nielen deti

Už onedlho sa okenné parapety zaplnia vyčistenými topánočkami nedočkavých detí. A nielen detí. Veď na Mikuláša sa tešíme azda všetci. Na sladké prekvapenia, voňavé citrusy, oriešky a pre tých neposlušnejších aj nejaký ten uhlík. Kto by nemiloval 6. december a ráno plné prekvapení? Viete, ako tento sviatok vznikol a čo vlastne oslavujeme?

Anjel, čert a svätý Mikuláš. Trojica, ktorú niektoré deti milujú, iné sa jej boja. Ako a kde sa to vlastne celé začalo? Mikuláš z Myry alebo sv. Mikuláš sa narodil v starogréckom meste Patara na území dnešného Turecka. Počas svojho života sa ako biskup snažil chrániť kresťanov, ktorí boli v čase prenasledovaní. Mikuláš mal pomerne rozsiahle majetky, ktoré využíval najmä k pomoci iným.

Ľudia Mikuláša obdivovali, ale našli sa aj takí, ktorým ležal v žalúdku. Práve tí sa neskôr postarali o jeho uväznenie. Svätý Mikuláš pomáhal celý svoj život, no najznámejším sa stala legenda o jeho pomoci trom sestrám. Chudobné sestry nemali veno, a tak sa museli pretĺkať životom na ulici. Keď to biskup zbadal, rozhodol sa im pomôcť. 

Ak chcete darovať na Mikuláša niečo špeciálne, darujte šperk.

V noci sa vkradol do ich príbytku a na okno každej z nich položil mešec s peniazmi. O jeho láskavom čine sa čoskoro dozvedela celá dedina a dnes ho pozná takmer celý svet. Aj preto je dodnes považovaný za patróna detí a práve on nosí 6. decembra prekvapenia.

  • Iný kraj, iný mrav alebo mikulášske tradície

Sviatok svätého Mikuláša sa dnes spája s rôznymi tradíciami a zvykmi, ako je napríklad dávanie darčekov deťom, prevažne v noci z 5. na 6. decembra. V niektorých kultúrach prichádza Mikuláš s anjelom, čertom či inými rozprávkovými bytosťami. Americké deti sa tešia na Santa Clausa, v Holandsku majú svojho Sinter Klaasa, ktorý prichádza z mora, a Nemecký Weihnachtsmann pripomína nášho Mikuláša.


Adventné kalendáře so striebornými šperkami

Nech už ho nazveme akokoľvek, zázračný deduško v červenom plášti s bielou bradou, čapicou, veľkým vrecom a paličkou je neoddeliteľnou súčasťou vianočných sviatkov. Jeho príchodom sa začína magické obdobie plné prekvapení, rozžiarených očí a širokých úsmevov.

Čo darovať na Vianoce?
Inšpirujte se našim článkom

Mikuláš však do topánok nemusí dávať iba sladkosti či ovocie. Dámam sa iste rozžiaria oči pri pohľade na strieborný šperk, napríklad prívesok s motivom anjela. Strieborný šperk poteší aj detičky, ktoré si ho uchovajú a navždy budú spomínať na tento špeciálny deň. Na okne nesmie chýbať ani adventný kalendár. Čo tak vymeniť čokoládu za žiarivé strieborné prekvapenia, ktoré vám zostanú navždy?  

Objavte ponuku strieborných šperkov a doplnkov