Šaty a šperky pre družičky: Ako ich správne zladiť?

Čaká vás svadba v role družičky a vy chcete, aby bolo všetko dokonalé? Základom úspechu je dobrá nálada. A hneď po nej perfektný outfit so zladenými doplnkami. Myslite na to, že zladenie šperkov a šiat družičiek s nevestou je čerešničkou na torte pri vytváraní harmonického vzhľadu svadobného dňa. Ako docieliť, aby družičky nezatienili nevestu, ale elegantne doladili atmosféru celej svadby?

Je

Jednou z najznámejších svadobných tradícií, ktorú dodnes radi dodržiavame, je prítomnosť svadobných družičiek. Tie sprevádzajú nevestu nielen počas jej veľkého dňa, ale pomáhajú jej aj počas príprav na svadbu. Chýbať by nemali ani na veľkolepej rozlúčke so slobodou. Veď sú to obvykle práve ony, kto má organizáciu rozlúčky so slobodou na starosti. Tam sa však ich úloha ani zďaleka nekončí. Ich prítomnosť počas svadobného dňa je veľmi dôležitá. V dnešnom článku sa spoločne pozrieme na to, odkiaľ pochádza táto tradícia, aká je vlastne úloha družičiek a v neposlednom rade vám dáme tipy na vhodné šperky a šaty pre družičky.

  • Rola a význam družičiek

Vedeli ste, že družičky boli neoddeliteľnou súčasťou svadobného obradu už v starovekom Ríme? Prítomnosť družičiek na svadbe bola v tom čase otázkou života a smrti. Družičky sprevádzali nevestu z domu až do dediny, v ktorej žil jej nastávajúci. Počas tejto cesty jej mali poskytovať ochranu pred prípadnými nepriateľmi, ktorí by chceli ukradnúť nevestino veno.

Prečo nosia družičky podobné šaty ako nevesta? Tento zvyk pochádza zo starovekého Ríma. Družičky oblečené v rovnakých šatách ako nevesta mali za úlohu miasť zlých duchov, ktorí by chceli ublížiť neveste.

Počas samotného svadobného obradu bolo ich úlohou bolo odháňať a miasť zlých duchov, ktorí by mohli chcieť novomanželom ublížiť. Aj preto bolo podmienkou, aby boli šaty družičiek čo najviac podobné tým, ktoré na sebe mala nevesta. Iba tak dokázali popliesť zlých duchov. Družička na svadbe však bola aj pravou rukou nevesty. Pomáhala jej s prípravami, stála po jej boku vždy, keď ju nevesta potrebovala. A to pretrvalo dodnes.

Aj dnes sú družičky neoddeliteľnou súčasťou svadobného dňa, ale aj celých príprav na svadbu. Každá družička má svoju úlohu, ktorú jej zverí nevesta. Spoločne s nevestou môžu pripravovať zoznam hostí či plánovať zasadací poriadok. Neraz sprevádzajú nevestu do svadobného salóna, kde ju čaká výber svadobných šiat či doplnkov. Okrem toho môžu budúcim manželom pomáhať s výberom výzdoby, kvetov či svadobného cateringu. Azda najobľúbenejšou úlohou všetkých družičiek je plánovanie rozlúčky so slobodou, ktorá je akýmsi veľkolepým záverom všetkých svadobných príprav.

  • Ako vybrať tie správne šaty pre družičky

Družičkovské šaty by mali dokonalo ladiť s nevestou, jej kyticou, ale aj ostatnou svadobnou výzdobou. V žiadnom prípade by však družičky nemali zatieniť samotnú nevestu. Aj preto už nie je zvykom, že družičky majú šaty podobné tým svadobným. A čo biele šaty pre družičku? Všeobecne platí, že družičky by nemali mať oblečené biele šaty pripomínajúce svadobné. Ak sa však s nevestou dohodnete a jej to nebude prekážať, je to celkom v poriadku.

Je dôležité, aby sa vopred dohodli na tom, aké šaty budú mať oblečené. Vďaka tomu sa predíde rôznym nezhodám a prípadným problémom. Šaty pre družičku môžu byť šité na mieru, ale ak sa nevesta a družičky dohodnú inak, každá dáma si môže vybrať aj vlastné šaty. V prípade, že si družička vyberá šaty sama, je dôležité dodržať stanovený dress code aj vopred určenú farbu.

Okrem toho treba myslieť na ročné obdobie, miesto konania svadby či farebnú schému obradu. Berte do úvahy, že na svadbu v luxusnom rezorte sa hodia iné šaty než na svadbu na vidieku či na lúke. Šaty pre družičky by mali zapadať do celkovej scenérie a štýlu svadby.

Pri výbere šiat sa riaďte najmä svojím pocitom. V šatách by ste sa mali cítiť komfortne, mali by lichotiť vašej postave a zvýrazňovať vaše prednosti. Myslite na to, že v družičkovských šatách budete celý deň.

Kedysi bolo zvykom, že šaty pre družičky boli ladené do svetlejších a jemných farieb. Ružová, lososová, krémová či bledomodrá boli farby, v ktorých sme družičky mohli vidieť oblečené najčastejšie. Tento trend sa však postupom času menil a dnes už nie je ničím výnimočným vidieť na svadbách aj odvážnejšie farby či outfity. Je však dôležité všetko vopred prekonzultovať so samotnou nevestou. S rukávmi či bez, dlhé aj krátke, voľné či priliehavé – čo sa týka strihu, aj tu máte širokú škálu možností. Družičkovské šaty nemusia byť nutne dlhé. Ak nevesta súhlasí, pokojne siahnite po kratších šatách po kolená.

Pamätajte, že v jednoduchosti je krása a družička by nikdy nemala zatieniť nevestu. Skúste sa vyhnúť módnym výstrelkom a stavte na elegantné a vkusné dievčenské šaty pre družičku, ktoré doplníte jemnými šperkami.

  • Šperky k doladeniu harmónie

Dôležitou súčasťou slávnostného družičkovského outfitu sú samozrejme vhodné svadobné doplnky. Keď opomenieme lodičky či kabelku, nezastupiteľnú úlohu majú práve svadobné šperky. Tie dokážu dotvoriť celý outfit a nádherným šatám dodať ešte viac noblesy. Doplnky pre družičky by nemali byť príliš výrazné – opäť platí pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Najžiarivejším šperkom celej svadby má byť predsa nevesta.

Ak neviete, aké šperky na svadbu zvoliť, siahnite po jednoduchých a elegantných strieborných kúskoch. Strieborné náušnice s kamienkom či perlou ľahko zladíte so šatami aj ostatnými doplnkami. Zápästie vám môže zdobiť decentný strieborný náramok či strieborný prsteň – záleží len na vašom vkuse. Chcete poodhaliť kotníky? Čo tak si ich ozdobiť rafinovanou retiazkou na nohu? V prípade, že budete mať na šatách hlbší výstrih, nezabudnite ani na decentný náhrdelník. Výber šperkov si môžete uľahčiť praktickou sadou šperkov, ktorá obsahuje dokonalo zladené kúsky.

Objavte širokú ponuku dámskych svadobných šperkov

Farbu kamienku alebo zdobenia sa vždy snažte zladiť s farbou vašich šiat, aby ste dosiahli vytúženú harmóniu. Ak budú vaše šperky a doplnky zladené aj so svadobnou kyticou nevesty, výsledný efekt bude naozaj dokonalý.

Chystáte sa na svadbu vašej priateľky a vašou úlohou je stať sa dokonalou družičkou? Vyberte si dokonalé družičkovské šaty, doplňte ich žiarivými šperkami a staňte sa súčasťou harmonického vzhľadu svadobného dňa. Inšpirujte sa našimi tipmi, ako by mala družička vyzerať a na čo by nemala zabudnúť.