Deň matiek: Ako urobiť mamu šťastnou

Na Slovensku oslavujeme počas roka mnoho sviatkov a významných dní. Každý z nich je významný a mali by sme aspoň vedieť, čo znamená a prečo ho oslavujeme. Niektoré z nich sú pre nás dôležitejšie, iné menej, ale na jeden by sme nemali nikdy zabudnúť. Hovoríme o Dni matiek, ktorý je oslavou úžasných a zároveň najdôležitejších žien v našom živote.

Blog-2

  • Pôvod Dňa matiek

Je známe, že tento sviatok je jedným z najoslavovanejších na celom svete, hneď po Vianociach a Veľkej noci. V našej krajine oficiálne oslavujeme Deň matiek druhú májovú nedeľu. Keďže ide o medzinárodný sviatok, oslavuje sa vo všetkých krajinách, hoci spôsoby jednotlivých krajín sa trochu líšia. Táto oslava materstva siaha v rôznych podobách až do staroveku.

Úplne prvá zmienka sa týka rímskej oslavy materstva, ktorá sa slávila v prvý marcový deň. Tento deň sa nazýval Matronalia a bol zasvätený bohyni Juno, ktorá bola ochrankyňou nielen vydatých žien, ale aj nastávajúcich matiek. Ďalší v poradí sa nazýval Nedeľa matiek, ktorá bola kresťanským sviatkom a slávila sa štvrtú nedeľu od začiatku pôstu.

Za zakladateľku Dňa matiek sa považuje Anne Marie Jarvisová, ktorá ako prvá prišla s myšlienkou pravidelných medzinárodných osláv. Tvrdo bojovala za to, aby bol tento deň oficiálne uznaný. Sama ho prvýkrát oslávila v roku 1907 v kruhu svojich najbližších ako omšu za svoju mamičku. Ale už o rok neskôr sa slávil oficiálne v kostole Grafton na počesť všetkých matiek. A napokon v roku 1914 ho americký prezident oficiálne vyhlásil za národný sviatok. Odvtedy sa začal veľkolepo oslavovať po celej Amerike a vzdával sa hold všetkým matkám.

Sviatok sa k nám dostal v roku 1923 a jeho autorkou je Alica Masaryková, dcéra prezidenta T. G. Masaryka. Bohužiaľ, kvôli komunizmu bol v roku 1948 prehliadnutý Medzinárodným dňom žien, čo sa však po revolúcii v roku 1989 opäť zmenilo. Odvtedy sa Deň matiek oslavuje v podobe, akú poznáme dnes, a hoci prešiel dlhú cestu, veríme, že sa bude oslavovať aj naďalej.

V Českej republike a na Slovensku sa tento sviatok slávi druhú májovú nedeľu. V rovnakom čase ho oslavujú aj v Amerike, Nemecku a Rakúsku. V Poľsku pripadá na 26. mája, Spojené kráľovstvo a Írsko ho oslavujú na štvrtú pôstnu nedeľu a arabské krajiny slávia Deň matiek 21. marca.

  • Jak oslavit Deň matiek?

Deň matiek sa dá osláviť mnohými spôsobmi. Nie je dôležité ako, ale prečo. Cieľom tohto sviatku je pripomenúť si, aké sú matky nenahraditeľné a jedinečné. Poďakujme im teda, darujme im úsmev, objatie, milé slová, kvet a darček. Buďme s nimi, pretože práve to každá mama ocení. Nezáleží na tom, aký veľký je kvet alebo aký hodnotný je darček. Každá mama má zo všetkého najviac rada svoje deti, a preto ju rovnako poteší, keď si pripomenieme a spoločne oslávime sviatok, ktorý patrí len a len jej.

Blog-3-2

  •  Urobte radosť blahoželaním

Keďže mamičky najviac milujú darčeky od srdca, priamo sa ponúka dať im kartu. Najlepšie je určite v klasickej papierovej podobe, doplnené pekným textom, ktorý mamu poteší. Tí, ktorí sú zruční, si ho môžu vyrobiť vlastnoručne. Na jeho výrobe nie je nič zložité, na základné blahoželanie stačí tvrdý farebný papier, nožnice a farebné fixky alebo obyčajné pastelky. Z papiera vystrihnete požadovaný tvar a dotvoríte ho fixkami alebo pastelkami. Ak ste kreatívni, môžete prianie ozdobiť stuhou, kvetmi, látkou, korálkami a kamienkami.

Ak si netrúfate, môžete si zaobstarať hotové karty. Niektoré sú vtipné, iné dokonca melodické, ďalšie moderné a sú aj také, ktoré sa nesú v klasickom duchu. Vždy však majú spoločné to, že majú čo najviac potešiť a dojať každú konkrétnu mamičku.

Základom je vždy text, a čím je originálnejší, tým lepšie. Samozrejme, aj v tomto smere vám môže pomôcť internet, takže ak vo vás nedriema duša básnika, nebojte sa a nechajte sa inšpirovať online svetom:

 

Mama – si mojou hviezdou na nebi. Ach, mamička, keby… Čas chvíľu postojí a život privolí, bola by som ti rada s najväčšou láskou, vďakou povedala – ľúbim ťa a ďakujem

-

Bozkom lieči rany, pohladením modriny. Láskou mostí priepasti, láta trhliny. Úsmevom prežiari každučký svet. Nikoho takého ako mamy na Zemi niet.

-

Život je ako krásna ruža: vonia, dýcha, aj pichá. Prosto ťa skúša. No a v tom živote je jedna mana: láska, ktorú dá ti tvoja mama.

 

  • Šperky na Deň matiek

Dňu matiek vládnu nielen blahoprajné pohľadnice a kvety. Šperky sa často dávajú ako pamiatka nielen na výnimočné chvíle, ale aj ako darček, ktorý vždy poteší. Mama je nenahraditeľná a jediná na svete, preto je výber šperku na tento sviatok skvelou voľbou.

Existuje celý rad vhodných šperkov. Bežným šperkom ku Dňu matiek je strieborná retiazka, ku ktorej sa pridáva prívesok. Ten môže mať podobu kvetu, srdca, perly, začiatočného písmena matky, ale aj obľúbeného anjela, napríklad so symbolom nekonečna. Strieborný náhrdelník môže byť vlastne akýkoľvek, ale vždy sa hodí na významné dni a tým Deň matiek bezpochyby je. Stačí si vybrať správnu veľkosť, čo nie je ťažké, a potom môžete urobiť skutočnú radosť.

Darovať môžete aj náušnice, ktoré sú všemocnými kráľovnami šperkov. Hodia sa každej žene a vďaka širokému výberu sa nemusíte obávať, že by ste nenašli tie pravé. Aj náušnice môžu byť zdobené kvetmi, srdiečkami a mnohými ďalšími motívmi. Vyrábajú sa v rôznych tvaroch, veľkostiach a líšia sa podľa typu zapínania. Ak sa chystáte vybrať ako darček ku Dňu matiek práve náušnice, rozhodli ste sa správne, pretože náušnice potešia každú ženu, ktorá má nielen najkrajšiu úlohu mamičky.

Ako darček k tomuto sviatku sa samozrejme hodí aj náramok; môžete si vybrať jemný, ale aj výraznejší, s motívom alebo bez neho. Na výber môže byť aj prsteň, ktorý bude vašej mame navždy pripomínať vzácny deň, keď ho dostala i vás samotné. Môžete tiež kúpiť rovno celú súpravu šperkov, alebo ak chcete nechať výber na mame, darujte jej poukaz. Ten môže mať rôznu hodnotu a ako sa hovorí, nikdy neurazí a vždy je zárukou, že neurobíte chybu.

 

V našom živote máme možnosť stretnúť a spoznať mnoho žien. Niektoré z nich prejdú naším životom bez povšimnutia, na iné radi spomíname a sú aj také, na ktoré nikdy nezabudneme. Existuje však jedna žena, ktorá vždy vyčnieva, a predsa je nám najbližšia. Všetko, čo kedy povie, poradí a odporučí, je vždy pre naše dobro, čo zistíme až s odstupom času. Preto jej zaželajme všetko dobré a urobme jej radosť v taký významný deň, akým je Deň matiek. Je naozaj len jedna a určite si to zaslúži.

 

"Matky a deti sú samostatnou kategóriou. Na celom svete neexistuje silnejšie puto. Neexistuje žiadna iná láska, ktorá by bola taká bezprostredná a odpúšťajúca." - Gail Tsukiyama, americká spisovateľka

 

Najobľúbenejšie šperky pre mamičku