Čo napísať do svadobného priania? Inšpirujte sa našimi tipmi

Chystáte sa na svadbu a neviete, čo napísať do svadobného priania? Blahoželanie manželom by malo byť úprimné, vrelé a najmä napísané od srdca. Zabudnite na pohľadnice zo supermarketu a vymyslite niečo originálne. Niečo, čo neveste a ženíchovi ukáže, že ich naozaj dobre poznáte. Inšpirujte sa našimi tipmi a vytvorte dokonalé svadobné prianie.

Outfit máte pripravený, svadobný dar kúpený, no stále si lámete hlavu nad tým, čo napísať do svadobného priania? Dobrou správou je, že neexistujú žiadne pravidlá toho, ako a čo napísať do svadobnej gratulácie. Je len na vás, či bude vaša gratulácia zábavná alebo dojemná. Dôležitá je úprimnosť a vrelosť. Blahoželanie mladomanželom by malo byť napísané od srdca, aby ich pohladilo po duši a nestratilo sa v záplave ďalších, takmer identických pohľadníc.

Súčasťou blahoželania by malo byť vyjadrenie radosti nad ich spoločným rozhodnutím. Môžete použiť priateľský alebo formálny tón podľa vzťahu s novomanželmi. Nezabudnite im zaželať veľa šťastia a lásky v ich spoločnom živote.

Ak sú novomanželia vašimi blízkymi priateľmi, vyjadrite svoju podporu a pripravenosť byť s nimi v dobrých aj ťažkých časoch. Môžete napísať, že ste radi, že môžete byť svedkom tohto špeciálneho okamihu v ich živote a že ste pripravený byť tu pre nich v každom okamihu. Nezabudnite, že najdôležitejšie je, aby boli vaše slová úprimné a autentické. Prianie by malo odrážať váš vlastný vzťah s novomanželmi a prinášať im radosť a príjemné emócie.

  • Kedy sa dáva svadobné prianie?

Je zvykom, že svadobné želania sa dávajú novomanželom v deň konania svadby. Obálky so svadobným prianím väčšina hostí prikladá k svadobnému daru, ktorý dáva neveste a ženíchovi osobne, alebo na špeciálny stôl vyhradený na svadobné dary.

V prípade, že sa svadby z nejakého dôvodu nemôžete zúčastniť, svadobné prianie novomanželom pošlite poštou alebo poproste iného hosťa, aby ho odovzdal za vás. Ak sa svadby nezúčastníte osobne, svadobné prianie určite pošlite. Priložiť môžete aj svadobný dar v podobe vami zvolenej sumy, prípadne darčekový poukaz, ktorý môžu novomanželia využiť podľa vlastného rozhodnutia.

 

  • Doprajte si čas

V obchodoch nájdete množstvo už napísaných svadobných želaní. Zväčša však ide o neosobné želania, ktoré nedokážu vyjadriť váš vzťah k mladomanželom. Oveľa lepším riešením sú svadobné želania šité na mieru, ktoré vymyslíte a napíšete vy sami. Kúpené blahoželania vás môžu zachrániť, ak sa chystáte na svadbu niekomu, koho dobre nepoznáte. Ak vás ale čaká svadba vašej najlepšej priateľky, spolužiaka zo strednej školy či dlhoročnej kolegyne, vytvorte si vlastné svadobné prianie. Text by mal byť originálny, aby sa mladomanželom navždy vryl do pamäti.

Okrem originálneho textu nezabudnite ani na nevšednú obálku či titulnú stranu svadobného priania. Tá by mala korešpondovať s tým, čo je uvedené vo vnútri. Zároveň by, rovnako ako text, mala v neveste a ženíchovi vzbudzovať emócie.

Na napísanie dokonalého svadobného želania si nechajte dostatok času. Potom bude naozaj dokonalé. Najťažšie je začať. Prirodzene, chcete vymyslieť niečo, čo nebude nudné ani trápne, gýčové, ale ani príliš všeobecné. Obsah priania by mal odrážať vašu osobnosť, ako aj váš vzťah k budúcim manželom. Popremýšľajte nad tým, čo charakterizuje nevestu a ženícha, ich vzťah a váš vzťah k nim. Následne si ujasnite, aké emócie by vaše prianie malo v neveste a ženíchovi vyvolať. Má ich rozosmiať, dojať alebo im niečo pekné pripomenúť?

  • Zábavné priania k svadbe

Nie je nič krajšie, než keď vaše svadobné prianie vyvolá na tvárach novomanželov úsmev, či ich dokonca rozosmeje. Počas svadobných príprav a v priebehu svojho veľkého dňa sú ženích s nevestou v neprestajnom strese, a tak iste ocenia uvoľnenie v podobe vtipného želania. Smiešnu pohľadnicu môžete kúpiť alebo vlastnoručne vyrobiť, napríklad z fotky alebo karikatúry novomanželov.

Ak máte deti, pokojne ich zapojte do výroby svadobného priania. Namaľujte spoločne obrázok nevesty a ženícha alebo vyrobte zaujímavú skladačku z papiera, ktorá bude slúžiť ako obálka. Do pekného priania potom stačí vpísať zábavný odkaz, vtip či citát.

Množstvo inšpirácie na vtipné želania nájdete aj na internete. Stačí, ak do vyhľadávača napíšete „vtipné svadobné priania“ a okamžite viete, čo do pohľadnice napísať. Medzi naše obľúbené vtipné citáty o manželstve patrí napríklad:

  • Recept na šťastné manželstvo? Pokiaľ možno robte to, čo vám žena povie, a hlavne nezabúdajte dýchať. (Denzel Washington)
  • Oženiť sa znamená zdvojnásobiť svoje povinnosti a napoly obmedziť svoje práva. (Arthur Schopenhauer)
  • Keby sa mužom dostávalo manželiek, akých si zaslúžia, mali by sakramentsky ťažký život. (Oscar Wilde)
  • Pred manželstvom majte oči otvorené, v manželstve ich trochu prižmúrte. (William Shakespeare)

Zvolený citát by však nikdy nemal byť vulgárny ani urážlivý. Pred tým, ako do želania napíšete nejaký vtip či citát, popremýšľajte nad tým, či ho novomanželia správne pochopia a nebudú si ho brať osobne. Do priania však môžete napísať aj vlastnú smiešnu básničku či krátky text, ktorý novomanželov pobaví. Máte spoločnú zábavnú príhodu, na ktorej sa vždy zaručene pobavíte? Alebo bolo už samotné zoznámenie nevesty a ženícha vtipnou príhodou? Aj takéto spomienky môžu byť skvelou inšpiráciou na text do svadobného želania.

  • Keď chcete novomanželov dojať

K svadbe neodmysliteľne patria slzy šťastia a dojatia. Nie vždy je hodné vtipkovať, takže ak nepovažujete za vhodné napísať zábavné želanie, skúste to inak. Inšpirovať sa môžete na internete či v knihách, kde nájdete množstvo emotívnych citátov o láske aj manželstve. Možno máte obľúbeného autora, ktorý dokáže vyjadriť presne to, čo cítite. Do svadobného želania môžete vložiť úryvok z knihy alebo citát z filmu, ktorý sa vám spája s novomanželmi.

Inšpirovať vás môžu aj tieto citáty:

  • Manželstvo s dobrou ženou je ako prístav v búrke. (Luc de Clapiers de Vauvenargues)
  • Skvelé manželstvo nie je, keď sa dá dokopy dokonalá dvojica. Skvelým manželstvom je, ak sa nedokonalá dvojica naučí tešiť zo svojich rozdielov. (Marcello Mastroianni)
  • Väčšina ľudí sa domnieva, že láska znamená byť milovaný. Avšak opak je pravdou: láska znamená milovať. (Erich Fromm)
  • Lásky nie je nikdy priveľa. (Francis Bacon)
  • Milovať a byť milovaný pre mňa znamená veľa. Z týchto vecí si vždy tak trochu robíme žarty. Ale nie je v skutočnosti všetko, čo v živote robíme, iba snahou byť o trochu viac milovaný? (Julie Delpie ako Céline vo filme Pred úsvitom)
  • Láska musí byť vášeň, posadnutosť, niečo bez čoho sa nedá žiť. Stratiť hlavu, zamilovať sa do niekoho, zošalieť a to isté spraviť jemu. A ako ho nájsť? Len počúvni, čo ti hovorí srdce. Pretože pravda je, že nemá zmysel žiť a toto nespoznať. Prejsť tú cestu a nepoznať lásku, to je ako neprežiť vôbec nič. (Anthony Hopkins ako William Parrish Zoznámte sa, Joe Black)
  • Väčšinou si vravíme, že žijeme vo svete nenávisti a chamtivosti, ale mne to tak nepripadá. Mne sa zdá, že láska je všade okolo nás. Často nie je nijak zvlášť zrejmá alebo významná, ale vždy je tu s nami. Otcovia a synovia, matky a dcéry, manželia a manželky, milenci a milenky, starí priatelia. Keď sa rozhliadnete okolo, zistíte, že láska je v skutočnosti všade okolo nás. (Hugh Grant ako rozprávač v úvode filmu Láska nebeská)

 

  • Špeciálne svadobné prianie

Sú novomanželia vášniví motorkári, milujú cestovanie alebo ich spája nezastaviteľná láska k jedlu? Pri vymýšľaní dokonalého svadobného blahoželania sa môžete inšpirovať aj ich spoločnými záľubami. Ak sú nevesta so ženíchom skúsení cestovatelia, prianie v tvare kufra, batohu alebo zemegule im urobí iste radosť. Gurmánov môžete obdarovať svadobným želaním v tvare obľúbeného jedla, prípadne vína či piva.

Gratuláciu im však môžete vyjadriť aj oveľa originálnejším spôsobom. Čo tak nechať ju vyryť na predmet, ktorý obaja využijú? Drevený vreckový nožík, doska na krájanie, termoska či fľaša kvalitného alkoholu so slovami, ktoré by ste inak napísali na papier – to všetko sú originálne formy svadobných prianí.

Zaujímavým spôsobom, ako dať neveste a ženíchovi svadobné prianie, je darovať im šperk s gravírovaním. Prívesok s vygravírovaným dátumom svadby, náramok s krátkym textom či symbolom, ktorý ich spája... Svadobné blahoželanie už dávno nemusí byť na bielom papieri.

Dostali ste pozvanie na svadbu, no stále si lámete hlavu nad svadobným prianím? Zabudnite na nudné pohľadnice z obchodu. Darujte novomanželom blahoželanie, ktoré sa im vryje do pamäti. Svadobné prianie by malo byť napísané od srdca. Najmú, ak vás čaká svadba niekoho, kto je vám naozaj blízky. Nenechajte nič na náhodu a pripravte dokonalé svadobné prianie. Vtipné, dojemné či inšpirované životom nevesty a ženícha. Je to len na vás.