Buďte elegantný gentleman a zlaďte správne svoje doplnky

David Beckham, George Clooney či Brad Pitt. Títo muži ukazujú, že šperky a módne doplnky už nie sú len doménou žien. Stále častejšie ich môžeme pozorovať aj v pánskych šatníkoch, kde sa tešia veľkej obľube. Dnešní moderní muži chcú vyzerať dobre a sebavedomie im dodávajú aj kvalitné doplnky. Pánske šperky, manžetové gombíky či spony na kravaty sú skvelými módnymi doplnkami, ktoré podčiarknu každý outfit. Viete, ako ich správne nosiť?

Aj muži veľmi dobre vedia, že na detailoch záleží. Pri vytváraní štýlového outfitu sú to práve detaily, ktoré vytvárajú celkový dojem a rozhodujú o tom, ako budete na svoje okolie pôsobiť. Pánske doplnky a šperky hrajú dôležitú rolu v elegantných, ale aj ležérnejších outfitoch každého gentlemana.

Kedysi platilo, že muži šperky kupovali a ženy nosili. Doba sa však zmenila. S rastúcou odvahou mužov experimentovať zažívajú pánske šperky v posledných rokoch svoj veľký boom. Stále častejšie môžeme vidieť pánske náušnice, pánske retiazky a dokonca aj pánske prstene.

Objavte širokú ponuku kvalitných šperkov pre mužov

Správne vybrané pánske doplnky dodajú vášmu outfitu osobnosť a šarm, zbavia ho jednotvárnosti a pozdvihnú ho na celkom novú úroveň. Netreba však zabúdať, že kľúčom k elegancii je jednoduchosť. A to platí aj pri pánskych šperkoch, ktoré by mali byť jednoduché, no zároveň precízne a kvalitne spracované.

  • Pánske doplnky podľa príležitostí

Pri výbere pánskych doplnkov záleží nielen na osobnom vkuse, ale aj na tom, kam sa chystáte. Správny doplnok môže oživiť váš celkový vzhľad, ale je dôležité nezabúdať na to, že výber nie je len otázkou vášho osobného štýlu, ale aj príležitosti.

Na pracovné stretnutie, ktoré absolvujete v elegantnom obleku, si zrejme nedáte ležérne doplnky. Siahnuť však môžete po štýlovej kravate, kožených či strieborných šperkoch a elegantných hodinkách. Pri spoločenských podujatiach a večierkoch, kde je priestor pre kreativitu a výraznejšie prvky, si môžete dovoliť aj náhrdelníky, náramky či masívnejšie hodinky. Tieto doplnky outfitom pridávajú osobitý šmrnc a farebné akcenty, ktoré podčiarknu váš osobný štýl.

Ak sa chystáte na neformálne stretnutie s priateľmi, pokojne sa môžete pri výbere doplnkov odviazať a dať si napríklad pánske náušnice v tvare bicykla. V športovom prostredí je zase vhodné voliť praktické a odolné doplnky. Aj tie však môžu byť štýlové. Kvalitné športové hodinky s odolným remienkom sú skvelé nielen na športovanie, ale aj na každodenné nosenie.

Štýlový pánsky outfit sa neskladá len z atraktívnych kúskov, ale aj z originálnych doplnkov a šperkov. Hra s doplnkami je neraz dôležitejšia než výber samotného outfitu.

Ako zladiť doplnky a neprehnať to? Kľúčom je udržať rovnováhu a dbať o harmóniu. Pánske retiazky, prstene či náramky pre muža – vždy si vyberte jeden dominantný prvok, ktorý doplníte menej výraznými doplnkami. Ak nosíte výrazné hodinky, zvoľte k nim skôr decentné doplnky a naopak.

Farby a materiály by mali ladiť s celkovým štýlom oblečenia. Pamätajte, že menej môže byť niekedy viac. Vytvorte si vlastný, jedinečný štýl, ktorý bude odzrkadľovať vašu osobnosť a zároveň bude prispôsobený konkrétnej príležitosti.

  • Najlepšie doplnky k obleku

Ako správne zladiť pánske doplnky k obleku pri formálnych príležitostiach ako je ples či svadba? Je to jednoduché – začnite kravatou. Alebo motýlikom. Spoločenská hodnota kravaty a motýlika je na podobnej úrovni, motýlik je však spoločnosťou vnímaný ako viac formálny a elegantný. Tmavý motýlik sa hodí na formálne večerné udalosti a spoločne so smokingom pôsobí na ženy ako magnet.

Na denné nosenie je vhodnejší motýlik v svetlých farbách, obľúbený je aj v drevenom prevedení.  Ak sa však rozhodnete pre kravatu, určite nič nepokazíte. Lákajú vás divokejšie vzory či netradičné potlače? Vzorovanú kravatu či motýlika si radšej nechajte na neformálne príležitosti. Dôležitý je aj materiál – v oboch prípadoch by malo ísť o kvalitný hodváb, ktorý vytvára dojem luxusu.

Výrazné farby či vzory si nechajte na neformálne príležitosti. Formálne udalosti si žiadajú sofistikovanosť a eleganciu. Odlíšiť vás môžu doplnky a pánske šperky.

Ku kravate neodmysliteľne patrí elegantná (a praktická) spona na kravatu. Tento doplnok by nemal chýbať v šatníku žiadneho gentlemana. Formálnemu minimalistickému outfitu dokáže dodať šik nádych. Ani spona na kravatu však nemusí byť obyčajná. Ak sa chystáte na koncert či návštevu divadla, práve vhodne zvolená spona môže byť doplnkom, ktorý oživí váš outfit.

Čo tak spona s notou, husľovým kľúčom či iným vzorom? Tento pánsky šperk je nenápadný, no zároveň upúta pohľad každého, kto si sponu všimne. A kam umiestniť kravatovú sponu? Všeobecne platí, že by mala byť medzi štvrtým a tretím gombíkom na košeli. Pozor, kravatová spona nesmie byť širšia ako kravata samotná. 

Spona musí materiálovo aj farebne ladiť s manžetovými gombíkmi, ktoré si vyžadujú košeľu s dierkami určenými na ich nosenie. Manžetové gombíky sa vyrábajú v rôznych tvaroch, dizajnoch a samozrejme farbách. Nájdete ich v striebornej, čiernej či zlatej farbe, tie luxusnejšie sú dokonca zdobené zirkónmi, krištáľmi či diamantmi. Nosíte hodinky? pri výbere manžetových gombíkov na to myslite a pokúste sa o zladenie manžetových gombíkov so štýlom a farbou vašich hodiniek. Táto jemná harmónia podčiarkne dojem premysleného a dobre zladeného outfitu.

Opasok alebo radšej traky? Rovnako ako v prípade dilemy kravata verzus motýlik, aj tu platí, že výber je len a len na vás. Zatiaľ čo kedysi boli traky obľúbeným doplnkom každého muža, v 20. storočí sa dostali do úzadia. To sa však postupne mení a dnes ich nosí čoraz viac pánov.

Traky a opasok dohromady? Tomuto módnemu faux pas sa radšej vyhnite.

Kožený opasok je istota, na ktorú môžete staviť vždy. Traky sú však rafinovaným a sexi oživením vášho formálneho outfitu. Vždy však myslite na to, že traky a opasok sa nesmú kombinovať. Vyzeralo by to totiž komicky a nevhodne. Ak sa obliekate na formálnu udalosť, vždy voľte tmavšie farby ako je hnedá, modrá či čierna. To platí v prípade opasku, ako aj trakov.

Medzi menej časté, no o to viac zaujímavé pánske doplnky patrí aj látková vreckovka. Ako už z názvu vyplýva, tento kúsok patrí do vášho náprsného vrecka. Papierový obrúsok je síce praktický, do vrecka si ho ale nedáte. Látková vreckovka plní ozdobnú funkciu a nemala by chýbať v oblekovom vrecku žiadneho elegantného muža.

Tieto pánske doplnky sa, rovnako ako kravata, vyrábajú z bavlny, ale aj z luxusného hodvábu. Vreckovka a kravata, prípadne motýlik, by mali byť materiálovo farebne aj dizajnovo zladené. Klasická biela vreckovka je však vždy stávkou na istotu – harmonizuje celý formálny vzhľad. V prípade, že chcete outfitu dodať farebný akcent, siahnite po bordovej, modrej či smaragdovej.

  • Štýlové doplnky na každý deň

Doplnenie outfitu doplnkami či pánskymi šperkami je vhodné nielen pri špeciálnych príležitostiach. Štýlové pánske doplnky môžete nosiť každý deň. A nie, nemáme na mysli iba náušnice či náramky. Vhodným doplnkom môžu byť aj kvalitné kožené poltopánky, výrazné ponožky či elegantný šál. Správny gentleman vie, že pri výbere doplnkov treba začať od podlahy. Nadčasové a pohodlné topánky sú základným prvkom každého outfitu.

Vraví sa, že hodinky sú pre muža tým, čím sú topánky pre ženu. Odrážajú jeho osobnosť, vkus aj štýl. Vhodne zvolené hodinky dokážu pozdvihnúť aj bežný každodenný outfit na celkom inú úroveň. Dajte si však pozor na príliš drahé hodinky, ktoré už na prvý pohľad ukazujú svoju cenu – takýto doplnok môže v očiach vášho okolia pôsobiť trochu „cez čiaru“.

Opäť platí, že menej je niekedy viac. Príliš masívne hodinky, ktoré priam kričia svoju vysokú cenu, nie sú vhodným doplnkom pre štýlového muža.

Rovnako vám ale neodporúčame siahať po lacných a nekvalitných hodinkách, prípadne po napodobeninách drahej značky. Kľúčom k úspechu sú kvalitné a elegantné hodinky, ktoré nepotrebujú upútavať značkou ani veľkosťou. 

Nepatríte k mužom, ktorí si potrpia na hodinky? V tom prípade môže vaše zápästie zdobiť pánsky náramok. Je len na vás, či sa rozhodnete pre klasický strieborný náramok, alebo dáte prednosť ležérnejšiemu náramku z kože. Krokom vedľa však nebude ani nadčasový náramok z korálok či jednoduchý povrázok so strieborným písmenom.

Praktickým a zároveň funkčným doplnkom, ktorý dodá každému outfitu šmrnc, sú nepochybne slnečné okuliare. Okrem toho, že chránia váš zrak pre škodlivým UV žiarením, pomáhajú vám dotvoriť celkový imidž.

Dioptrické okuliare ako výrazný módny doplnok? Prečo nie. Extravagantné dioptrické okuliare postupne prenikajú do pánskych šatníkov, dajte im šancu aj vy.

Športovo založení páni iste nedajú dopustiť na praktický batoh. Ak ale chcete, aby bol váš outfit ležérne elegantný, vymeňte ho radšej za koženú tašku. Tá je vhodná do práce aj do mesta. Dôležité je, aby bola vyrobená z kvalitného materiálu a nepôsobila lacno. Časy, kedy muži nosili neforemné tašky na laptop s logom firmy, sú už našťastie dávno za nami.

Klobúk je dnes už síce raritou, ak samozrejme nepočítame letné slamené pokrývky hlavy, no pravý gentleman iste ocení jeho eleganciu. Klasický vlnený klobúk v kombinácii s kabátom či trenčkotom z vás urobí lámača ženských sŕdc ako z filmu.

Nielen ku klobúku sa vždy hodí elegantný šál. Ten však nemusíte nosiť iba v zimných mesiacoch – ľahkú šatku si pokojne obviažte okolo krku aj na jar či v lete. Neprežeňte to však s farbami a vzormi – šál by mal ladiť s klobúkom, ten s topánkami a tak ďalej. Ak si nie ste istí, akú farbu zvoliť, stavte na istotu – hnedá, krémová, čierna a modrá sú farby, s ktorými nič nepokazíte.

  • Nezabudnite na pánske šperky

Ak sa okrem doplnkov rozhodnete do svojho outfitu zaradiť aj šperky pre muža, posuniete ho o level vyššie. S doplnkami ani so šperkami to však zbytočne nepreháňajte. Zvoľte si jeden dominantný prvok, ku ktorému budete ladiť to ostatné. Čaká vás formálna udalosť? V tom prípade si výrazné retiazky a korálkové náramky radšej schovajte pod košeľu alebo ich nechajte doma v šperkovnici.

Nájdite ten pravý pánsky šperk

Medzi najčastejšie šperky patria rozhodne strieborné pánske retiazky, ktoré si v prípade potreby môžete skryť pod košeľu. Vďaka tomu ich môžete nosiť vždy a všade, bez ohľadu na príležitosť. Pre mnohých pánov je náhrdelník niečím viac, než len obľúbenou ozdobou. Nosia ho blízko srdca a má pre nich silný význam. Retiazky pre muža môžu byť celkom jednoduché, ale rovnako môžu byť

ozdobené príveskom rôznych tvarov. Elegantne pôsobia náhrdelníky z ušľachtilej ocele či jemné pozlatené retiazky pre mužov.

Pri výbere pánskeho náhrdelníku je treba zvážiť nielen aktuálne módne trendy, ale aj váš osobný štýl. Masívne zlaté reťaze nie sú pre každého, to isté platí aj o jemných strieborných retiazkach či kožených náhrdelníkoch.

Náušnice nosia nielen muži, ktorí radi experimentujú. Paradoxne, tento drobný a nenápadný šperk nosia mladí, ale aj starší muži, a to bez ohľadu na to, aký je ich vzťah k módnym trendom. Pánske náušnice sú nestarnúcou klasikou, ktorá dokonalo vyjadruje štýl daného muža. Nebojte sa ich ukázať. Ak vás lákajú výraznejšie modely s kamienkami či v rôznych tvaroch, smelo do toho. Taktiež už dávno neplatí, že páni by mali nosiť len jednu náušnicu. Naopak, muži si radi zdobia obe uši a jednotlivé kúsky tiež pravidelne obmieňajú.

A čo pánske prstene? Väčšina žien nám dá iste za pravdu, že ruku zadaného gentlemana by mala zdobiť predovšetkým obrúčka. Okrem nej si však môžete na ruku dať aj výraznejší prsteň zdobený kamienkami či iným motívom. Rovnako ako  prípade náušníc, aj tu ide o pomerne decentný doplnok, ktorý nebude pôsobiť rušivo ani na formálnejších udalostiach. Pánsky strieborný prsteň s čiernym smaltovým krúžkom si bez obáv môžete vziať do práce aj na ples. Dodá vám štipku rafinovanej elegancie.

Šperky už dávno nie sú len doménou žien. David Beckham, Cristiano Ronaldo, Justin Bieber, George Clooney či Daniel Craig – títo muži vedia, ako nosiť šperky a zároveň zostať sexi a elegantným gentlemanom. Inšpirujte sa aj vy a naučte sa kombinovať pánske doplnky a šperky tak, aby ste vždy vyzerali dokonalo.