Významy symbolu – Snehová vločka

Čarovná vločka pomaly padá na snehovú krajinku. Pokojnú púť z neba až na zem si spríjemňuje načúvaním k srdečným radostiam detí hrajúcich sa vonku. Pozoruje ako sa deti sánkujú, lyžujú, guľujú, stavajú snehuliakov a robia anjelikov v snehu. Takto radostné a potešené sú len počas Vianočného obdobia, kedy ich snežná vločka poctí návštevou. Jedna padne k druhej, druhá k tretej a už je ich celá kopa. Zima je ročné obdobie lásky, rodiny a odpustenia.

Sneh má mnohé stránky a nevyslovené príbehy. Dokonale zosobňuje cyklus života každého z nás. Každá jedna vločka je iná ako tá druhá, prichádza na tento svet čistá a nevinná. Po čase mení svoju formu, tak ako aj my a prispieva tak do ekosystému.

  • História snehovej vločky

Prvé záznamy o snehovej vločke pochádzajú od čínskych bádateľov a spisovateľov roku 135 p.n.l. Čínsky učenec Han Yin identifikoval snehovú vločku ako ying alebo snehový šesťcípy kvet, čo neskôr potvrdil v roku 1591 aj Thomas Harriot. Ľudia prvýkrát spoznávali jedinečnosť snehových vločiek aj ich charakteristickú symetriu.

Európski autori začali s dokumentovaním snehových vločiek o mnoho storočí neskôr. V roku 1555 zaznamenal škandinávsky biskup Olaus Magnus snehové vločky zvláštnych tvarov, ako napríklad mesiačikovité, šípovité alebo vločky v tvare ruky.

Francúzsky filozof René Descartes ako prvý zdokumentoval podrobný popis štruktúry snehových kryštálov v roku 1637. Vo svojej vedeckej štúdii o meteorológii a počasí, Les Météores, zaznamenal niekoľko dôkladných pozorovaní snehových vločiek.

Prvým vedcom, ktorý teoretizoval o šesťnásobnej symetrii snehových kryštálov, bol nemecký vedec Johannes Kepler. V roku 1611 daroval cisárovi rímskej ríše Rudolfovi II. pojednanie s názvom Šesťrohá snehová vločka ako darček. Kepler vo svojom pojednaní porovnával  šesťnásobnú symetriu snehových vločiek s kvetmi, kde však vyvodil, že podobnosti končia pri vzhľade nakoľko sú kvety živé a snehové vločky nie. Premýšľal nad organizačným princípom symetrie a siahol aj na atomistický pohľad na hmotu vďaka teórii delovej gule. Kepler si uvedomoval, že genéza kryštalickej symetrie bola veľmi sýta vedecká otázka. Na konci svojho pojednania Kepler uznáva, že veda jeho doby nebola dostatočne vyvinutá, aby vysvetlila isté javy.

Farmár z Vermontu Wilson Bentley vytvoril prvý fotografický album padajúceho snehu, ktorý ohúril svet kúzelnou štruktúrou snehových vločiek. Už ako chlapec sa začal Bentley zaujímať o mikroskopickú štruktúru kryštálov a v 80. rokoch 19. storočia začal experimentovať s fotoaparátom ako prostriedkom na zachytenie okolia, ktoré pozoroval. Práve za týmto účelom zostrojil dômyselný mechanizmus spojenia fotoaparátu a mikroskopu pre lepšie rozlíšenie a detailnejšie obrazce. Svoj prvý snehový kryštál si odfotografoval v roku 1885 ako devätnásťročný.  Za celú svoju kariéru zachytil na sklenené fotografické platne viac ako 5000 záberov snehových vločiek. Jeho fotografie poskytli pohľad na tento fenomén širšej verejnosti najmä vďaka publikáciám v novinách a časopisoch. Spolu s W. J. Humphreysom zostavil Magnum Opus s názvom Snow Crystals, ktoré obsahovalo viac ako 2000 fotografií snehových vločiek.

Postupný nárast záujmu o snehové vločky nabral na obrátkach a v 30. rokoch 20. storočia prešiel na viac odborný vedecký smer vďaka japonskému fyzikovi Ukichiro Nakaya, ktorý započal prvé laboratórne výskumy snehových kryštálov, čo je odklon od doposiaľ jednoduchého pozorovania voľným okom. Nakaya vniesol do tejto kratochvíle najnovšie vybavenie a vedecké techniky dvadsiateho storočia. Preniesol sa cez fyzickú štruktúru vločky a sústredil sa na vznik a tvorbu vločiek. Tento svetový expert na zimné zrážky využil laboratórium na zmrazovanie v Hokkaide na vytvorenie svojich vlastných snehových vločiek za účelom hlbšieho výskumu.

Význam symbolu – Snehová vločka blog

  • Čo symbolizuje snehová vločka

Z kultúrneho hľadiska nachádzame symbol vločky už v starobylom kmeni Keltov. Keltská snehová vločka je skutočným umeleckým dielom. Zauzlená vločka symbolizuje kruh života alebo život všeobecne. Archeológovia uvádzajú, že trojitý uzol sa prvýkrát objavuje ako pohanský znak. Časom bol integrovaný do kresťanstva ako symbol Svätej Trojice ranými írskymi kresťanmi v 4. storočí.

Snehové vločky môžu symbolizovať radosť, nevinnosť, pokoj, čistotu, život, jemnosť a jedinečnosť. Najsymbolickejším významom, ktorý využívajú aj mnohí umelci vo svojich dielach, je zmena alebo premenlivosť vločky. Vločka nikdy neumiera, len mení svoj tvar a integruje sa tak do ekosystému. Snehové vločky majú v našej kultúre veľmi pozitívne konotácie.

Krehkosť - Snehová vločka predstavuje dokonalý príklad krehkosti a pominuteľnosti. Jemné pristátie vločky na vašej ruke z nej spraví malé jazierko vody. Čím krehkejšie niečo je, tým viac sme opatrní a láskyplní.

Pominuteľnosť - Pominuteľnosť môže byť dobrá aj zlá. Tak ako vločka, sme na tejto zemi len krátky čas, a tak by sme si ho mali užiť naplno. Tieto malé radostné chvíľky s vami ostanú navždy. Tak ako snehová vločka, nechávame sa unášať prúdom a hľadáme si svoje miesto na usadenie.

Kúzla - Kto z nás nebol očarený tými krásnymi zábermi na krajinu pokrytú snehom? Kto z nás neverí v čaro kúzelného Mrázika? Sme obklopovaní toľkými krásami a úžasnými javmi. Zima môže byť dvojaká, môže vám ukázať svoju krutú chladnú tvár alebo radostnú hrejivú, ktorá stojí za to. Jedna z tých najkúzelnejších chvíľ zimy je pád prvej vločky z neba. Moment privítania zimy do nášho príbytku i nášho srdca.

Individualita a jedinečnosti - Tak ako naše otlačky prstov sa každá snehová vločka líši od tej druhej. Aj keby ste hľadali celý život, nenájdete dve rovnaké vločky. Každý sme unikát s nevšedným životným príbehom a s vlastným osudom.

Komplexnosť - Ako už dokázal Willson Bentley a po ňom aj mnohí vedci, štruktúrovanosť snehovej vločky je nesmierne komplexná. Ak si ju prehliadnete pod mikroskopom ako to urobil Bentley, spozorujete zložitú štruktúru a ucelenú prepletenosť. Môžeme to prirovnávať k samotnej komplexnosti života. Koniec koncov všetko v živote je zložité, dokonca aj taká malá bezvýznamná snehová vločka.

Zmena - Snehová vločka sa v ekosystéme prírody neustále mení a transformuje. Nikdy už nestretnete tú istú vločku, neustále sa premieňa a vyvíja sa v novú a novú vločku. Kolobeh vody v prírode je nepretržitý. Čerstvá pokrývka snehu pokryje celú ulicu, tá sa počas dňa vďaka teplu roztopí a vyparí do ovzdušia. Snehová vločka sa utvorí okolo mikroskopických častí prachu alebo peľu v ovzduší. Vodná para z bývalej vločky pokryje kúsok prachu a vďaka chladnejšej klíme zamrzne a vytvorí malý kryštál ľadu. Tento malý kryštálik na oblohe je drobné semienko, z ktorého vyrastie nádherná snehová vločka. Počas pádu kryštálu na zem začína snehová vločka rásť a nabaľovať sa, čím vytvorí svoj charakteristický jedinečný tvar. Už to nie je tá istá vločka, má v sebe toľko nových skúseností.

Nové začiatky - So zmenou úzko súvisia aj nové začiatky. Keď chcete začať novú kapitolu svojho života, nevybrali by ste si lepší symbol ako snežnú vločku. Premena, ktorú sneh prináša, môže byť druhou šancou na čerstvý začiatok. Podoba padajúcich snehových vločiek vzbudzuje kúzlo dobrého posolstva do života.

Pokoj, mier a nádej - Snehové vločky sú symbolom, ktorý je úzko spätý s Vianocami, obdobím mieru a pokoja pre kresťanov. Kresťania vnímajú zasnežené Vianoce ako typické šťastné obdobie kedy je radosť a mier medzi nami. Snehová vločka má symbolizovať rodinu, lásku, pokoj, nádej a šťastie počas Vianočného obdobia. Ľudia si často zdobia stromček alebo ikebany falošným snehom.

Radosť - Nostalgické chvíle radostných výkrikov a šuchotania kombinéz do zimy s vami ostanú naveky. Snehová vločka vám jednoznačne pripomenie detské chvíle nevinnosti a zábavy, ktorú si už teraz nedoprajete. Radosť a Vianoce idú vždy ruka v ruke. Je vždy náročné stretnúť celú rodinu za stolom, avšak Vianoce sú špeciálne. Počas Vianoc sme zasa všetci pokope.

  • Kedy darovať snehovú vločku vašim blízkym

Šperk so snehovou vločkou je dokonalý spôsob, ako si pripomenúť krásny deň na svahu alebo radostné chvíle s rodinou počas Vianoc. Najtematickejšie obdobie pre vločku sú Vianoce, no aj počas Valentína môžete partnerku prekvapiť krásnym šperkom.

Podľa toho, aký štýl šperku obdarovaná osoba preferuje, máme vo výbere viac klasické minimalistické kúsky ako sada strieborných šperkov snehová vločka alebo strieborná retiazka snehová vločka. V ponuke si môžete vybrať aj modernejšie kúsky s premysleným dizajnom ako napríklad zirkónový náhrdelník s modrým opálom alebo strieborný náhrdelník s rhódiovaným povrchom. Musíte dbať aj na preferenciu nositeľky, či má radšej náramky, náhrdelníky, náušnice alebo ju chcete obdarovať očarujúcim prsteňom s vločkou.

 

  • Najobľúbenejšie šperky - snehové vločky
.