Významy symbolu – Anjel

Anjeli boli odjakživa prítomní v histórií ľudstva považovaní za neviditeľných poslov, nebeské stvorenia, bytosti svetla. Všetky civilizácie veria v existenciu anjelských bytostí, len majú inú predstavu o tom, aké posolstvá prinášajú. Šperk v tvare anjela naznačuje, že veríte alebo očakávate ochranu od vyšších síl. Významy týkajúce sa anjela však nemusia byť nutne náboženské, anjel je často spájaný s obdobím zimy a Vianoc. Veď kto z nás nerobil anjelikov v snehu. Ponorte sa s nami do hĺbky významu Anjelov a spoznáte tak krásu týchto nebeských stvorení.

58

  • Čo symbolizuje anjel

Podobizeň anjela predstavuje spojenie medzi nebom a zemou, ako aj silu, ochranu, pokoj, krásu a vieru. Učenci, vedci, filozofia aj náboženstvá po celom svete polemizovali nad symbolikou anjelov. Mnohé z ich teórií majú isté spoločné črty. Hebrejský výraz pre anjela malakh a grécky aggelos znamenajú posol. Anjela môžeme interpretovať v mnohých smeroch. Môžu naznačovať spirituálnu pomoc a ochranu zosnulých pre uľahčenie  straty rodinám. Podľa legendy sú však anjeli, okrídlení poslovia z neba, ktorí nesú dobré správy pre ľudstvo.

Židovsko-kresťanská tradícia považuje anjelov za sprostredkovateľov medzi človekom a Bohom. Anjeli sú zvestovateľmi posvätnej prítomnosti, sprevádzajú nás, chránia nás a pomáhajú nám.

Veľký novoplatonik Dionýzios rozlišuje deväť anjelských chórov, ktoré sa združujú do trojíc. Prvý Anjelský chór odzrkadľujúci sa v Otcovi Svätej Trojice pozostáva zo serafínov, cherubínov a trónov. Serafíni sú anjelmi svetla, lásky a ohňa, ako naznačuje ich meno. Len títo anjeli môžu predstupovať pred Boží trón a tak preberať božské svetlo, aby ho odovzdávali ostatným anjelom. Cherubíni, anjeli poznania, reprezentujú múdrosť Boha a sú označovaní ako tí, ktorí sa prihovárajú. Taktiež sú známi ako strážcovia svetla hviezd. Cherubíni bývajú často spájaní s egyptskými bohmi, keďže na seba berú podobu posvätných  bytostí s ľudskou tvárou a telom zvierat. Trónovia, tí, čo všetko vidia, sú nositeľmi viery a pokory. Sú božskými pozorovateľmi, ktorí sprostredkovávajú energiu planét a ochraňujú ich.

Druhým Anjelským chórom odzrkadľujúcim Syna Najsvätejšej Trojice sú panstvá, cnosti a mocnosti. Panstvá tvoria harmóniu materiálneho a duchovného sveta a dohliadajú na dodržiavanie zákona príčiny a následku. Sú to božskí vodcovia, ktorí sprostredkúvajú božskú múdrosť. Cnosti sú anjeli prírody, odvahy, statočnosti a duchovnej energie, ktorí ovládajú prírodné zákony. Majú na svedomí všetky zázraky, ktoré odporujú prírodným zákonom. Mocnosti sú anjeli varovania a poriadku. Majú schopnosť obracať zlo na dobro navodením harmónie a rovnováhy. Fungujú ako archivári histórie a svetového náboženstva.

Tretím Anjelským chórom odzrkadľujúcim Ducha Svätého sú kniežatá, archanjeli a anjeli. Kniežatá majú slovo v rozhodovaní o sporoch spoločenstiev ľudí a ovplyvňujú globálne otázky. Strážia mestá, národy, krajiny a kontinenty. Archanjeli sú božskými poslami, ktorí sa často zjavujú ľuďom. Mnohí z nás už počuli o najvyšších archanjeloch Michael, Rafael, Gabriel a Ariel. Anjeli strážni sprevádzajú každú ľudskú bytosť na jeho životnej púti od narodenia až do smrti. Podporuje človeka v dobrých skutkoch a v prípade potreby privoláva na pomoc ďalších anjelov.

Odbočenie od kresťanstva nás zavedie na cestičku do starovekej Indie, kde sa vesmír vníma ako hierarchia aktívnych síl, ktoré delíme na anjelské, démonické, božské a hrdinské. Tento vesmír má sedem rovín, ktoré sú obývané nespočetným množstvom bohov, anjelov a démonov. Všetci spoločne slúžia Dharme, Veľkému univerzálnemu zákonu, prostredníctvom karmy.

Neďaleko v Grécku nám Sokrates hovorí o démonovi, ktorý prebýva v každom dobrom človeku. Ochranný duch sa nachádza medzi smrteľným a nesmrteľným, medzi ľudským a božským, medzi hmatateľným a zrozumiteľným. Postrkuje človeka k pravde, kráse a šťastiu. Klasickej triáde dokonalosti.

Mnohé teórie sa teda zhodujú v účele anjelov strážnych, jeho obraz je v kolektívnej ľudskej pamäti nemenný. Ochraňujú ľudí a nútia ich napredovať k vlastnému duchovnému naplneniu. Všetky náboženstvá tvrdia, že Boh nikdy neopustil ľudstvo a že každému z nás dal anjela strážneho, aby sme stále pociťovali jeho prítomnosť.

Ďalšie konotácie anjelov môžu súvisieť s ich reprezentáciou alebo Svätým Písmom. Označenie ranné hviezdy slúži na pomenovanie anjelov v Písme, čo dáva logiku, keďže prebývajú na nebi. Morálka a spravodlivosť sú hlavné znaky anjelov. Satan bol kedysi dobrým anjelom, avšak neposlúchol Boha. Stal sa padlým anjelom, lebo sa neriadil Božím slovom a preto je zlý, nemorálny a nespravodlivý. Anjel ako symbol ochrany a vedenia chráni pred fyzickým aj duševným poškodením, odháňa zlo a dodáva silu proti pokušeniam. Funkcia symbolu šťastia alebo príjemných snov v podobe anjela pôsobí magicky. Niektorí ľudia veria, že anjeli ich môžu ovplyvňovať prostredníctvom snových obrazov a tak s nimi efektívne komunikovať. Čistota a nevinnosť sú ďalšie znaky, ktorými by sme mohli opísať anjela. Sú považovaní za cudných, cnostných, verných a čistých, lebo sú oslobodení od všetkého zlého a hriešneho. Sila a moc spájaná s anjelmi je obrovská. Anjeli sú fyzicky a duševne silnejší ako ľudia. Využívajú svoje sily na ochranu a konanie dobra. Keď ste boli obdarení príveskom s anjelom, znamená to, že vás váš milovaný chce ochrániť prostredníctvom vyššieho bytia.

Symbolické sú aj časti anjelov ako napríklad krídla, ktoré na seba viažu mnohé významy a konotácie. Rozprestreté anjelské krídla dávajú životu inú perspektívu. Predstavujú celkovú zmenu z vtačej perspektívy. Môžete sa vďaka nim pozrieť na vašu životnú cestu a popremýšľať nad vašimi rozhodnutiami doposiaľ. Zložené anjelské krídla symbolizujú ochranu a posilnenie počas stretu s nebezpečenstvom. Dáva vám nádej a silu povzniesť sa nad negativitu ostatných ľudí, ale aj vašu vlastnú. Počas zmätočných, nebezpečných chvíľ vám krídla pripomínajú, že v tom nie ste sami a máte svojho strážcu, ktorý napreduje s vami na každom kroku.

  • Prečo darovať šperk s anjelom

Kúzelný anjeli z našej ponuky vás okúzlia svojim originálnym prevedením a detailným spracovaním. Elegantné strieborné anjelské krídla zalahodia každej mamičke či babičke. Minimalistický krištáľový anjel rose poteší pod Vianočným stromčekom vnučku, sestru aj partnerku. Strieborná retiazka v podobe anjela sa bude krásne vynímať na dekolte každej dámy vašej rodiny. Nepotrebujete dôvod prečo darovať niečo pekné vašim najdrahším, ktorí vás milujú a starajú sa o vás. Milujete ich a chcete ich potešiť a ochrániť jedinečne vlastným strážnym anjelom a to je to najdôležitejšie.

Na výber správneho anjela si musíte spraviť čas a skutočne spoznať charakter osoby, ktorej chcete šperk darovať. Asi najdôležitejšia úloha je zistenie či táto osoba je alergická na nejaký materiál, z ktorého môže byť šperk vyrobený. Musíte zistiť či vaša zvolená osoba nosí radšej náušnice, náramky alebo náhrdelníky. Dôležité je aj vedieť, či má táto osoba prepichnuté uši na náušnice alebo potrebujete klipsne. Základom je vedieť, aký štýl šperkov má táto osoba rada, minimalistický alebo luxusný, zlatý alebo strieborný, klasický alebo moderný. Taktiež je dôležitá vaša voľba trvácnosti šperku, môžete vybrať lacnejšiu voľbu z materiálov, ktoré vydržia kratšie alebo šperk z kvalitných nehrdzavejúcich materiálov, ktoré ostanú krásne lesklé aj celé roky.

57

  • Prečo nosiť šperk s anjelikom

Dôvody pre nosenie šperku v tvare anjela môžu byť rôzne. Niekto považuje anjela za posvätný talizman, ktorý ich ochráni pred hriechom a zlom. V najťažších chvíľach sa k nemu modlíme a prosíme o radu a správnu cestu našim životom. Jedným z perfektných symbolov pre nekonečnú vieru, ochranu a čistotu je strieborný anjel so symbolom nekonečno z našej ponuky. Niektorí môžu milovať Vianočné obdobie natoľko, že nosia len šperky v tvare anjela. Tie najkrajšie spomienky z detstva začínajú väčšinou počas zimného obdobia, kedy si užívame sánky a stavanie snehuliaka. Oddychujeme s teplým kakaom pri krbe a užívame si spoločné chvíle v rodinnom kruhu. Takýchto ľudí osloví strieborný prívesok zo zirkónia v tvare tradičného anjelika ako z betlehema. Symbol pre vaše nádherné spomienky na radostné chvíle s rodinou bude navždy žiariť blízko vášho srdca. Pre čo najbližšie prepojenie s vašim anjelom by ste malo náramok nosiť na ľavej strane, ktoré je bližšie srdcu.

  • Kedy darovať šperk s anjelom

Éterický symbol voľnosti a nespútanosti zastúpený zlatými a striebornými šperkami je vhodný pre každého bez rozdielu na veku. Ulahodí nejednému oku vďaka zaujímavým dizajnom. Módne anjeliky potešia najmä počas Vianočného obdobia, kedy ich môžete vidieť na uliciach ako pouličné osvetlenie či na vrchu stromčeku ako najkrajšia dekorácia celého interiéru. Považujte za rovnakú česť nosiť anjela na krku ako je pocta dávať anjela na vrch stromčeka. Čarovný prívesok či náušnice sa stanú večným klenotom vašej šperkovnice, ktorý vyzdvihne vašu krásu a pôvab.

  • Najobľúbenejšie šperky - anjeli
.