Význam symbolu - Srdce

Ľudské srdce je životne dôležitý orgán, ktorý symbolizuje náš život. Dá sa povedať, že je nenahraditeľné, ale dnešná moderná medicína už dokáže zázraky aj v tomto prípade. Avšak aj pre jeho veľkú dôležitosť, je práve srdce významným symbolom a právom sa radí medzi vôbec najznámejšie a najpoužívanejšie po celom svete.

  • Význam symbolu - Srdce
  • Symbolika srdca

Srdce je rozšíreným symbolom v mnohých kultúrach a jeho pôvod môžeme vystopovať už v dávnej minulosti. Už ľudia v staroveku maľovali srdce na steny jaskýň, ale nikde nie je spomenuté, čo pre nich tento symbol vlastne znamenal. História nás ale zavedie rovno do dávnej minulosti, a to do doby pred piatimi tisíckami rokov, kedy sa srdce začalo objavovať na starovekých vázach v súvislosti s milostnými výjavmi. Jeho tvar bol odvodený od lístkov brečtanu či figovníka, ktoré ozdobným spôsobom zakrývali intímne časti nahého ľudského tela. Prvé zmienky o srdci pochádzajú z Orientu, ale netrvalo dlho a tento symbol si podmanil celý svet.
Niekto dokonca tvrdí, že ho sama príroda napovedala ľuďom pomocou dvojice labutí, ktorých hlavy a dolnej časti krkov tvoril špicatý spodok. Bolo symbolom nevestincov a svoje miesto malo aj na náhrobkoch, kde vyjadrovalo lásku až za hrob. Stalo sa súčasťou kresťanskej symboliky, inšpirovalo maliarov, básnikov i lekárov. Symbol srdca bol známy aj v Egypte, kde vzniklo známe porekadlo – srdcu nerozkážeš.
Srdce vyjadrovalo a stále vyjadruje niečo neopísateľné, ale vždy krásne. Značia silu, život, lásku aj náklonnosť. Zvláštne je, že si za ten čas nikto nevyhradil výhradné právo na jeho používanie a ani ho nezavrhol. Má úplne jednoduchý tvar, ktorý dokáže nakresliť aj malé dieťa. Je s ním spájaná láska, dobrota i milosrdenstvo a rovnako tak, ako očarovalo všetky v dávnych dobách, stále kúzli aj v tej dnešnej.

  • Aký je význam čierneho, červeného alebo modrého srdca?


Symboly srdca vidíme prakticky všade okolo seba. Sú vo výkladoch obchodov, na reklamných plagátoch, prianiach, na oblečení aj vo forme sladkostí. So srdiečkami sa stretávame každý deň a väčšinou si to ani neuvedomujeme. Pritom patrí k jednému z najčastejších symbolov pri komunikácii. Tak schválne, koľkokrát ste za poslednú dobu použili tzv. emoji? Tieto emotikony sú vlastne obrázky, ktoré vyjadrujú ľudské emócie. Používame ich na komunikáciu a vďaka nim chceme ľahko a zaujímavo vyjadriť, čo si myslíme a cítime.
Emoji v tvare srdiečok sa používajú po celom svete najčastejšie, pretože vyjadrujú lásku a sympatie k dotyčnému človeku. Tieto srdiečka majú viac farieb a veľa ľudí ani netušia, čo ktoré konkrétne znamená.

  • Červené srdce – červené srdce je synonymom skutočnej lásky. Predstavuje vášeň, hlboké spojenie, romantiku aj priateľstvo. Červená farba je pri srdci najpopulárnejšia a používa sa najčastejšie zo všetkých. Symbol srdiečka v tejto farbe tak uvidíte nielen na internete, ale aj ako súčasť väčšiny textových správ. Dokonca sa celosvetovo umiestnilo hneď na druhom mieste po smejúcom sa emotikone.
  • Čierne srdce – srdce tejto farby sa bežne používa na vyjadrenie bolesti a smútku. Do istej miery predstavuje aj čierny humor a používame ho aj v situáciách, keď ide o vtip alebo iróniu.
  • Modré srdce – modré srdiečko symbolizuje príťažlivosť a vernosť k sebe navzájom. Znamená tiež mier, tajomstvo a nádej. Odkazuje na vodu a more a pokiaľ niekomu takto sfarbené srdiečko pošlete, tak chcete, aby sa cítil pokojný, vyrovnaný a bez zúfalstva.

 

  • Valentínske srdce

    Valentín je sviatok všetkých zamilovaných, a ak si ho nedokážeme predstaviť bez nejakého symbolu, je to práve srdce. Tento populárny sviatok sa oslavuje takmer po celom svete, najviac však v USA. A treba dodať, že nielen tam sa to srdiečkami len tak hemží. Sú súčasťou valentínskych prianí, najrôznejších šperkov, tort, ozdobou kvetov, dopĺňajú plyšové hračky aj zdobia oblečenie. Napríklad takú valentínku (čo je tradičné valentínske prianie) si snáď bez srdca ani nevieme predstaviť. Mimochodom vedeli ste, že najstaršia valentínka pochádza z roku 1477 a poslala ju Margery Brewsová svojmu snúbencovi Johnovi Pastonovi? Teraz je táto valentínka uchovávaná v londýnskej Britskej knižnici.
    Valentínske srdce je tak jednoznačne typickým symbolom práve pre sviatok sv. Valentína. Každoročne sa s dostatočným predstihom predajcovia pripravujú na tento sviatočný deň a veria, že práve oni budú tí vyvolení, koho zamilované páry navštívia. Valentín je právom spájaný s romantikou a láskou a čo lásku viac symbolizuje, než práve srdce? Keďže sa svätý Valentín oslavuje každý rok vždy v rovnakom čase, a to 14. februára, skúste sa nabudúce zamerať práve na srdiečka. Všímajte si svoje okolie a uvidíte sami, koľko týchto významných symbolov máte okolo seba.
  • Ako na vianočné zásnuby 1Srdce ako darček

Srdce je častým darčekom nielen na Valentína. Pretože je prejavom lásky, dávame darčeky so srdiečkom prakticky na akúkoľvek príležitosť. Srdce sa navyše hodí pre každého, nie je tak potrebné rozlišovať, či má darček dostať žena alebo muž. Srdiečka môžu byť čokoládové, drevené, plastové, kvetinové, kamenné alebo len napísané ceruzkou na kúsku papiera. Napriek tomu sú ale typické pre jeden konkrétny druh darčeka? Tušíte jaký?
Áno, tušíte správne, sú to šperky. Práve šperky s motívom srdcom patria k veľmi obľúbeným. Prečo tomu tak je? Pretože spĺňajú všetko, čo od nich všetci očakávajú. Sú vhodné pre každú príležitosť a šperkom so srdiečkom jednoducho nikdy nič nepokazíte. Hodí sa pre mamičky, babičky, partnerky, dcéry, vnučky, kolegyne aj kamarátky. Vydržia po dlhú dobu a stále tak dotyčnej osobe pripomínajú príležitosť aj lásku, z ktorej bol šperk darovaný.

  • Šperky srdca

Šperky so srdiečkom sú darčekom zo skutočnej lásky. Žiadny iný symbol ju totiž nedokáže natoľko vyjadriť, ako práve srdce. A treba dodať, že nie sú potrebné ani slová. Chcete vyjadriť lásku svojej milovanej partnerke? Oslavujete výročie vzťahu? Chcete urobiť radosť babičke a súčasne jej tak dať najavo, ako veľmi ju máte radi? Oslavuje vaša dcéra narodeniny?

Veľkou výhodou u šperkov s motívom srdca je, že ich možno darovať k akejkoľvek udalosti. Sú dokonalým valentínskym darčekom, báječnou pozornosťou k Medzinárodnému dnu žien, potešia každú mamičku ku Dňu matiek, dojmú počas sviatkov i narodenín alebo podporia každé láskyplné vyznanie.
Krásne srdiečka u nás nájdete v spojení s náhrdelníkmi, prsteňmi, a to dokonca aj zásnubnými. Sú súčasťou rôznych druhov náušníc aj dopĺňajú obľúbené náramky. V kombinácii s anjelom sú symbolom lásky, ochrany aj poslom dobra a nádeje, ktorý vám bude plniť priania. Vždy sú iné, ale svoj účel plnia dokonale. Robia radosť ženám v najrôznejšom veku a vháňajú slzy do očí v nezabudnuteľných momentoch. Isté je, že srdce si vďaka jeho unikátnemu tvaru a obsiahlej symbolike obľúbil každý, aj keď vždy vyjadruje to isté – lásku, ktorá pretrváva navždy.

  • Nejoblíbenější šperky - Srdce
.