Význam symbolu - Ruže

Len máloktorá kvetina v sebe nesie takú krásu, ako práve ruža. Je symbolom lásky, trpezlivosti, pôvabu, nevinnosti, mladosti i nádhernej ženskosti. Ruža má za sebou neuveriteľne dlhú históriu a dá sa povedať, že je nielen kráľovnou všetkých kvetov, ale súčasne aj symbolom, bez ktorého si nedokážeme predstaviť mnoho významných udalostí.

  • 2334aSymbolika ruže

Ruža bola už v dávnych dobách symbolom náboženstva. Je neuveriteľné, že prvé dochované zmienky sú o nej už z obdobia pred neskutočnými 35 miliónmi rokov. Približne takto staré sú totiž skameneliny tejto nádhernej kvetiny, ktoré našli archeológovia. Možno je to tiež dané tým, že ruža je nesmierne odolná kvetina a dokáže prežiť aj vo veľmi náročných podmienkach.

Grécka mytológia dokonca hovorí o ružiach a ich božskom pôvode. Vyrástli vraj z kvapiek krvi boha Adonida, ktorý predstavuje životodarnú silu prírody, ktorá sa neustále obnovuje. Vďaka tomu sa ruže stali symbolom nielen znovuzrodenia, ale tiež lásky, ktorá nikdy neumiera. Existuje ešte ďalšia verzia pôvodu, kedy došlo k stvoreniu ruže bohom Dionýzom, ktorý ju zasvätil Afrodite, bohyni lásky. Účastníci slávností na počesť boha Dionýza nosili na hlavách ružové vence, čo bolo spojené aj s presvedčením, že ruža schladzuje horúčosť z vína a pomáha zabrániť vyzradeniu tajomstva, dokonca aj v opitosti.

V priebehu 15. storočia sa ruže stali symbolom vojny o kontrole Anglicka. Biela ruža značila rod Yorkovcov a červená rok Lancasterov. Tieto symboly viedli k následnému označeniu série bitiek občianskej vojny ako Vojna ruží, ktorá trvala dlhých 33 rokov. Ruža milovala Napoleonova prvá manželka Jozefína a dokázala ich sama vypestovať na 250. Tento kvet bol menovaný v roku 1986 národnou kvetinou Spojených štátov a dodnes tiež zostáva v znakoch mnohých štátov a miest. Vo svojom znaku ju má v Českej republike viac ako 50 miest.

Žiadna iná rastlina nemá takú dlhú históriu a nesymbolizuje také hodnoty, ako práve ruža. Vo všetkých kultúrach značí krásu, lásku, čistotu, plodnosť a vie sa veľmi rýchlo aklimatizovať. V prírode má rod ruží cez 150 druhov a dobrou správou je, že na kvetinových farmách neustále vznikajú nové odrody. Ruža je tak bezpochyby kráľovnou kvetov, napokon to tvrdila už starogrécka básniřka Sapfó.

  • Ruže na Valentína

Len máloktorý sviatok je natoľko spojený s ružami, ako práve Valentín. Červená ruža je totiž prejavom lásky, a preto je logicky hojne využívaná práve v Deň svätého Valentína, čo je sviatok zamilovaných. S ružou je tak odovzdávané nielen vyznanie lásky, ale aj nádych istého tajomstva. Ruža totiž bývala symbolom dôvernosti a tajných správ – latinský výraz „sub rosa“, doslova preložený „pod ružou“, znamená tajné oznámenie. Ruže sú tak nielen na Valentína, ale aj iné sviatky, najčastejšie darovaným kvetom. Veľkou výhodou je, že stačí urobiť radosť aj iba jednou ružou, pretože vyzerá krásne sama o sebe.

Sviatok zamilovaných však nie je len o darovaní ruží v podobe živých kvetov. Ruža je často darovaná aj na papierových prianiach alebo ešte obľúbenejším spôsobom, v podobe šperkov. Aj keď je táto kvetina odolná, tak nikdy nevydrží tak dlho, ako šperk. Aj preto sú šperky s motívom ruží obľúbeným darčekom, pretože darujete nielen významný symbol, ale aj hodnotu, ktorá pretrváva dlhé roky.

Aký majú význam 3 ruže?

Nielen druh kvetov, ale aj ich farba a dokonca aj ich počet má veľký význam. Aj keď to niektorí ľudia neriešia, sú aj tí, pre ktorých je celkový počet naozaj podstatný a má nejaký konkrétnejší význam. A práve ten je pri počte 3 ruží doslova kúzelný. Znamenajú šťastie a radosť, že s niekým, koho milujete, môžete zdieľať svoj život. Hovoria, že druhého milujete a neviete si bez neho predstaviť život. Aj preto sú práve ruže v tomto počte častým darčekom na Valentína alebo k výročiu vzťahu.

0B1A7933

  • Nepárny a párny počet ruží

Darovanie kvetov má svoju symboliku, preto sa koľkokrát zaujímame, či konkrétny počet má nejaký význam. Áno, je to tak, pretože aj nepárny a párny počet ruží má svoj konkrétny zmysel. Párny počet kvetov sa väčšinou dáva k smútočným príležitostiam. Už v minulosti sa na hrob dával párny počet z toho dôvodu, že jeden kvet patril zosnulému a druhý Bohu. Tento zvyk pochádza zo strednej Európy a inde vo svete sa s ním nestretneme. Avšak aj párny počet kvetov značí bezhraničnú lásku, úctu k druhému a oddanosť. Ak dostanete ruže v tomto počte, neberte to ako žiadnu tragédiu. Tieto tradície sú skôr zo skoršej doby, dnes už sa toľko neriešia a často sa darujú práve kvety v párnom počte napríklad k výročiam alebo narodeninám.

Oproti tomu nepárny počet sa hodí na akúkoľvek príležitosť. Vyjadruje radostné chvíle a šťastné okamihy. Vždy ale pamätajte na to, že nie je až taký dôležitý počet, ale či kvet darujete srdcom. Vaša vyvolená vám určite odpustí, keď jej dáte párny počet, pretože bude okúzlená krásou nádherných ruží.

  • Význam farby ruže

Ruže zaujímajú dlhodobo prvé miesto v predajnosti. Záleží ale aj na ich farbe, pretože každá z nich má svoj určitý význam.

  • Biela ruža – biela farba najčastejšie znamená čistotu, nevinnosť, mier a pokoru. Ajz toho dôvodu sa biele ruže používajú ako súčasť svadobných kvetov, pretože charakterizujú pravú lásku. Jedna biela ruža sa ale tiež tradične nosí na pohreb ako symbol mladého a čoskoro vyhasnutého života.
  • Červená ruža – červená farba v podobe ruže symbolizuje skutočnú lásku. Červené a červené ruže sa tak darujú práve na Valentína, pri žiadostiach o ruku aj k výročiam. Vďaka tejto kvetine tak jednoducho vyjadríte svoje city a okúzlite svoju milovanú.
  • Ružová ruža – ruže v tejto farbe sa dajú darovať prakticky k akejkoľvek príležitosti. Nie sú tak časté ako predchádzajúce farby, pýšia sa jemnou farbou a vždy vyzerajú skvele. Nesú v sebe istú dávku elegancie, pôvabu, šťastia i ženskosti.
  • Žltá ruža – táto krásne teplá farba dokáže vždy zahriať pri srdci. Ich pozitívna farba sa hodí pre oslavy, výročia, ale aj pokiaľ idete navštíviť blízkych do nemocnice. Žlté kvety niekto berie aj ako dôkaz žiarlivosti, ale pravda je taká, že majú vyvolávať dobrú náladu a vykúzliť úsmev na tvári.
  • Oranžová ruža - podobný dojem ako u žltých ruží vytvoríte aj s oranžovými. Symbolizujú teplo, optimizmus a sú spájané so silnými zážitkami. Poteší každú ženu, pretože nie sú také časté, ale sú naozaj mimoriadne krásne.
  • Modrá ruža - modré ruže nie sú prírodné. Vznikajú vždy z ruží bielej farby a to tak, že sa stonka ponorí do kvapaliny, ktorá je zafarbená prírodným farbivom. Ruža do seba postupne absorbuje modrú farbu a tým sa sfarbí kvet do modrého odtieňa. Sú veľmi vzácne a hodia sa na významné príležitosti, narodeniny, výročia i svadby.
  • Čierna ruža – rovnakým spôsobom vznikajú aj ruže čierne. Symbolizujú smútok, tmu a evokujú aj smrť. Aj preto sú častou kvetinou pri smútočných udalostiach. Sú nesmierne elegantné a hodia sa ku všetkému. Zaujímavosťou je, že aj keď čierne ruže vznikajú zafarbením, existuje na svete miesto, kde naozaj existujú. Vidieť ich môžete v obci Halfeti na juhovýchode Turecka a to iba v lete. Obce sa preslávila tým, že tieto ruže sú zvláštne vďaka tomu, že sú po celý rok červené a len v lete sa zafarbia do čierna

5330-01 kopie

  • Šperky s ružou

Prakticky nič nedokáže nahradiť celkové kúzlo darovanej ruže. Jej krása a opojná vôňa je tým, čo u nej ženy milujú a vďaka čomu na nej nedajú dopustiť. Nech je ale každá z nich akokoľvek krásna a odolná, rovnako skôr alebo neskôr uvädne. Pravdou je, že sa dajú samozrejme usušiť a tým na dlhší čas zachovať, ale pre niekoho už tým aj tak stratia svoju krásu.

Aj z toho dôvodu sa ponúka možnosť, kedy si môžete užívať krásu ruží (aj keď trochu inak) a mať ich stále pri sebe po naozaj dlhú dobu. Skvelým riešením sú šperky s ružou, ktoré sú tiež krásne a aby dlho vydržali, nie sú potrebné žiadne zvláštne a náročné opatrenia. Dôvodov, prečo takéto šperky darovať, je hneď niekoľko:


• Šperky pri správnej starostlivosti vydržia dlhú dobu
• Ruže na striebornom šperku nikdy neuvädne
• Šperky môžete mať stále pri sebe
• Šperky patria k najobľúbenejším darčekom as krásnou ružou to platí dvojnásobne


Naše strieborné šperky s motívom ruže sú obľúbeným a vždy romantickým darčekom. Ruže môžu byť krásnym príveskom, ozdobou náramku, mať podobu náušníc, byť súčasťou prsteňa aj krásnou darčekovou krabičkou. Dajú sa darovať nielen partnerkám, ale aj dievčatám aj úplne malým princeznám a potešia všetky babičky. Často sa kupujú na Valentína, k výročiam, narodeninám, ale aj len tak pre radosť. Nemajú nahradiť skutočnú krásu živých ruží, ale iba doplniť príležitosť, ku ktorej sa darujú. Ich najväčšou výhodou je, že neuvadajú a svojou krásou dokážu očariť všetky ženy bez ohľadu na vek. Ostatne presvedčte sa sami na vlastné oči.

  • Najobľúbenejšie šperky - Růže
.