Význam symbolu – Hamsa

Je až prekvapujúce, ako symboly zasahujú do našich životov. Majú za sebou dlhú históriu a sú ľuďmi používané niekoľko tisícročí. Slovo symbol pochádza z gréckeho slova symballein, čo v preklade znamená dávať dohromady, spájať alebo zlučovať. Odkazujú nás na niečo neobyčajné, mnohokrát až nadpozemské a majú dar, ktorý nám umožňuje veriť.

Jedným z takto mocných symbolov je hamsa, zvaná taktiež Ruka Fatimy. Najviac sa objavuje v Severnej Afrike a na Blízkom Východe a patrí k symbolom islamu a judaizmu. Bežne ju môžeme uvidieť ako šperk alebo ako ozdobu na stenu. Patrí rozhodne k najvýznamnejším a najznámejším symbolom, ktoré by sme mali minimálne poznať alebo radšej rovno využívať ich zázračné schopnosti.

Hamsa blog olivie

  • Čo je to hamsa?

Tento ochranný znak predstavuje božské vedenie, ukazuje nám správny smer, zbavuje nás strachu a chráni nás pred nešťastím. Hamsa zobrazuje dlaň pravej ruky, čo bolo už v dávnych dobách považované za znamenie ochrany. Často preto býva ozdobou v oknách alebo napríklad v podobe klopadla ju ľudia umiestňujú na dvere, kde má odrážať zlo a prinášať šťastie. Koľkokrát je tiež vyobrazená na plagátoch bez väčšieho dôrazu na symboliku tohto znaku.

Hamsa je označovaná za tajomný symbol, ktorý do značnej miery reprezentuje ženskosť, podporuje plodnosť a zdravé tehotenstvo. Aj preto si hamsu veľa kupujú práve ženy v podobe šperku, pretože ju tak môžu mať stále pri sebe. Nenechajte sa ale mýliť, pretože tento symbol nie je iba pre ženy, ale pre všetkých, ktorí chcú využívať jej doslova magické vlastnosti. Dokáže totiž tiež ochraňovať slabých a chorých a predstavuje požehnanie, moc a silu.

  • Pôvod a náboženstvo, z ktorého vychádza

Počiatky tohto amuletu siahajú až do starovekej Mezopotámie. Priamo túto dlaň pravej ruky objavíme už medzi mezopotámskymi artefaktmi, na amuletoch sumerskej bohyne plodnosti, lásky, pohlavného života a vojny Ištar/Inanny. V arabskom svete je nazývaná aj khamsa a znamená päť, teda všetkých päť prstov na pravej ruke. Symbolizuje päť povinností moslimov a päť pilierov ich viery. Palec znázorňuje Proroka Mohammeda a ostatné prsty sú jeho spoločníci - dcéra Fatima, muž Fatimy Ali a synovia al-Hasan a al-Husajn. Štvrtý prst ruky je označovaný ako symbol morálnej a duchovnej znamenitosti.

Ruka Fatimy, ako je hamsa nazývaná v islame, tu symbolizuje ruku božiu, prozreteľnosť, veľkorysosť a božskú moc. Meno Fatima znamená: „Tá, ktorá hovorí pravdu“, „Tá, s ktorou hovoria anjeli“, „Dáma z nebies“, alebo jednoducho „Oddelená“. Toto meno je tu symbolom duševnej čistoty, spokojnosti a požehnania. Oproti tomu v židovskej viere je považovaná za ruku Miriam, sestru Mojžiša a Árona.

V starovekom Egypte mal amulet podobu ruky s dvoma vztýčenými prstami predstavujúci božský pár Isis a Osirisa a palec označoval ich syna Hora. Táto ruka symbolizuje rodičovskú ochranu dieťaťa. K ďalším symbolom božskej ochrany, ktorých základom je ruka, patrí Venušina či Afroditina ruka (alebo aj Máriina ruka). Ich úlohou bolo ochraňovať ženy pred uhranutím, podporovať u nich plodnosť, laktáciu a napomáhať zdravému priebehu tehotenstva.

  • Čo znamená hamsa?

Každý zo symbolov má v našom živote veľký význam. Pre niekoho to môže byť obyčajný predmet, ale ostatní v ňom vidia niečo pozoruhodné a neobyčajné. Na hamse a jej význam má vplyv vyobrazenie ruky. Pokiaľ má ruka uprostred dlane oko, považuje sa za veľmi silný ochranný talizman proti všetkému zlu. Tvar ruky nájdeme v niekoľkých prevedeniach, pokiaľ má prsty od seba, odráža zlo a nešťastie, ruka s prstami pri sebe prináša šťastie, otvorená ruka znamená pohostinnosť a požehnanie. Tento symbol je dokonca natoľko významný, že ho môžeme nájsť na vlajke Alžírska.

Hamsa je často používaná v šperkárstve. Na jej výrobu sa najčastejšie používa práve striebro, ktoré predstavuje čistotu a má podľa tradícií schopnosť pojať magické vlastnosti. Takto patrí medzi najvyužívanejšie symbol a má rôzne prevedenia. Niekedy je bohato zdobená, inokedy je jednoduchá, ale vždy má hamsa rovnaký význam. Okrem šperkov ju môžeme nájsť aj v kovovej podobe pri už spomínaných klopadlách, vyhľadávaná je aj vo forme najrôznejších výšiviek, na obrazoch, dekoráciách i tetovaniach. Je to trend, ktorý sa s obľubou používa v odlišných odvetviach napríklad v stavebníctve, reklame aj umení.

  • Nejoblíbenější šperky - Hamsa

Šperky hamsa - prečo ich mať a prečo ich darovať

Šperky s náboženskou tematikou sú symbolom viery a obdivujeme u nich nielen ich krásu, ale aj moc. To platí aj pri šperkoch s ochranným symbolom hamsa, ktoré vyzerajú skvele v každej podobe. U nás môžete zaobstarať krásne hamsa náušnice, náhrdelníky alebo aj náramky. Či už si ale nakoniec vyberiete ktorýkoľvek z týchto strieborných šperkov, tak verte, že vás ochránia pred negatívnou energiou, navyše do vášho života prinesie šťastie, požehnanie a dodá vám sebavedomie.

Často sa šperky hamsa darujú, pretože tak dávate nielen krásu, ale aj ochranný symbol. Šperky sú všeobecne považované za najlepší možný darček, pretože dokážu potešiť, očariť, skrášliť, prekvapiť, prezentovať aj dojať. Vie pripomínať vzácne chvíle a pri správnej starostlivosti vydrží skutočne dlho. Naše strieborné šperky s hamsou k tomu majú navyše ešte pridanú hodnotu, vďaka ktorej budú človeka, ktorému ich darujete, nielen ochraňovať, ale aj mu prinášať šťastie. Tieto všetky vlastnosti z nich robia darčeky na nezaplatenie, ktoré vždy potešia a svojou magickou mocou budú opatrovať toho, kto je vášmu srdcu blízky.

.