Typy striebra

Rýdze striebro je pre výrobu šperkov nevhodné, pretože je veľmi mäkké a teda ľahko poškoditeľné. Väčšinou sa preto mieša z ďalšími kovmi a tvoria sa zliatiny. Tieto zliatiny majú vhodnejšie vlastnosti než rýdze striebro, napríklad väčší tvrdosť. Najčastejšou prímesou býva meď. Šperk následne nesie puncovú značku, ktorá označuje pomer rýdzosti striebra k pomeru prímesi. Najčastejší puncovej značky, s ktorými sa môžeme stretnúť sú punc 925 a 999. Predmety, ktoré nesú číslo 800 sú príbory, alebo iné veci dennej potreby.

  • Najznámejšie typy striebra

Rýdze striebro (Fine Silver)
Rýdzosť tohto striebra sa pohybuje okolo 999/1000 a je neobyčajne lesklé. Tento druh striebra sa využíva na výrobu pamätných mincí alebo medailí, alebo ako investičné striebro. Na investičných strieborných tehlách môžeme vidieť označenie Ag 999, tieto tehly slúžia pre výkup a nákup. Rýdze striebro sa nehodí pre výrobu strieborných šperkov, pretože je veľmi mäkké.

Sterlingové striebro (Sterling Silver)
Sterlingové striebro je zliatina kovu, ktorá obsahuje 92,5% striebra a 7,5% prímesi. Najčastejšou prímesou býva meď. Vďaka medi sa zliatina stáva tvrdšie a získava ľahké zakalenie. Nenosené strieborné šperky by sa mali ukladať do do krabičky alebo do šperkovnice, pretože sírovodík, ktorý je prítomný vo vzduchu spôsobuje koróziu. Sterlingové striebro je označené známou puncovou značkou 925 a v šperkárstve je využívané na výrobu náhrdelníkov, prsteňov, náušníc, náramkov a retiazok.

Niklové striebro (Nickel Silver)
Nie je to tak úplne striebro. Názov niklové striebro nesie zliatina zložená z medi, niklu a zinku. Ak ste niekedy počuli pojem Nemecké striebro (German Silver), bola reč presne o tejto zliatine.

Niello
Zliatina čiernej farby zo striebra, medi a olova, používaná predovšetkým na smaltovanie šperkov, ale môže z nej byť taky vyrobený celý šperk.

Elektrum (Electrum Silver)
Elektrum je zliatina striebra a zlata s minimálnym množstvom ďalších prvkov a nachádza sa v prírode. Bolo veľmi obľúbené na výrobu šperkov v starovekom Egypte.

Postriebrené (Silver Plated)
Striebrenie je 100% strieborná vrstva, ktorá je aplikovaná na pevnú striebornú základňu s cieľom poskytnúť danému kovu dlhodobý lesk a extra ochranu proti poškriabaniu. Táto vrstva, ak nie je uvedené inak, je 1 mikrometer silná, ale v niektorých prípadoch možno použiť silnejšiu vrstvu, ktorá siaha až do 2 mikrometrov. Všeobecne sa na kov nanáša tiež tzv. E-náter (E-coat), ktorý je aplikovaný na samotný strieborný povlak. Chráni tak šperk od toho, aby bol matný a zostal žiarivo čistý.

V našej ponuke môžete nájsť len šperky zo šterlingového striebra.