Rozhovor s generálnym riaditeľom OLIVIE - Mgr. Lukášom Slukom, MBA

Do dnešného rozhovoru prijal pozvanie pán generálny riaditeľ OLIVIE - Mgr. Lukáš Sluka, MBA. Sme radi, že s rozhovorom súhlasil, pretože aspoň môžu čitatelia získať väčšie povedomie o tom, kto stojí na čele OLIVIE.

Tak ideme na to!

  • Zdravím ťa Lukáš, mohol by si sa prosím čitateľom predstaviť, nech majú lepšiu predstavu o tom, kto stojí na čele OLIVIE?

Zdravím všetkých našich čitateľov! Moje meno je Lukáš Sluka, som 26 ročný generálny riaditeľ našej rodinnej firmy a značky strieborných šperkov OLIVIE. Než prišla OLIVIE, tak som sa venoval najmä štúdiu, ktoré som zakončil magisterským titulom z marketingovej komunikácie a MBA titulom pre manažérov a podnikateľov. Aj napriek tomu som vždy sám seba vnímal skôr ako praktického človeka, ktorého zase toľko nebavilo v kľude sedieť v lavici, a preto som k svojim diaľkovým štúdiám pridal aj vlastné podnikanie, kedy sme sa v roku 2019 presťahovali s kamarátom na Slovensko a vyskúšali si, čo vlastné podnikanie a celkovo život na vlastných nohách obnáša.

  • Viem, že práce je stále dosť a že si vyťažený človek, ale čo robíš vo voľnom čase? Máš nejakú činnosť, ktorá ti dovolí na chvíľu vypnúť?

Rozhodne môžem označiť prácu a sebarozvoj do svojich koníčkov, ku ktorým potom patrí šport a čítanie, na ktoré v poslednej dobe bohužiaľ nenachádzam toľko času, koľko by som si prial, tak si to aspoň kompenzujem počúvaním podcastov. Nebudem klamať, že si občas nezahrám nejaké hry na konzole, pretože je to jedna z mála vecí, pri ktorej dokážem na 100% vypnúť hlavu a ponoriť sa do iného sveta.

  • Presunieme sa na prácu. Väčšina čitateľov tohto blogu pravdepodobne už čítala ďakovnú kartičku priloženú k objednávke. V kartičke sa píše, že ste s mamičkou založili firmu aby ste sa dostali z ťaživej finančnej situácie. Povedal by som, že sa to podarilo a z teba je teraz úspešný mladý podnikateľ. Bol to vždy tvoj sen alebo si si v živote prial byť niečím iným?

Ja by som sa rozhodne za úspešného podnikateľa neoznačil. Viem, že som stále na samom začiatku svojej cesty a je toho veľa, čo sa môžem ja alebo firma naučiť. Nedávno som nad podobnou otázkou premýšľal a došiel som k tomu, že v mladosti som si vždy svoj budúci život predstavoval viac rodinným spôsobom. Chcel som čo najskôr v živote mať domček na periférii, stabilitu, vlastnú rodinu so psíkom na záhrade ak tomu aktívnu prácu, ktorá by ma bavila. Nakoniec to dopadlo tak, že bývam v byte v centre mesta, od svadby alebo bábätka mám veľmi ďaleko a väčšina môjho života sa točí okolo práce. Splnil som si aspoň svoj sen so psíkom, pretože sme si zaobstarali šteňa z útulku.

Ale poriadne povedať, tak by som najskôr nemenil. Moje priority sa postupom času premenili a ja som nesmierne vďačný za to, že môžeme budovať niečo pre našu spoločnosť, našu rodinu, budúce generácie a taktiež poskytovať našim zamestnancom zázemie, kam môžu chodiť radi a kde sa môžu stále vzdelávať a posúvať.

  • Je ti stále len 26 rokov a už si generálnym riaditeľom. Je to významná funkcia, kde je na teba kladená veľká zodpovednosť. Zvládaš to v pohode alebo cítiš nejaký tlak?

Tlak cítim, ale mi nevadí. Keby na mňa nevyvíjal tlak fakt, že riadim firmu, v ktorej reálne pracujú desiatky ľudí, tak by som ho na seba vyvíjal sám, pretože to je to, čo ma poháňa vpred. Vždy som bol veľmi výkonnostne zameraný. Keď som práve nemal žiadny projekt, na ktorý by som sa pripravoval, tak som sa začal nudiť a premýšľať nad zmyslom života. 🙂 Už od základky som vyhľadával výzvy, ktorým som sa mohol postaviť. Naučil som sa neodmietať príležitosti iba preto, že z nich mám strach. Keď sa strachu postavíte raz, dvakrát, zrazu sa z toho stane vaša sila.

  • Ty si vlastne len jednou polovicou vedenia OLIVIE, druhou polovicou je tvoja mamička. Nie sú niekedy medzi tebou a mamičkou nejaké medzigeneračné rozpory o tom, akým smerom by sa OLIVIE mala ďalej uberať?

S mamičkou občas bojujeme v predstavách, pretože ja som rojko, mladý ambiciózny človek, ktorý si nezažil nejaký zásadný pád, zatiaľ čo mamička si v živote už prešla mnohými ťažkými skúsenosťami. Obaja vieme, aké to je nemať nič, avšak pre ňu to samozrejme bolo ťažšie vzhľadom na to, že musela zaobstarať rodinu. Myslím, že všetci profitujeme z toho, že ja generujem nápady a zaoberám sa cestou, ktorou sa firma vydáva, ale ona ma stráži a prípadne zabrzdí, ak vidí, že niečo robím príliš impulzívne a bezmyšlienkovito. Koniec koncov všetci chceme len, aby bola firma úspešná a všetci sa mali dobre.

  • V súvislosti s predošlou otázkou sa ťa spýtam, ako vidíš budúcnosť OLIVIE v nasledujúcich rokoch? A aké sú prípadne ciele?

Moja predstava je predovšetkým, aby OLIVIE bola jedným z najvýznamnejších a najobľúbenejších predajcov strieborných šperkov v Česku a na Slovensku s predajňami vo všetkých významných mestách. Nechceme sa však limitovať hranicami Česka a Slovenska, a preto by sme chceli v budúcnosti vstúpiť aj na ďalšie európske trhy a kto vie, ako ďaleko nakoniec zájdeme.

Samozrejme najdôležitejšie je, aby sme neustále zvládali zlepšovať kvalitu našich produktov a služieb a aby sme disponovali exkluzívnou ponukou spĺňajúcou podmienky moderných trendov. Chceme si nielen udržať naše kvality, ale neustále ich posúvať.

  • Sám môžem potvrdiť, že firme sa teraz náramne darí. Prečo myslíš, že to tak je?

Vždy odpovedám na túto otázku tým, že asi niečo robíme správne. 🙂 Je to súhra mnohých faktorov, či už rozširujúce sa ponuky produktov, ponuky služieb, medzi ktoré patria napríklad hlavne možnosti personalizácie produktov - gravírovanie šperkov/krabičiek, potlač šperkovníc, a samozrejme drina. Celý náš tím každý deň tvrdo pracuje na tom, aby všetko šliapalo, aby sme odpovedali na otázky rýchlosťou blesku, aby sme vybavovali reklamácie a iné žiadosti do 1 pracovného dňa, aby sme sa stále posúvali a učili sa nové veci, zlepšovali naše slabé miesta.

  • Čo je pre teba kľúčové pri výbere nového zamestnanca a čo si najviac ceníš na svojom doterajšom tíme?

Zatiaľ nemám toľko skúseností s hľadaním a naberaním nových ľudí. Mám šťastie, že som vo svojom okruhu mal pracovitých a schopných ľudí, ktorí mali zase vo svojom okruhu ďalších pracovitých a schopných ľudí, ktorí tvoria náš tím. Samozrejme záleží veľmi na tom, aký pocit z daného človeka máte. Myslím, že dokážem na pár prvých pohľadov povedať, či sa k nám hodí a bude prínosom, alebo nie. Potrebujeme vytvárať synergiu a to posledné je, aby jeden článok rozbíjal snahu, ktorú všetci do našej práce dávame.

Aktuálne je pre nás zrejme najťažšie pochopiť a nastaviť, že keď teraz príde nový zamestnanec, tak už môže prísť na konkrétnu pozíciu a nebude sa venovať primárne baleniu objednávok a vybavovaniu výmen. Samozrejme, keď príde zima as ňou vianočná sezóna, tak to nikoho neminie, avšak cez rok je potrebné mať profesionálov na miestach, kde najviac uplatnia svoje schopnosti.

Môžem úprimne povedať, že na našom podnikaní je najlepší práve ten tím ľudí, ktorí OLIVII tvoria. Baví ma práca s týmito ľuďmi, rád im pomáham a vediem ich, ak mám tú šancu a mám čo odovzdať. Som nesmierne rád, že sa ľuďom u nás pracuje dobre, chodia tu radi a všetci ťaháme za jeden povraz. Myslím, že to, čo sme vytvorili, je vzácnosť, ktorú si treba vážiť.

  • Zamestnanci OLIVIE sú napospol tvoji priatelia alebo rodinní príslušníci. Je to pre teba niekedy ťažké rozlišovať kamaráta od zamestnanca?

Niekedy najskôr áno, ale skôr bojujem s tým, že odjakživa mám tendencie byť ten, kto udáva smer. Nepovedal by som, že vo voľnom čase svojim priateľom rozkazujem, ale snažím sa byť vodcom, ktorý veci organizuje a ktorý od všetkých vyžaduje, aby boli svojimi najlepšími verziami ako v pracovnom, tak osobnom živote. Keď sa im napríklad nechce ísť športovať, tak ich motivujem, pretože viem, že nakoniec budú radi, že šli. Samozrejme, pokiaľ nemajú radi šport alebo čokoľvek iné, tak ich nenútim. Vždy je konečné rozhodnutie na každom z nich. Vie, že od mňa môžu čakať podporu a úprimnosť za každej situácie.

  • Môžeš dať nejaké tipy na tvoje obľúbené šperky z OLIVIE? Poprípade, či sa chystá nejaká nová kolekcia, na ktorú sa môžu zákazníci tešiť?

Osobne mám teraz najradšej našu machovú kolekciu a mojím favoritom je machový prsteň s kódom 7031, ale musím uznať, že všetky naše novinky sú naozaj krásne. To najlepšie však môžu naši zákazníci ešte len očakávať, pretože pred začiatkom vianočnej sezóny nám príde veľká várka nových šperkov, ktoré by mali byť na českom i slovenskom trhu ojedinelé a vysoko kvalitné.

Mojím odporúčaním pre vianočné darčeky je vyberať medzi darčekmi, ktoré je možné personalizovať. Krásne šperky na gravírovanie alebo luxusná drevená krabička s gravírovaním, prípadne šperkovnica s potlačou iniciálov urobí úplne zaručene radosť. Darčeky s týmto venovaním majú vždy iný nádych a nejde s nimi urobiť chybu.

  • Je niečo, čo by si na záver odkázal našim čitateľom?

Ak to niekto dočítal až do konca, tak gratulujem, pretože sám viem, že niekedy nedokážem vyjadrovať svoje myšlienky v krátkych vetách, ale zároveň dúfam, že vás, aj napriek svojej dĺžke, rozhovor bavil a cez Vianoce si na nás spomeniete. 

Hlavne sa na život snažte pozerať pozitívne a choďte si za svojimi snami, či už sú akokoľvek náročné alebo „nemožné“.

Vďaka za rozhovor!

 

Aj my ďakujeme za rozhovor!