Prečo je dôležité, na ktorých prstoch nosíme prstene?

Nosenie prsteňov je možná väčšia veda, než by ste si predstavovali. Určite ale nie je prekvapením, že aj táto záležitosť má svoje pravidlá, ktoré by sa mala dodržiavať. V prípade, že tieto pravidlá nedodržiavate, riskujete možná nedorozumenia, ktoré môžu vznikať, ak by bol niekto informovanejší, než vy. Preto sme pre vás pripravili článok, kde sa v základných bodoch dozviete tých pár pravidiel, ktoré túto tému obnáša.

  • Ako je to teda u žien?

V našom prípade máme trošku rozsiahlejšie možnosti, ako v počtoch, tak kombináciách. Ako v našej kultúre, tak aj iných, ženy bežne nosievajú aj 3 až 5 prsteňov len na jednom prste! Avšak je rozumné tieto šperky ladiť. Ak napríklad nosíte strieborné hodinky, nasadiť si na rovnakú ruku niekoľko zlatých prsteňov zrejme nebude správnou voľbou. Ak trváte aj na zlate aj na striebre, noste tieto šperky na rozdielnych rukách.

Palec
Ak nosíte prsteň na palci, zrejme ste silnou, individuálnou osobnosťou, ktorá má sklony k extravagancii a je kreatívna. Hoci by sa to mohlo zdať bizarné, ak sa touto osobnosťou cítite byť, nebojte sa to ukázať aj svojmu okoliu.

Ukazovák
Na ukazováku nosili prsteň mnohé významné osobnosti histórie - Julius Caesar, kardinál Richelieu, alebo Henrich VIII. Značí to určitú túžbu po moci, ambíciách a cieľavedomosti.

Prostredník
Tu sa väčšinou v prípade potreby posúva zásnubný prsteň, ak ho chceme nosiť spoločne so snubným. V inom prípade tento prst a prsteň na ňom ukazuje, že ste človek, ktorý je sebavedomý a ktorý našiel zaľúbenie predovšetkým sám v sebe. Ste presvedčení o svojej jedinečnosti a ste na to pyšní. Čím väčšie a masívnejšie prsteň, či kameň v ňom zasadený je, tým silnejší sú tieto črty.

Prstenník
Tento prsteň celkom jasne patrí označenie rodinného stavu. Avšak zásnubné aj snubné prstene by mali patriť ruky ľavé, ktorá je bližšie srdcu. Ako už bolo spomenuté vyššie, ak nechcete zásnubný aj snubný prsteň nosiť na jednej ruke, zásnubný si dajte na prst prostredný. Potenciálnou nevýhodou oboch prsteňov na jednej ruke riskujete to, že treba k sebe nebudú dizajnovo ladiť, alebo že zároveň spolu nevyniknú. Preto je lepšie s partnerom najprv prebrať, či chcete nosiť oba šperky aj po svadbe, a potom vyberať v klenotníctvach z priamo špeciálnych snubných setov.

Malíček
Psychológovia sa domnievajú, že prstene na malíčku prezrádzajú akúsi podlosť a záľubu v intrigách. Takí ľudia radi manipulujú s druhými, so všetkými nadviažu rýchly kontakt.

  •  A ČO MUŽI?

U mužov taktiež panujú podobné pravidlá. Avšak tu je počet oveľa dôležitejšie. Muži by to s prstene nemali preháňať, najväčší počet prsteňov na jednej ruke by nemal presiahnuť číslo tri. Ale rozhodne to neznamená, že by sa prsteňom mali vyhýbať. V dnešnej spoločnosti je to naopak pripísané k dobru, keď muž vkusným prsteňom ukáže, že má cit pre módu, estetiku a dbá o svoj vzhľad. A všeobecne platí, že ak máte menšie ruky, voľte menšie prstene. Pokiaľ máte ruky veľké, nebojte sa voliť širší a výrazné šperky. A samozrejme opäť laďte s ostatnými doplnkami a hodinkami!

Palec
Prsteň na palci u muža by sa niektorým mohol zdať zvláštne, ale z historického hľadiska je svojím významom blízky moci, bohatstva a vplyvu.

Ukazovák
Dbajte len na to, že tento prst je najviac využívaný, preto vyberajte prstene také, ktoré vám nebudú komplikovať každodenné fungovanie. Všeobecne sa odporúčajú drobnejšie a dizajnovo jednoduchšia prstene.

Prostredník a prstenník
Tu platí úplne rovnaké pravidlá ako u žien, predovšetkým snubné a zásnubné prstene patrí na ľavú ruku.

Malíček
Má niekoľko výhod: nepoužívame ho tak často ako napríklad ukazovák, nemá kultúrny ani náboženský význam a určite zaujme pozornosť. Nebojte sa hrubších prsteňov s výraznými tvarmi a symbolikou.

Samozrejme, že ak máte svoj šperk obľúbený na určitom prsta, hoci nesúhlasí s miestnou symbolikou alebo charakteristikou, je v poriadku nosiť ho tam ďalej. Len je potrebné počítať, že možno vysielate signály, ktoré sú zavádzajúce.