Oslávte Deň Zeme spolu s nami

Medzinárodný Deň Zeme každoročne pripadá na 22. apríl. Ak ste tento deň doteraz neslávili, alebo premýšľate, čomu sa venovať tento rok, máme pre vás niekoľko skvelých tipov. Oslávte Deň Zeme tak, ako sa patrí a urobte radosť sebe aj našej planéte. Inšpirujte sa našimi tipmi, vďaka ktorým si 22. apríl naozaj užijete.

Deň Zeme sa každoročne slávi 22. apríla a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti ochrany našej planéty. Ľudia po celom svete si v tento deň pripomínajú, aká dôležitá je ochrana životného prostredia a s ňou spojené ekologické aktivity. Tento sviatok okrem iného upozorňuje na ekologické hrozby, šíri povedomie o dôležitosti recyklácie či zodpovednosti voči prírode.

  • Ako vznikol Deň Zeme?

História svetového Dňa Zeme sa začala písať už v roku 1969, kedy mierový aktivista John McConnell navrhol, aby bol deň jarnej rovnodennosti venovaný oslave našej planéty. S jeho návrhom súhlasili aj zástupcovia OSN, neskôr sa však Deň Zeme presunul na 22. apríl. V roku 1970 začala Deň Zeme organizovať OSN v Amerike, ku ktorej sa postupne pridal zvyšok sveta. Tento dátum sa zaužíval a my si koncom apríla dodnes pripomíname, aké dôležité je starať sa o prírodu a našu planétu.

V roku 1990 získal Deň Zeme celosvetové rozmery. Na každoročne organizovanom podujatí ku Dňu Zeme sa zúčastnilo viac ako 140 krajín vrátane Česka a Slovenska.

Cieľom tohto dňa je pripomenúť si, že naša planéta je jediným domovom, ktorý máme. Je dôležité uvedomiť si, že všetci sme závislí na zdrojoch, ktoré nám poskytuje a ak ich stratíme, život na zemi už nebude možný. Je preto dôležité, aby každý jednotlivec prispieval k obnove a ochrane životného prostredia, ktoré nám dáva život.

  • Niekoľko tipov, ako osláviť Deň Zeme

Choďte do prírody. Chcete osláviť tento krásny deň tak, ako sa patrí? Potom sa vydajte do prírody, ktorá priam volá po prechádzke lesom. Jarné počasie je ideálne na prechádzky spojené napríklad s upratovaním blízkeho lesa. Vezmite rodinu či priateľov a vydajte sa na spoločné upratovanie okolitej prírody. Domov sa vrátite usmiati a spokojní z dobrého skutku spojeného s príjemným výletom.

Podporte lokálnych farmárov. Ak vás neláka upratovanie, môžete si urobiť výlet na farmárske trhy, čím podporíte lokálnych farmárov a pestovateľov. Vďaka tomuto výletu spojíte príjemné s užitočným a nakúpite si čerstvé potraviny v bio kvalite priamo od farmárov. Oni zase budú radi, že ich úsilie a celoročná práca majú taký úspech.

Deň Zeme sme oslávili aj my v OLIVII. Už dvakrát sme sa zapojili do iniciatívy Sázíme stromy, vďaka ktorej sa každoročne vysadia stovky stromov.

Vzdelávajte sa. Pozrite si ekologický dokument, prečítajte si inšpiratívne články venované planéte alebo sa prihláste na kurz, na ktorom sa dozviete niečo nové o planéte, lesoch či oceánoch. Do týchto aktivít môžete zapojiť celú rodinu a stráviť tak príjemné a užitočné spoločné chvíle.

Spojte sa s ostatnými. Zorganizujte so susedmi spoločné upratovanie lesa alebo si pripravte malý trh, na ktorom si vzájomne povymieňate veci, ktoré už nepotrebujete. Oblečenie, knižky či nábytok, ktorý vám zavadzia, môže niekomu urobiť veľkú radosť.

  • OLIVIE na Deň Zeme

V OLIVII si uvedomujeme narastajúci tlak na naše životné prostredie. Preto sme už dvakrát spojili sily s neziskovou organizáciou Sázíme stromy. Vďaka nášmu spoločnému úsiliu sme dokázali vybrať 18 000 Kč, čo nám umožnilo prispieť k výsadbe nových stromov. Tento rok prispejeme sumou 5 000 Kč a dúfame, že nám toto úsilie pomôže vytvoriť zelenšiu a zdravšiu budúcnosť pre nás všetkých.

Urobte si radosť. K sviatkom patria darčeky,  a preto by ste nemali zabúdať ani na seba. V Olivie sme si pre vás pripravili nádhernú machovú kolekciu šperkov, ktoré vytvárajú nádhernú harmóniu s okolitou prírodou. Machové šperky sú originálne a vďaka svojmu zelenému dizajnu ako stvorené na tento výnimočný deň. Urobte si radosť a darujte si strieborný šperk s motívom prírody. V našej ponuke nájdete náušnice, náhrdelníky, náramky aj prstene. Tieto šperky sú vyrobené ako z klasického striebra, tak aj zo striebra pozláteného klasickým aj ružovým zlatom.

Objavte ponuku machových šperkov