Novoročné predsavzatia: 3 jednoduché kroky, vďaka ktorým ich konečne dodržíte

Nový rok je tu. S jeho príchodom chce väčšina z nás urobiť hrubú čiaru za neúspechmi, zlyhaniami či chybami, ktorých sme sa dopustili v tom minulom. Aj vy chcete v tomto roku zmeniť svoj život k lepšiemu? Prvým krokom je stanovenie si reálnych cieľov, ktorých sa nevzdáte po mesiaci. Poradíme vám, ako na novoročné predsavzatia, ktoré sa podaria. 

Novoročné predsavzatia môžu byť skvelým spôsobom, ako zlepšiť svoj doterajší život. Môžu vám pomôcť schudnúť, viac čítať či menej sa stresovať. Ak si však stanovíte nereálne ciele, výsledkom môže byť ešte viac stresu. Je preto dôležité nastaviť si také ciele, ktoré vás budú motivovať a nie stresovať. Zároveň myslite na to, že veľké zmeny sa neudejú v priebehu niekoľkých dní, ba ani týždňov.

  • Stanovte si reálne ciele

Prvým krokom k úspechu sú reálne splniteľné ciele. Veľké zmeny dosiahnete po malých krokoch. Malé úspechy sú totiž inšpirujúce a poháňajú vás vpred. Chcete schudnúť? Začnite tým, že schudnete dve či tri kilá. Chcete viac čítať? Prečítajte si každý večer zopár stránok. Chcete precestovať svet? Kúpte si letenky a začnite v Európe. Nedávajte si ani príliš priveľa predsavzatí – radšej sa zamerajte na jednu vec, ktorá je pre vás najdôležitejšia. O rok môžete pridať zase niečo nové.

Vaše ciele by mali byť SMART. To znamená:

- konkrétne (SPECIFIC),
- merateľné (MEASURABLE),
- dosiahnuteľné (ACHIEVABLE),
- realistické (REALISTIC),
- časovo ohraničené (TRACKABLE).

 

V praxi to vyzerá tak, že namiesto nejasného predsavzatia „Budem viac cestovať.“, si stanovíte konkrétny a merateľný cieľ: „Do apríla navštívim jednu novú krajinu.“

  • Urobte si plán

Akonáhle máte jasno v tom, čo chcete dosiahnuť, zamerajte sa na spôsob, akým to dosiahnete. Namiesto zákazov, obmedzení a príkazov sa však radšej sústreďte na pozitívne zmeny a následné odmeny. Na začiatku si urobte podrobný plán, ktorého sa budete počas nasledujúceho obdobia držať. Plán by mal obsahovať hlavné novoročné predsavzatia, malé ciele, väčšie míľniky aj odmeny. Ak nebudete mať podrobný plán, už prvé neúspechy či prekážky vás môžu odradiť.

Za neúspechy sa netrestajte. Aj oni vás totiž posúvajú vpred – dôležité predsa je nevzdávať sa.
Odmeňte sa za úspech

Za každý malý úspech by ste sa totiž mali adekvátne odmeniť. Ak sa vám podarí napríklad schudnúť, odmeňte sa niečím, po čom už dlho túžite. Táto odmena vám bude pripomínať pokrok, ktorý ste urobili a zároveň vás bude motivovať v ďalších cieľoch. Prestali ste s fajčením a celý mesiac ste si nekúpili ani jednu krabičku? Spočítajte, koľko peňazí ste ušetrili. Z nich si môžete kúpiť niečo, čo vás poteší. Darujte si strieborný šperk, vysnívané lodičky či masáž, ktorú si iste zaslúžite.

  • Buďte trpezliví

Veľké zmeny nedosiahnete za noc. Ak chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, doprajte si dostatok času. Na to by ste mali myslieť už pri nastavovaní plánu. Spočiatku možno budete plní elánu a odhodlania, s pribúdajúcimi výzvami vás táto energia môže začať opúšťať. Buďte trpezliví a namiesto hnevu k sebe zostaňte láskaví.

Keď niečo nemôžete ovplyvniť, prijmite to tak, ako to je a zamerajte sa na iný aspekt. Ak sa vám napríklad zmenili pracovné plány a výlet do Talianska sa presunul na iný mesiac, vyberte sa aspoň do blízkeho zahraničia autom.

Ak sa vám nepodarilo v máji schudnúť desať kíl, ale len osem, pochváľte sa. Určite je to lepšie než to, čo sa vám podarilo pred rokom. Vraví sa, že trpezlivosť ruže prináša. Toto príslovie si zapíšte na nástenku, nech ho máte každý deň na očiach. Nenechajte sa odradiť, ak neuvidíte výsledky po prvých dňoch. Tak do toho a vydržte.