Medzinárodný deň priateľstva

Predposledný júlový deň patrí oslave priateľstva. Oslávte ho aj vy a darujte svojej spriaznenej duši niečo krásne. Niečo, čo vyjadrí váš vzťah. To výnimočné puto, ktoré vás spája. Medzinárodný deň priateľstva je skvelou príležitosťou pripomenúť si dôležitých ľudí, ktorí stoja po vašom boku aj v tých najťažších chvíľach. Priatelia sú rodina, ktorú si vyberáme. Ukážte im, čo pre vás znamenajú.

Medzinárodný deň priateľstva sa každoročne slávi 30. júla. Je to deň venovaný oslavovaniu priateľstva a jeho dôležitosti vo svete. Cieľom medzinárodného dňa priateľstva je podporovať porozumenie, dôveru a priateľstvo medzi jednotlivcami, komunitami aj národmi.

  • Ako sa to celé začalo?

Táto milá tradícia pochádza z Paraguaja. V roku 1958 miestny chirurg počas večere navrhol svojim priateľom, že by mohli spoločne osláviť vzájomné priateľstvo. Tak vznikla Svetová krížová výprava priateľstva (World Friendship Crusade). Z jeho myšlienky sa neskôr stal Svetový deň priateľstva. Ten vznikol s cieľom podporovať mier a porozumenie medzi ľuďmi bez ohľadu na ich pôvod, náboženstvo či rasu.

Náš TIP:
Darujte priateľovi šperk s motívom priateľstva, symbolom, ktorý vás spája, alebo s vašimi spoločnými iniciálami.

Vybrať šperk

Medzinárodný deň priateľstva nám zároveň pripomína, aké dôležité je budovať si zdravé a hlboké vzťahy s ľuďmi okolo nás. Je to deň, kedy si pripomíname, že kamarátstvo má veľkú hodnotu a je dôležité dávať si vzájomne najavo, že nám na tom druhom záleží.

  • Čo darovať priateľovi či priateľke?

Premýšľate, čo darovať priateľovi pri príležitosti Svetového dňa priateľstva? Dlhé hodiny sedíte za počítačom a len márne hľadáte originálny darček? Skúste sa zamyslieť nad tým, čo má vaša spriaznená duša rada a čo by jej urobilo najväčšiu radosť.

Čo tak darovať spoločný výlet, knihu, piknik, darčekovú poukážku či retiazkupríveskom, ktorý symbolizuje váš vzťah? Darovať môžete aj kyticu obľúbených kvetov, box plný maškŕt alebo poukážku na masáž.

Vedeli ste, že...
... priatelia v Tibete sa zdravia vyplazením jazyka? Na Novom Zélande o seba priatelia pri pozdrave oprú nosy a čelá. Tomuto pozdravu hovoria zdieľanie dychu.

Krásnym darčekom je aj osobný odkaz. Napíšte svojmu kamarátovi odkaz alebo list, v ktorom mu vyjadrite svoju vďaku a ocenenie za priateľstvo. Môžete zdieľať spoločné spomienky, vyjadriť svoju podporu a povedať, čo si na ňom najviac ceníte. Priložiť môžete aj citát o priateľstve:

  • Priateľstvo je jedno duša, ktorá prebýva v dvoch telách." - Aristoteles
  • Svet je oveľa krajší, keď máš priateľa." - Hellen Keller
  • Skutočné priateľstvo prichádza, keď je ticho medzi dvoma ľuďmi pohodlné.” - David Tyson
  • Priateľstvo sa rodí v tom okamihu, keď jeden človek hovorí druhému: Čo, ty tiež? Myslel som si, že som jediný. “ - C.S. Lewis

Ak je váš priateľ milovníkom dobrodružstva, darujte mu spoločný zážitok. Spoločne prežité momenty upevnia vaše priateľstvo a vy si vytvoríte nové spomienky. Ak ste kreatívny typ, môžete darček vlastnoručne vyrobiť. Môže to byť napríklad koláž s vašimi spoločnými fotkami, kresba alebo šperk, na ktorý necháte vygravírovať vaše iniciály.

Objavte širokú ponuku strieborných šperkov na gravírovanie

 

Tematické šperky