Máj – lásky čas. Vyznajte svojej polovičke lásku a darujte jej darček, ktorému neodolá

Bozky pod čerešňou, romantické prechádzky, voňavé kytice a spoločné chvíle naplnené vzájomnou láskou. Milovať sa máme počas celého roku, no s májom sa láska spája predsa len o čosi viac. Prečo je máj označovaný aj ako mesiac lásky a aké tradície sa s ním spájajú? Spoznajte všetky májové zvyky, históriu bozku pod čerešňou a inšpirujte sa našimi tipmi, ako stráviť prvý máj.

Prvý máj je od nepamäti označovaný aj ako sviatok zamilovaných. Zatiaľ čo v zahraničí za sviatok lásky považuje Valentín, teda 14. február, v našich končinách do až donedávna bol práve máj. Máj, lásky čas, zvyklo sa hovorievať. Kto nedostal bozk pod rozkvitnutou čerešňou, ten mohol do roka uschnúť. Ako vlastne tento sviatok vznikol a aké tradície sa s májom spájajú?

  • Prečo slávime prvý máj?

Prvý máj, máj, lásky čas. Aj tieto slová si môžeme prečítať v slávnej básni českého spisovateľa Karla Hynka Máchy. Skladba Máj vyšla už v roku 1836 a dodnes je považovaná za vrcholné dielo českého romantizmu. A práve ona je považovaná za prvotný impulz, na základe ktorého sa neskôr máj stal mesiacom lásky a zamilovaných.

„Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech." 

Prvý máj a celý nasledujúci mesiac sú dodnes považované za sviatok a mesiac lásky. V minulosti sa však máj spájal najmä s príchodom jari. Máj pre našich predkov znamenal príchod jari, novej úrody, sľuboval teplejšie dni.

Obľúbeným zvykom, ktorý dnes nájdeme zväčša len na dedinách, je napríklad tradičné stavanie mája. Táto milá tradícia más svoje korene ešte v stredoveku. Vtedy však bolo zvykom, že vysoký a statný strom postavený v strede dediny evokoval príchod jari a dobrej úrody. V mnohých krajinách bolo zvykom nosiť máje na začiatku jari alebo leta v slávnostnom sprievode za spevu obradných piesní ospevujúcich silu prírody. Ľudia tým vyjadrovali radosť z víťazstva jari nad zimou.

Vedeli ste, že...
... kedysi sa vravelo: Svadba v máji, skoré máry? Podľa tejto ľudovej povery mal jeden z dvojice, ktorá mala svadbu v máji, čoskoro odísť na druhý svet.

Zistite viac o najznámejších svadobných tradíciách

Neskôr sa tento zvyk premenil na romantické vyznania lásky. Chlapec na prvého mája postavil pred dom svojej vyvolenej vysoký máj ozdobený farebnými stuhami, papierikmi a inými ozdobami. Pri stavaní mája si chlapci pomáhali a niekedy sa dokonca pretekali, kto bude rýchlejší. Nebolo ničím výnimočným, že ak malo dievča viacero nápadníkov, na dvore jej do rána vyrástlo hneď niekoľko májov. Kým chlapci stavali máje, dievčatá ich z okna pozorovali a tomu, kto sa im zapáčil, na druhý deň darovali pierko za klobúk. Ak už dievča malo svojho milého, z vďaky za krásny máj mu venovalo bozk pod brezou či čerešňou.

Tak, ako kedysi každá deva mala mať svoj máj, dnes by mala každá žena dostať bozk pod rozkvitnutou čerešňou. A to nie len tak hocikedy. Vraví sa, že ak muž ženu 1. mája pobozká pod rozkvitnutou čerešňou, zabezpečí jej tým krásu, zdravie a dostatok lásky na celý nasledujúcu rok. Kedysi sa tradovalo, že ak dievča nebude do polnoci pobozkané, musí aspoň objať a pobozkať brezu. Len tak sa zbaví hrozby, že do roka uschne. Bozkávanie pod čerešňou odporúčajú aj vedci, tí totiž zistili. Že pri bozkávaní sa nám zvyšuje hladina oxytocínu zvaného tiež hormón lásky.

  • Tipy, ako osláviť prvý máj

Okrem tradičného (a povinného) bozku pod čerešňou to skúste tento trochu inak. Prekvapte svoju polovičku originálnym programom a užite si spoločný deň niečím, na čo dlho nezabudnete. Skúste popremýšľať, čo máte obaja radi, no už dlho ste sa tomu nevenovali. Kedy naposledy ste zašli na piknik do obľúbeného parku? Kedy ste si spravili filmový večer s pukancami či čokoládou? Vymyslite program, na ktorý ste si už dlho nenašli čas. Spoločné aktivity sú skvelým spôsobom, ako sa ešte viac zblížite a upevníte svoj vzťah.

Náš TIP:
Darujte svojej polovičke strieborný šperk. Len tak – z lásky.
Objevte našu ponuku

Čo tak vyskúšať tú novootvorenú reštauráciu, o ktorej vám vaša polovička už dlho básni? Po spoločnom obede môžete zájsť na prechádzku do parku, ktorú zakončíte návštevou zmrzlinárne. V prípade nepriaznivého počasia (čo sa, pevne veríme, tento rok nestane) môžete navštíviť útulnú kaviareň či cukráreň, ktorá ponúka tú najlepšiu čokoládu na svete.

Nezabudnite ani na darček. Či už sa rozhodnete pre kyticu jarných kvetov, obľúbenú sladkosť či strieborný šperk z našej ponuky, nezabudnite ani na osobný odkaz či zamilovaný citát. Na pomoc si môžete vziať napríklad verše z básne Máj: „Je pozdní večer první máj – večerní máj – je lásky čas...“

Nezabúdajte, že máj je tiež mesiacom prebúdzania prírody. Ak momentálne nie ste vo vzťahu, radosť si môžete urobiť aj sami. Oslávte príchod jari a slnečných dní pokojne aj osve. Urobte si výlet do galérie, navštívte svoju obľúbenú reštauráciu alebo si urobte radosť jarným šperkom, ktorý rozžiari vaše dni. V našej ponuke nájdete množstvo šperkov, ktoré vám zaručene vyčaria úsmev a budú robiť radosť každý deň. Či už to budú strieborné náušnice, unikátné machové šperky alebo trblietavé náramky.