Koloidné striebro – skutočne liečí alebo ide len o fámu?

Vedeli ste, že striebro má aj iné využitie než je obľúbené módne doplnky v podobe šperkov, ale aj, ako zdravotnícka pomôcka? Takému striebru sa hovorí koloidné striebro a o jeho účinkoch sa už dlho diskutuje. Môže teda striebro pomoct vašim zdravotným ťažkostiam alebo ide len o fámu dochovávající sa z minulosti?

  • Čo je koloidné striebro?

Ide o zlúčeninu vody a striebra – sú to mikročastice striebra v destilovanej vode. Tieto častice nie je možné vidieť ľudským okom lebo sú približne milión-krát menší než jeden milimetr. Koloidné striebro má rovnaký elektrický náboj, čo znamená, že sa vzájomne odpudzuje a je v neustálom pohybe. Na Slovensku je však vnútorné užívanie zakázané. Koloidné striebro chráni imunitný systém a zlepšuje jeho regeneráciu. Zdanlivo najväčšou výhodou tejto látky je to, že baktérie nie sú schopné si tvoriť odolnosť proti časticiam koloidného striebra tak, ako to býva u antibiotík.

Koloidné striebro má už pri koncentrácii 10 ppm väčší antibakteriálny účinok než väčšina bežných antibiotík. Aj v kozmetike je obľúbené. Tu sa aplikuje pomocou tampónov a nanáša na vyčistenú pleť. Vďaka svojim antibakteriálnym účinkom pomáha problematickej pleti s akné.

  • Vlastnosti koloidného striebra

Má dezinfikačnú vlastnosť
Napomáha k čisteniu a rýchlemu hojeniu rán
Je netoxické
Môže napomôcť problematickej pokožke s akné
Bojuje s prechladnutím, zápchou alebo tiež vaginálnymi problémami
Nedráždi zažívacie ústrojenstvo
Väčšina baktérií a vírusov si proti nemu nedokáže vyvinúť obranný mechanizmus
Pokiaľ do vázy s kvetinami vmiešame koloidné striebro, môžu naše rezané kvety dlhšie vydržať zdravé a krásne.

 Koloidné striebro sa neodporúča ľuďom citlivých na kov a striebro, pretože môže spôsobiť alergické reakcie.

  • Na čo si dať pozor?

Internetový predaj
Na internete nájdete stránky, ktoré môžu odporúčať koloidné striebro tehotným ženám, avšak štúdie naznačujú, že častice koloidného striebra môžu spôsobiť poškodenie genetickej informácie, čo znamená, že nie je vhodné pre tehotné alebo dojčiace ženy. Tiež môžete naraziť na nesprávnej doporučené dávkovanie - 30 ml roztoku s koncentráciou 10 ppm, a to 2x denne, čo prekračuje správne dávkovanie takmer dvojnásobne.

Vnútorné použitie
Vnútorné použitie nemá preukázaný negatívny účinok, avšak jeho dlhodobé užívanie môže vyvolať vedľajšie efekty, a to spôsobenie zlyhanie funkcie mozgu alebo pečene.

Medzi najznámejšie vedľajší účinok patrí tzv. Argyróza, čo je sfarbenie kože do modrej farby. Toto sfarbenie je trvalé a nezvratné.