Čiernajú strieborné šperky? 4 veci, ktorých sa vyvarujte

Šperky zo striebra patria k najpredávanejším po celom svete. Dobre vyzerajú, sú moderné a cenovo dostupné. Majú ale aj svoje zápory. Striebro je relatívne mäkký kov, ktorý je náchylný na mechanické poškodenie. A čierna. Dôvodom je jeho oxidácia.

„Pravé striebro nečierna!“ Tak toto je celkom rozšírená fáma. Čiernenie striebra nie je závadou šperku, je to jeho vlastnosť. Niekomu vydržia strieborné šperky ako nové aj roky, inému začnú meniť farbu už po pár dňoch. Prečo? Môže za to oxidácia. Oxidácia je bežnou reakciou striebornej zliatiny na kyslé zložky ako je napr. pH faktor pokožky, pot, alebo ušný maz. Ide o prirodzený jav, ktorému nemožno nijako zabrániť a nie je teda dôvodom na reklamáciu. Možno ho iba oddialiť pravidelným čistením šperku, napr. pomocou handričky na striebro alebo roztoku. Šperky bez kameňov je vhodné občas odmastiť v teplej vode s Jarom. Týmto pravidelným odmasťovaním môžete černenie striebra výrazne spomaliť. 

Čiernenie najčastejšie spôsobujú zlúčeniny síry (sírovodík) obsiahnuté vo vzduchu. Pôsobením sírovodíka šperk čierna, či už chceme alebo nie. Reakciu urýchľuje vlhké prostredie, takže retiazky, náramky alebo prstienky sčernejú pri potení rýchlejšie. Proces oxidácie sa dá spomaliť lepším skladovaním, najlepšie v suchu, tme av sáčku alebo krabičke. Predávajú sa aj špeciálne vrecká a utierky napustené rôznymi roztokmi, ktoré spomaľujú oxidáciu striebra. Treba však dodať, že aj tak bude striebro, hoci výrazne pomalšie, oxidovať. A skôr alebo neskôr bude nutné sčernený strieborný šperk vyčistiť.

POT – veľmi záleží na pH faktore pokožky, preto je možné, že na niekom striebro čierna rýchlejšie a intenzívnejšie. V pote je síce malé, ale na sčernenie striebra významné množstvo sírovodíka. U niekoho môžu strieborné šperky skutočne sčernieť skôr.

Čoho sa vyvarovať, ak máte strieborný šperk?

  • Chlor

Striebru vadí chlórovaná voda v bazénoch alebo v termálnych prameňoch. S chlórom sa stretávame taktiež v dezinfekčných a bieliacich prostriedkoch. Niektoré čistiace prostriedky v domácnosti obsahujú chemické látky, ktoré šperkom škodia. Pri upratovaní preto používajte gumové rukavice.

  • Varenie

Perly nemajú rady ocot, kapustu ani červenú repu. V kuchyni pri varení preto perly radšej odložte.

  • Lak na vlasy, Líčenie, parfém

Náušnice si nasadzujte až po nalakovaní účesu. Perly sú chúlostivé na mechanické poškriabanie a pôsobenie chemických látok. Preto sa najskôr nalíčte, nalakujte účes, aplikujte parfum a až potom si nasaďte náušnice a ozdobte sa ďalšími šperkami.

  • Sport

Pokiaľ sa chystáte do telocvične či športovať v prírode, mali by ste všetky šperky radšej nechať doma, inak im hrozí mechanické poškodenie. Zvýšený kontakt s potom im tiež nepridá nič k dobru.

Drahé kovy sú v rýdzom stave väčšinou na vzduchu aj vo vode stále. Pri výrobe šperkov sa ale používa zliatin, ktorých stálosť sa na vzduchu aj vo vode znižuje s klesajúcim obsahom drahého kovu. V prípade, že je váš šperk vyrobený zo sterlingového striebra rýdzosti 925/1000 bez povrchovej úpravy, tak sčernie. To je fakt. Na klenotnícke účely sa najčastejšie používa zliatina striebra s meďou.

  • Zastaví ródium oxidáciu strieborných šperkov?

Ródium je stály, tvrdý kov, ktorý má strieborný lesk a chráni šperk proti poškriabaniu. Dôležité je, že nečierna pri kontakte s chemickými prvkami v ovzduší! Pokiaľ teda chcete, aby vám strieborné šperky dlho žiarili ako nové, vyberajte radšej vždy rhodiované. Pokrytie šperku tenkou vrstvou kovového ródia alebo rýdzeho striebra zvyšuje lesk aj odolnosť šperku voči vonkajším vplyvom, ako je svetlo alebo ľudský pot. Vďaka tejto ochrannej vrstve si strieborné šperky zachovávajú svoj lesk oveľa dlhšiu dobu. Krycia vrstva sa však postupne zmenšuje a to hlavne vplyvom mechanického pôsobenia. Najčastejšie je to pri prstienkoch, pretože prsty o seba vzájomne trú a ródium môžu ošúchať. Pomôžu vám v klenotníctve, kde vykonávajú opätovné rhodiovanie, ktorého cena sa pohybuje podľa hmotnosti šperku. Za 1 gram zaplatíte asi 2 €. Ródium je veľmi drahý prvok, jeho cena je oveľa vyššia, než cena zlata.

Pri domácom čistení sa rhodiované šperky nesmí drhnúť, vrstva ródia by sa mohla ošúchať skôr a pokovanie by bolo nutné obnoviť.

  • Aké sú najlepšie postupy a metódy čistenia striebra?

Odporúčame používať bežne dostupné prípravky na čistenie striebra ako je čistiaca utierka alebo čistiaci roztok na striebro. V prípade, že šperk obsahuje lepené kamene alebo perly, vyhnite sa tekutým prípravkom. Voda by mohla lepidlo rozpustiť a kameň by vypadol. Ak domáce čistenie nepomôže, obráťte sa na akékoľvek klenotníctvo.