Chokers: poznáte minulosť populárnych náhrdelníkov?

Magazín - Strieborné chokers

Dnes vieme, že náhrdelníky - chokers sú veľmi populárne. Plnia prehliadkové móla, módne časopisy, obchody a aj naše šperkovnice. Odkiaľ však ale prišli? Možno budete prekvapení, čo všetko tieto náhrdelníky symbolizovaly v minulosti! Chokermi sa ozdobovali už egyptské princezné či Indiáni pred tisíckami rokov, a to je len začiatok. Poďme sa však pozrieť na zaujímavé okamihy týchto náhrdelníkov.

Na konci 18. storočia, v časoch veľkej francúzskej revolúcie, kedy bolo stínanie hláv gilotínou na bežnom poriadku, nosili ženy chokery vo forme jednoduchej červenej, alebo čiernej stužky, aby si ucitili mŕtvych zo svojich radov. Neskôr sa väčšina 19. storočia niesla v duchu chokerov. Veľmi obľúbený doplnok vyššej vrstvy. Dá sa povedať, že tento trend obnovila Alexandra, princezná Walesu, ktorá si takto šikovne zakrývala jazvyčku na krku, ktorá sa jej nepáčila. Presne kvôli nej začali všetky jej poddané "odpozerávať" tieto ozdoby. Čím vyššia vrstva, tám boli samozrejme bohatejšie zdobené! Perly, diamanty, saténové stužky, drahé kamene,... chokerom nebolo nič cudzie. O tom, že sa v 19. storočí trendy šírily zrejme veľmi rýchlo svedčí aj fakt, že chokery začali nosiť aj prostitútky. Často vo forme obyčajnej stužky. Ak vám ale klasická literatúra nie je cudzia a vy ste čítali Nanu od Émile Zola (1880), isto viete, že prostitútky nepatrily len do najspodnejšej vrstvy. Niektoré, tie šťastnejšie, patrily do vysokých kruhov, kde sa muži bili o to, kto bude danú slečnu sponzorovať za isté výhody. Či už sa teda prostitútky chcely podobať dámam vo vysokej spoločnosti so šľachtickými menami, alebo si len užívaly nový trend, nevieme. Každopádne je jasné, že to bola v danej dobe veľká vec! Každá chcela mať svoj vlastný choker. O tomto trende nasvedčuje aj majstrovské dielo Olympia od Maneta (1863). Vyobrazená je tu prekrásna prostitútka, ktoré je obsluhovaná a na krku sa jej vyníma jednoduchá čierna stužka zaviazaná na mašličku. Tento trend prebrali aj baletky, o čom svedčia Degasove obrazy jeho povestných baletiek (1870). Desiatky obrazov nežných balerín, ako tancujú, či nacvičujú a ktoré zdobia jednoduché stužky okolo krku. 

Trend bol na konci 19. storočia v takej honosnej forme obmedzený zrejme na vyššiu vrstvu, pretože tieto ich bohato zdobené chokery boli často robené na mieru. Čo samozrejme nebola lacná záležitosť.V roku 1944 boli znovuobjavené magazínom Life, kde sa o nich písalo ako o DOG COLLARS (v preklade "Psie obojky"). Písalo sa o trende, ktorý znovu ožíva a je roztomilý, ako o trende, ktorý svedčí rovnako psíkom, ako aj ich majiteľkám. Potom sa o nich dlho sa o nich nepočulo. Až do 90. rokov 20. storočia, kedy boli všade. A keď hovoríme všade, myslíme tým naozaj VŠADE! Zdobili celebrity na červených kobercoch v hocijakej podobe či forme. Od ligotavých, elegantných, po kožené, rebelské, zdobené, obyčajné, zlaté, striebozné, zamatové, perlové, aké si len človek dokáže predstaviť. Tento trend sa samozrejme rýchlo preniesol na mladšiu generáciu, lebo kto by nechcel byť ako váš obľúbený spevák, keď máte práve 13 rokov? V obchodoch prekvitali takzvané tattoo chokers, ktoré boli ľahko dostupné v rôznych farbách, či s príveskom, či nie. Možno si aj vy spomínate, možno ste aj vy samy taký mali a hrdo ho nosili!A dnes sú späť. Znovu zdobia prehliadkové móla, krky celebrít, teenageriek, či elegantných žien, sociálne siete a samozrejme obchody! Sú všade a my sa vás preto pýtame, máte už svoj? 

Celú ponuku choker náhrdelníkov nájdete na CHOKERY OLIVIE