Ako si vybrať šperky na ples?

Plesová sezóna obvykle patrí k najočakávanejším udalostiam roka. Hlavne pre ženy je tak dňom, na ktorý sa snažia čo najviac pripraviť a užiť si ho. Každá dáma chce byť za kráľovnú, a preto dopredu plánuje, aké si zaobstarajú šaty, topánky, líčenie aj účes. Toto všetko je ale potrebné takpovediac vyšperkovať, pretože šperky sú doplnkom, ktorý by za žiadnu cenu nemal na plese chýbať.

  • Výber plesových šiat je prioritou

Pretože šaty robia človeka, je ich samotný výber vždy prvým a najdôležitejším krokom, ktorý predurčuje množstvo ďalších. Väčšinou prvý detail, ktorý ženy riešia, je farba. Tá môže byť napospol akákoľvek, iba ak má spoločenská udalosť predpísaný dresscode, je nutné sa riadiť jasne danými pravidlami. Ide tak väčšinou o: 

White Tie - vôbec najformálnejšie dresscode. U žien ide o dlhú večernú róbu a u mužov o bielu košeľu, čiernu vestu a nohavice, frak a čierne lakýrky.
Black Tie - aj tu sa dámy zdobia večernou róbou a páni čiernym smokingom, čiernou viazankou a motýlikom.
Black Tie optional - dresscode, pri ktorom je možnosť voľby. Ženy majú na výber medzi dlhými šatami a kratšími koktejlkami a páni medzi čiernym smokingom a oblekom.
Cocktail/Cocktail chic - menej formálny dresscode kde sú prípustné farby aj kreativita. Dámy si tak môžu obliecť koktailky alebo spoločenský overal a páni farebný oblek či zaujímavé doplnky, ktoré oživia klasický oblek.

Pokiaľ ale nie je nutné sa riadiť pravidlami, tak sa pri výbere šiat naozaj fantázii medze nekladú. Aj farbu tak vyberajte podľa svojho vkusu a myslite vždy na to, že je najdôležitejšie, aby ste sa cítili v šatách dobre. A či to vo finále budú klasické čierne, dlhé červené alebo krátke žlté je jedno. Pretože je to váš večer a každému pristane najviac to, v čom je mu naozaj príjemne. Zamerajte sa aj na pohodlnú obuv, odporúčame zvoliť spoločenskú barefoot obuv, v ktorej môžete bez problémov pretancovať celú noc.

Pre našich pánskych čitateľov prikladáme inštruktážne video, ktoré vám pred plesom príde určite vhod.

  • Podľa čoho vybrať šperky na ples?

K plesom patria nielen úchvatné róby, ale aj krásne šperky. Tie sú totiž doplnkom, ktorý povýši celkový vzhľad na maximum. Hoci sa môže zdať ich výber jednoduchý, nie je to pravda. Vhodne kombinovať šaty a šperky má svoje odporúčania, ktorých je dobré sa držať. Pretože aj keď je plesová sezóna udalosťou, na ktorej sa chcú dámy blysnúť, nie je nutné to preháňať. Šperky majú za cieľ zdobiť a doplniť celkový dojem, preto pamätajte na to, že menej je niekedy viac.

Ak ste si vybrali jednoduché šaty, nebojte sa ich doplniť výraznejšími klenotmi. Naopak, ak váš výber nakoniec padol na zdobené šaty, tak sa vydajte skôr cestou minimalistických šperkov. Podstatné je aj na akú udalosť sa chystáte. Plesov je počas sezóny celý rad a líšia sa nielen svojou slávnostnou príležitosťou, ale aj vhodnosťou šiat a samozrejme aj šperkov. Veľkolepé plesové udalosti priamo volajú po vysoko elegantných klenotoch, ale na menšom bále ich od vás nikto neočakáva.

  • Rozhodujte sa aj podľa účesu a strihu šiat

Pri výbere šperku je dôležité prihliadnuť aj na voľbu účesu. Ak máte krátke vlasy alebo ich budete mať v slávnostný večer vyčesané hore, budú sa vám hodiť výraznejšie visiace náušnice, ktoré na vás dokonale vyniknú. K rozpusteným vlasom sa zase viac hodí jemné a trblietavé.

Zamerajte sa aj na výstrih šiat, takže ak máte šaty s výstrihom do písmena V, zvoľte náhrdelník podobného tvaru. Veľmi sa hodí aj prívesok, ktorý práve pri týchto výstrihoch obzvlášť vyniká. To isté platí aj u šiat bez ramienok, kde máte pri výbere v podstate voľnú ruku, pretože tu bude mať úspech každý šperk, ktorý budete mať na krku. Vybrali ste nakoniec šaty, ktoré siahajú až ku krku alebo s výrazne zdobeným výstrihom? Pamätajte tak na to, že sa k nim hodí skôr menší a úzky náhrdelník alebo môžete tento druh šperku vynechať úplne a staviť iba na náušnice, ktoré doplníte napríklad náramkom.

  • Aké konkrétne šperky zvoliť?

Týmto sa dostávame na výber konkrétnych druhov šperkov. Zrejme nikoho neprekvapí, že najčastejšou voľbou sú náušnice, náhrdelníky a náramky. Celkový vzhľad je možné doplniť aj šperkom do vlasov a prípadne brošňou. Avšak prvé spomínané sa tešia najväčšej obľube v mnohých podobách.

  • Strieborné náušnice

Práve náušnice bývajú jedným z prvých šperkov, na ktorý sa upierajú oči plesových návštevníkov. Nie je sa prečo diviť, pretože dominujú z každého uhla a sú pôvabným šperkom, ktorý je pre uši priam stvorený nielen na plesovú sezónu. Druhov náušníc je veľa, takže samotný výber nemusí byť vždy ľahký. Ako sme už spomínali, tak v základe je dobré sa držať radu odporúčaní ohľadom zohľadnenia šiat a účesu. Keď sa týmto budete riadiť, tak v zásade nikdy nemôžete urobiť chybu.

Medzi najobľúbenejšie na takto významné udalosti väčšinou patria náušnice visiace. Sú neprehliadnuteľné, a pokiaľ ich správne zladíte, tak sú naozaj veľmi pôvabným doplnkom, ktorý sa presne hodí pre tieto príležitosti. Navyše sa dajú zaobstarať aj s rôzne farebnými kameňmi, ktoré im ešte viac dodávajú na zaujímavosti a tým pádom vám na atraktivite.

Ak vám ale samotný výber šiat nedovolí si vybrať tento typ strieborných náušníc, nezúfajte. Aj naše klasické varianty prinášajú mnoho krásnych kúskov, s ktorými budete žiariť. K viac zdobeným šatám aj k dlhým rozpusteným vlasom sa hodia jednoduché náušnice s čírym zirkónom. Sú minimalistické, decentné a trblietajú sa tak, že sú doslova stvorené pre každú budúcu kráľovnú plesu. Pohodlne sa budete cítiť aj v nami ponúkaných náušniciach so sladkovodnými perlami. Nielen šaty by totiž mali byť pohodlné, ale samozrejme aj šperky. Preto sa ozdobte náušnicami, ktoré netlačia a uchu nijako neprekážajú. Môžu to byť práve perly, ktoré sú všeobecne považované za luxusný a dokonalý doplnok, tak prečo sa ním neprezentovať práve na významné udalosti? Alebo chcete rovno zvoliť strieborné náušnice, čo majú magickú moc? V tom prípade sa skrášlite náušnicami s opálom, ktorý predurčuje k veľkému úspechu, a náušnice s ním dobre vynikajú pri mnohých príležitostiach

  • Strieborný náhrdelník

Najdôležitejším šperkom na ples je určite aj náhrdelník. Ten dopĺňa celkový štýl a je do veľkej miery dominantným prvkom, ktorý priťahuje pozornosť. Vie podčiarknuť krásu dekoltu a dodať celkovému outfitu šmrnc. Jeho veľkou výhodou je, že sa hodí prakticky ku všetkým šatám, iba ak si oblečiete veľa zdobené, mohol by zaniknúť. Aj v týchto prípadoch sa ale dá pýšiť jemným a úzkym náhrdelníkom.

Keď povieme, že výber náhrdelníkov na ples je veľký, tak to myslíme skutočne doslovne. Sú masívnejšie, jednoduché, perlové, s kamienkami i kameňmi rôznych druhov i farieb. Dobre vyzerá, keď náhrdelník zladíte aj s náušnicami, preto sa ženy často uchyľujú k nákupu celej sady strieborných šperkov. Nemusí tak premýšľať nad tým, ako konkrétne šperky kombinovať a rovno zvolí to, čo spoločne dokonale ladí.

Pretože si u nás dámy často kupujú šperky na spoločenské udalosti, všimli sme si, že im častokrát dominujú práve sady. Konkrétne veľmi luxusná sada, ktorá je zložená z náušníc, prstienku a prívesku a dominujú jej biele perly. Perly nesklamú a sú úplne univerzálnym doplnkom, ktorý nikdy nepôsobí obyčajne.

Sada stříbrných šperků s perlou

Ďalším obľúbeným kompletom je strieborná sada šperkov s tmavo modrými a čírymi zirkónmi. Skladá sa z náušníc, prstienku a prívesku, a práve modrý zirkón, ktorý je uprostred každého zo šperkov, pôsobí neodolateľne. Obe sady sú navyše rhodiované, čím je zaistená ich väčšia odolnosť, vyšší lesk a dlhšia životnosť. Je tak možné sa nimi pýšiť na mnohých spoločenských udalostiach a stále budú krásne a žiarivé.

  • Strieborné náramky a prstene

Aj náramky a prstene patria k plesovým sezónam. Nie je to síce podmienkou, ale aj tieto šperky by k sebe mali ladiť. Náramky a prstene síce nemusia pútať toľko pozornosť ako vyššie spomínaný náhrdelník a náušnice, ale napriek tomu nepodceňujte ich výber. Vždy by mali štýlom zodpovedať celkovému dojmu a ideálne keď všetky šperky zladíte do jedného tónu. Nevyzeralo by pravdepodobne dobre, keď budete mať modré šaty, náušnice so žltými kameňmi, náhrdelník so zeleným kameňom a náramok s prsteňom zladené do ružova.

Pri výbere šperkov sa spoliehajte na určité odporúčania, ale aj hlavne na svoj úsudok. Plesy sú udalosťami, ktoré si treba poriadne užiť a stať sa aspoň na okamih niekým tak trochu inak výnimočným. A toho sa dá docieliť iba tak, keď si oblečiete pohodlné a krásne šaty a topánky, slávnostne sa nalíčite a učešete a vašu krásu podčiarknete šperky, ktoré sa vám páčia. Každý šperk je jedinečný rovnako ako každá žena. Preto sa nebojte sa nimi zdobiť aj v takej očakávanej sezóne, ako je tá plesová.

Zvažujete nákup šperkov na spoločenské udalosti? Prezrite si našu kategóriu plesových šperkov.