Ako sa vyznať v drahých kameňoch?

Boli a sú využívané ako symbol moci a bohatstva, aj pre svoje domnelé magické či liečivé účinky. Dnes už ich nájdeme nielen v šperkoch, ale aj v odevoch alebo obuvi. Nielen v šperkárstve sa však môžeme zoznámiť s veľkou škálou druhov kameňov. Ako sa teda medzi nimi vyznať, alebo ako môžeme aj ako laici zhodnotiť, ktorý z nich má väčšiu hodnotu? V tomto článku sa môžete dočítať, aké základné vlastnosti a hodnotu majú niektoré zo známych kameňov.

  • Diamant

Samotné slovo pochádza z gréckeho slova adámas, ktoré znamená nezničiteľný. Tento drahý kameň sa teší svojej popularite zrejme najviac zo všetkých, patrí aj medzi najvzácnejšie. Aby sme určili cenu diamantu, najdôležitejšie kritériá sú váha, farba, čistota a brús. Farebné diamanty sú veľmi vzácne, avšak v dnešnej dobe je už možné kamene umelo zafarbiť do požadovaných odtieňov. Hmotnosť sa potom udáva v karátoch. Ako najväčší surový diamant je považovaný 3106 karátový, nájdený v roku 1905 v Južnej Afrike.

Je to tiež jedna z najtvrdších látok vôbec, s tvrdosťou 10 v Mohsovej stupnici (=vyjadruje schopnosť jedného materiálu ryť do druhého). Diamant sa opracováva brúsením – brúsiť sa dá iba iným diamantom. Najčastejšie používaným brusom je potom briliant. Pri brúsení však stráca cez polovicu svojej pôvodnej váhy.

Magazín - Diamant OLIVIE

  • Rubín

Tento kameň je známy a typický pre svoju červenú alebo ružovkastú farbu. V tomto prípade platí, že čím sýtejší odtieň červený, tým je cennejší. Najžiadanejšou farbou je tzv. holubia krv. V prípade, že je farba výrazne svetlá, používa sa označenie ružový zafír. Najkvalitnejšie rubíny na svete sú najskôr v Barme vďaka faktu, že často vo viditeľnom svetle červeno fluoreskujú. Na Mohsovej stupnici sú s tvrdosťou na čísle 9. Vďaka tomu sa dajú opracovávať do všelijakých tvarov a veľkostí.

Tieto kamene sa upravujú brúsením, ožarovaním a tiež inými tepelnými úpravami. Neupravené rubíny si potom zachovávajú svoj dymový nádych. Sú tiež nevyhnutnou súčasťou kráľovskej insígnie a ďalších slávnych klenotov, napríklad korunu českého svätého Václava. Tá obsahuje 250 karátový rubín.

Magazín - Rubín OLIVIE

  • Smaragd

Farba týchto kameňov môže kolísať od modrozelenej, trávovo zelenej až po žltozelenú. Tá sa tiež môže meniť v závislosti od natočenia kameňa, čomu sa odborne hovorí dichroizmus. Kamene špičkovej kvality mnohonásobne presahujú hodnotu rovnako vážiaceho diamantu. Veľkou nevýhodou je však to, že smaragdy vydobyté ako vzácne, tak úplne čisto a bez poškvrny, sa časom na vzduchu zakalia a kamene popraskajú, čím značne strácajú na kráse aj cene. Je to však možné obmedziť a ošetriť rôznymi olejmi a impregnáciami, ktoré sú do prasklín vpravované.

Smaragdy sa tiež dajú vyrobiť umelo, ale ich cena je stále vysoká a výrobný proces je veľkým a ceneným tajomstvom. Tvrdosť tohto kameňa sa pohybuje medzi 7,5-8 na Mohsovej stupnici.

Magazín - Smaragd OLIVIE

  • Ruženin

Tvrdosť 7 už v tejto kategórii značí, že sa jedná o krehký kameň. Je najobľúbenejšou odrodou kremeňa a je typický pre svoju ružovú, ľahko fialkastú farbu. Veľmi ojedinele narazíme na číry ruženín, väčšinou sa objavuje vďaka svojej krehkosti popraskaný so svojou kalnou farbou. Pôsobením vzduchu sa tiež stáva, že časom zošedne.

Podľa niektorých hypotéz by ruženín mohol byť šokovým minerálom, čo znamená minerál, ktorý bol premenený pri dopade meteoritu.

Magazín - Růženín OLIVIE

  • Safír

Tento kameň je známy predovšetkým pre svoju modrú farbu, ale môže byť tiež žltý, zelenkavý, ružový alebo purpurový. Zafíry sa nachádzajú vo väčších kusoch, než rubíny, preto majú tiež nižšiu hodnotu. Existujú ako prírodné, tak umelo vytvorené pre svoju tvrdosť 9 napríklad do ložísk v hodinkách.

Zaujímavosťou je, že náleziskom najlepších európskych zafírov je známa Jizerská lúka v severných Čechách. Ako najcennejší sa však považuje tzv. kašmírový zafír, ktorý má sýtu modrú farbu, tzv. nevädzovú modrú. Tieto kamene sa ťažia v Indii, na Madagaskare alebo v Pakistane. Cena za tieto skvosty sa môže pohybovať až k miliónu korún za karát.

Toto bol stručný prehľad niektorých z najznámejších kameňov. Ktorý z kameňov je vašim favoritom? A o ktorých kameňoch by ste si chceli prečítať príste?

Magazín - Safír OLIVIE