Ako najlepšie osláviť 1. máj - sviatok zamilovaných?

Hovorí sa, že láska kvitne v každom veku, a my s týmto tvrdením úplne súhlasíme. V niektorých mesiacoch však kvitne ešte viac. Máme na mysli mesiac máj, ktorý je pre lásku ako stvorený. Všetko kvitne, prebúdza sa, hrá mnohými farbami a samotná láska sa prežíva intenzívnejšie. Sviatok všetkých zamilovaných, ktorý pripadá na 1. mája, je vlastne oslavou všetkého, čo je v tomto ročnom období také krásne.

Návrh bez názvu-2-2

  • Pôvod dňa zamilovaných

Súčasne so Sviatkom zamilovaných oslavujeme aj Sviatok práce. Prvý máj, ako sa tento deň tiež nazýva, je tradične spojený s mnohými zvykmi. Medzi najznámejšie patrí bozk pod rozkvitnutou čerešňou, stavanie májov, vítanie jari a študentské oslavy nazývané majáles. Prvomájové oslavy sú súčasťou tradícií už mnoho rokov a každoročne sa na nich zúčastňuje množstvo ľudí všetkých vekových kategórií.

Niektoré historické záznamy dokazujú, že tento sviatok oslavovali Kelti, ktorí ho nazývali Beltain. Bolo to symbolické vítanie jari, pri ktorom sa zapaľovali ohne a milenci chodili do lesa na romantické schôdzky. 1. máj sa slávil aj v starovekom Ríme, kde oslavy trvali 6 dní. Oslavy boli venované Flóre, bohyni jari, a končili vypúšťaním kôz na pastviny a zajacov na polia, čo symbolizovalo plodnosť

Najznámejší pôvod prvomájového sviatku sa spája s dielom Karla Hynka Máchu Máj zo začiatku minulého storočia. Hoci je to už dávno, je obdivuhodné, že ľudia nezabúdajú a tradične chodia v máji na Petřín v Prahe. Nachádza sa tam socha básnika Karla Hynka Máchy, ku ktorej ľudia kladú kvety.

  •  Ako osláviť 1. máj

Ako už viete, 1. máj sa dá osláviť mnohými spôsobmi. Najbežnejším je určite bozk pod kvitnúcim stromom, najlepšie čerešňou, ale podľa tradície by mal stačiť akýkoľvek kvitnúci strom. Bozk má zabezpečiť, aby dotyčná žena alebo dievča boli svieže a aby takpovediac nezvädli. Zároveň by mal vzťah dvojice vydržať aspoň rok do ďalšieho bozku pod rozkvitnutou čerešňou na Valentína.

Oslavy sa zvyčajne začínajú v predvečer Valentína. Chlapci idú do lesa, kde do rána vyrúbu čo najvyšší strom a postavia máj. Tento staročeský symbol a znak jari ozdobia vencami, kvetmi, farebnými stužkami a stužkami na vrchole. Podľa tradície potom zostávajú celú noc pri máji, aby ju niekto z vedľajšej dediny nevyrúbal alebo neporazil, pretože by to prinieslo hanbu celej dedine. Na Valentína sa v niektorých regiónoch vykladali aj tzv. cesty lásky a na brány sa maľovali srdiečka a robili nápisy.

Dnešná doba je v tomto smere iná, ale niekde sa tieto tradičné a krásne zvyky stále dodržiavajú. Najčastejšie sa však 1. máj oslavuje bozkom pod rozkvitnutým stromom, prechádzkou, príjemnými chvíľami vo dvojici a napríklad aj milým darčekom.

  •  Ako potešiť dievča 1. mája? 

Všetci považujeme za nepísanú povinnosť potešiť svojho milovaného na sviatok lásky. Ale možno si kladiete otázku, čo by bolo najlepšou voľbou. Preto pre vás máme niekoľko tipov a veríme, že s nimi určite zabodujete:

  • Romantická prechádzka s bozkom pod rozkvitnutým stromom - chôdza ruka v ruke je ideálnym riešením pre zamilované páry v tomto krásnom období. Okrem toho bozk naplní tradíciu a dokončí kúzlo dovolenky.
  • Darujte kvety - aj keď sú kvety na jar všade, kytica na Valentína urobí radosť každej žene. Dámy milujú kvety v akejkoľvek podobe a najmä vtedy, keď ich dostávajú z lásky.
  • Večera pri sviečkach - dať si niečo dobré na jedenie, pohodlne si posedieť pri sviečkach a ukončiť večer tradičným bozkom, to všetko je pre nás v tento významný deň to najlepšie.
  • Pozornosť z lásky - na Valentína určite neurobíte chybu, ak svojho partnera obdarujete. Vždy poteší, a čo je najdôležitejšie, milovanej osobe, ktorú máte po svojom boku, bude vždy pripomínať vzácny deň, keď ho dostala.

  • Žádost o ruku na 1. máje?

Na prvého mája sa zamilované páry nielen bozkávajú pod rozkvitnutým stromom, ale tento deň často využívajú aj páni, aby sa vyjadrili. Povzbudzuje ich k tomu príležitosť, atmosféra, krásna príroda a zamilovaní ľudia okolo. Niet divu, že 1. máj sa často využíva na požiadanie o ruku.

Človek, ktorý sa rozhodne urobiť takýto veľký a nádherný krok k spoločnému životu, si určite nemohol vybrať lepší čas. Hoci tento moment zvyčajne sprevádza veľká nervozita, samotná žiadosť o ruku je pre oboch jedným z najkrajších okamihov v živote. Stačí si len vybrať zásnubný prsteň, čo nie je nič zložité, a užiť si každú minútu tohto májového dňa.

 

Najobľúbenejšie zásnubné prstene:

 

  • Čerešňový kvet - význam 

Možno sa teraz pýtate, ako súvisí kvet čerešne s Prvým májom? Odpoveď je jednoduchá, pretože čerešňové kvety, ktoré možno vidieť na začiatku jari a majú rôzne farby a odtiene, sú silne spojené s dlhotrvajúcou láskou. Čerešňové vence, najmä v skorších dobách, nosili nevesty počas obradu a používali sa aj ako antikoncepcia a pomáhali proti kašľu.

Čerešne sú veľmi dôležité napríklad aj v Japonsku. Stromy sa tu nazývajú sakury a hneď ako začnú kvitnúť, ľudia organizujú špeciálny festival, na ktorom pozorujú kvitnúce čerešne. Tieto stromy sú tiež symbolom sily, pretože prežili cunami, vyrástli a rozkvitli do svojej neuveriteľnej krásy. Samuraji nimi zdobili svoje meče a piloti kamikadze nimi zdobili svoje lietadlá, pretože verili, že kvety sakúr ich odnesú priamo na večnosť.

Čerešňový kvet možno často vidieť v podobe tetovania, pretože je trvalou pripomienkou toho, že život je pominuteľný a je potrebné žiť v prítomnosti. Kvety týchto stromov si ženy okrem iného často zdobia vo forme šperkov, pretože symbolizujú lásku, silu a kolobeh života.

  •  Čerešňový kvet - šperky 

Výhodou šperkov je, že sa nimi môže ozdobiť každý. Ženy, muži aj deti si môžu vybrať z rôznych druhov a dokonca si môžu vybrať šperky, ktoré majú pre nich osobitný význam. Kolekcia šperkov z rozkvitnutých čerešní vás určite nadchne, čo nás veľmi teší. Sú to kvety lásky, ktoré nevädnú a stále plnia úlohu, na ktorú sú určené - byť večným symbolom lásky.

Môžete si tu kúpiť nielen krásne náušnice, úžasné prstene, nápadité náramky a neprehliadnuteľné retiazky. Všetky tieto šperky majú spoločný kvet čerešne v rôznych podobách, originálny dizajn a sú samozrejme vyrobené z kvalitného materiálu. Keďže vieme, že láska je cit, ktorý by mal pretrvať navždy, snažíme sa, aby ste ju mohli vyjadriť aj našimi šperkami. A čerešňový kvet je na tento účel najvhodnejší. Darujte ho ako darček k sviatku všetkých zamilovaných a vyjadríte tým všetko, čo je v tomto ročnom období najkrajšie - lásku.

Najobľúbenejšie šperky s čerešňovým kvetem:

.