5 tipov, ako osláviť výročie svadby + nápady na darčeky

Prečo slávime výročie svadby? Pre manželov je to azda najdôležitejší deň v kalendári. Nie je len dňom, kedy si pripomínate svadbu. Je dňom, kedy oslavujete svoju lásku a každý spoločne prežitý okamžik. Oslávte výročie vašej svadby originálne a darujte si niečo, čo poteší vaše srdcia. Či už to bude strieborný šperk, kytica obľúbených kvetov alebo spoločná dovolenka.

  • Aké výročia svadby oslavujeme?

Cínová, zlatá, diamantová či perlová svadba. Aj vy sa strácate v tom, ako sa výročia svadby nazývajú a kedy ich oslavujeme?

Po prvom roku manželstva prichádza bavlnená svadba, po dvoch rokoch papierová a na tretí rok s partnerom oslavujete svadbu koženú. Ak vaša láska prekvitá, štvrtý rok prinesie kvetinovú svadbu. Ideálnym darčekom je veľká kytica kvetov, ktoré ste mali na svadbe. Prvá guľatina prichádza po piatich rokoch od svadby a nazýva sa drevená svadba

Nasleduje:

6. výročie: železná či plechová svadba
7. výročie: medená svadba
8. výročie: bronzová svadba
9. výročie: hlinená svadba
10. výročie: ružová či cínová svadba
 

Vedeli ste, že...
... mnohé názvy odkazujú na materiál, z ktorého by mali byť vyrobené darčeky k výročiu?

Po pätnástich rokov hovoríme o krištáľovej svadbe, dvadsiate výročie sobáša sa nazýva porcelánová svadba. Štvrťstoročie manželského života predstavuje prvé výročie drahých kovov a nazýva sa strieborná svadba. A čo sa dáva k striebornej svadbe? Dokonalým darčekom je práve strieborný šperk.

Strieborné retiazky k výročiu svadby

Výročie sobáša po tridsiatich rokoch nesie názov perlová svadba. Tento názov odkazuje na to, aké drahocenné sú spoločne prežité okamžite. Rovnako ako perly, aj spoločné dni a roky majú obrovskú hodnotu. Ľanová svadba, ktorú oslavujeme tridsaťpäť rokov od sobáša, symbolizuje vzťah pevný ako ľan. Po štyridsiatich rokoch hovoríme o svadbe rubínovej.

A čo ďalej?

45. výročie: zafírová svadba
50. výročie: zlatá svadba
55. výročie: smaragdová svadba
60. výročie: diamantová svadba
65. výročie: kamenná svadba
70. výročie: platinová svadba
75. výročie: nebeská svadba

  • Tipy, ako osláviť výročie svadby

Prvým tipom, ako osláviť výročie svadby, je romantická večera. Vezmite svoju polovičku do romantickej reštaurácie, pripravte piknik alebo uvarte vaše obľúbené jedlo, zapáľte sviečky, pustite hudbu a užite si špeciálny večer doma.

Ak chcete pripraviť niečo špeciálnejšie, naplánujte si spoločný víkend na chate či vo wellness hoteli. Odložte telefóny a počítače a venujte sa len jeden druhému. Strávte spoločný čas, obdivujte krásy okolia a oddávajte sa romantike.

Darček k výročiu pre ženu či muža?
Darujte strieborný šperk

Výročie môžete osláviť aj obnovou svadobných sľubov – či už v súkromí, alebo s rodinou a priateľmi. Nezabudnite ani na darčeky, ktoré vám budú výročie navždy pripomínať. Strieborné šperky sú ideálnou voľnou na ktorékoľvek výročie. Na šperk si môžete nechať vygravírovať symbol či znak, ktorý je pre vás dôležitý.

Tematické šperky