6 najdrahších šperkov sveta!

Za najstaršie nálezy šperkov môžeme považovať sto tisíc rokov staré prevŕtané mušle, niektoré z nich tiež slúžili v skorších dobách ako amulety. Šperkami sa zdobili ženy, deti aj muži. Nie je medzi nami snáď nikto, kto by aspoň nejakú tú drobnú ozdobu nemal, či už ako cennosť a istotu, ako radosť alebo drobnou márnivosť. Je nám jasné, že šperky sú väčšinou drahou záležitosťou. Ale kam až ich cena môže vyšplhať a aké faktory sa na tom podieľajú? Vyhľadali sme pre vás zoznam šiestich najdrahších šperkov sveta.

  • Smaragdový a diamantový diadém kráľovnej Viktórie

Tento diadém bol darčekom nemeckého princa Guido Hanckel von Donnersmacka pre jeho druhú ženu Katarínu v roku 1900. Existujú tiež dohady, že tento diadém patril manželke Napoleona III. Šperk obsahuje rad jedenásti smaragdov s celkom asi piatimi stovkami karátov a jeho majiteľom sa stal anonymný kupec, ktorý zaplatil vyše 12,76 miliónov dolárov (cca 11,3 miliónov EUR).

  • Prsteň Bulgari s dvoma diamantmi

Tento skvost sa ľahko stane jedným z najdrahších šperkov vďaka dvom veľkým diamantom, ktoré obsahuje. Prsteň bol vytvorený v roku 1972 v kolekcii Bulgari, kúpil ho ázijský zberateľ v aukcii za 15,7 miliónov dolárov (cca 13,9 miliónov EUR).

  • Diamant Srdce oceánu

Gloria Stuart si tento šperk vzala v roku 1998 na odovzdávaní cien Academy Awards. Tento zafír má hodnotu asi 20 miliónov dolárov (cca 403 miliónov Sk) a je presnou replikou šperku z filmu Titanik. Získal si tým prvé miesto v rebríčku najdrahších klenotov, ktoré sa kedy ocitli na odovzdávaní a jeho repliky sa predávajú v aukciách za asi 3,5 milióna dolárov (cca 17,8 miliónov EUR).

  • Diamant Wittelsbach-Graff

Predaný za 24,3 miliónov dolárov (cca 21,6 miliónov EUR) Laurence Graff v roku 2008. Hovorilo sa, že diamant patril indiánskemu kráľovstvu Golkonda a tiež, že španielsky kráľ Filip IV tento skvost kúpil ako súčasť vena pre jeho dcéru, Margaret Terezu, v roku 1664.

 

  • Bikini s diamantmi za 30 miliónov

Rekordná cena, ktorá bola stanovená v novembri roku 1997 pri Christie 'Hong Kong predaji, jediný set šperkov z jadeitu, náhrdelník o približne 27 piatich milimetrových jadeitov bol predaný za 30 miliónov dolárov (cca 24,7 miliónov EUR).

  • The Graff Pink

Tento prsteň je teda tým vôbec najdrahším šperkom na svete. Bol predaný za ohromujúci cenu 46 miliónov dolárov (cca 40,9 miliónov EUR) v novembri 2010. Je klasifikovaný ako typ II vo farbách diamantov a jeho nacenenie mu dáva hodnotu okolo 1,85 miliónov dolárov za jeden karát.