Všetko, čo potrebujete vedieť o prepichnutí uší a nastrelení náušníc

Máte doma dieťatko, ktoré čaká nastrelenie náušníc? Alebo ste sa rozhodli dať si prepichnúť uši vy? Pred tým, ako sa rozhodnete pre tento krok, prečítajte si zopár dôležitých informácií. Kedy je ten správny čas na prepichnutie uší, aké náušnice zvoliť a na akú bolesť sa pripraviť? Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o nastrelení náušníc.

V prvom rade je dôležité vysvetliť si rozdiel medzi prepichnutím uší a nastrelením náušníc. V oboch prípadoch sa ušný lalôčik najskôr poriadne vydezinfikuje, aby sa zabránilo prípadným komplikáciám. Odborník si potom miesto vpichu označí špeciálnou fixkou. Následne prichádza na rad samotný zákrok. Prepichnutie ihlou je podľa mnohých ľudí jemnejšie a menej bolestivé, zároveň sa v mnohých prípadoch rýchlejšie hojí.

Nastrelenie náušníc je zase rýchle a rana obvykle nekrváca. Behom niekoľkých sekúnd máte v uchu nastrelené nové náušnice, ktoré potom musíte nosiť niekoľko týždňov. Väčšinou ide o napichovacie náušnice z hypoalergénneho kovu – časté sú náušnice z chirurgickej ocele či strieborné náušnice. 

Objavte širokú ponuku strieborných náušníc pre deti

  • Vyberte si odborníka

Kam na nastrelenie náušníc? Kedysi sa nastreľovaniu náušníc a prepichovaniu uší venovali výhradne pediatri či dermatológovia. Dnes však túto službu ponúka aj množstvo špecializovaných predajní so šperkami, piercingové štúdiá či dokonca kozmetičky. Obľúbená je tiež služba typu mobilné nastreľovanie náušníc.

Odborníci sa však zhodujú, že ak chcete mať zaručený bezpečný a bezrizikový zákrok, nastrelenie náušníc by ste mali zveriť do rúk odborníka. Pred tým, ako si v ambulancii či štúdiu dohodnete termín zákroku, prečítajte si recenzie ostatných rodičov či ľudí, ktorí si v danom zariadení nechali prepichnúť uši.

  • Ako veľmi bolí prepichnutie uší?

Na rozdiel od nastrelenia piercingu či prepichnutia iných častí tela, tento zákrok je takmer bezbolestný. Ľudia, ktorí majú napríklad piercing v ušnej chrupavke, sa zhodujú, že prepichnutie ušného lalôčiku je rýchle a človek ho takmer neucíti. Samotné nastrelenie je otázkou niekoľkých sekúnd, návšteva ambulancie či štúdia však môže trvať aj hodinu. A to najmä v prípade, že je vaša ratolesť neposedná. 

Náš TIP:
Prepichnutie uší zverte do rúk odborníka a po nastrelení náušníc dbajte na dôslednú hygienu.

Dôležitá je však následná rekonvalescencia. Vďaka správnej starostlivosti o prepichnuté ucho sa vyhnete prípadným problémom a bolestiam, ktoré môžu byť spôsobené zápalom a následným hnisaním. Počas celej doby rekonvalescencie dodržiavajte hygienické pravidlá a prepichnutých miest sa dotýkajte len s čistými rukami, aby sa ranky čo najrýchlejšie zahojili. Odborníci tiež odporúčajú z času na čas náušničkami pohnúť.

Počas hojenia sa vyhýbajte návšteve bazénu či sauny, aby ste si nespôsobili infekciu. Ranku môžete čistiť antibakteriálnym mydlom či roztokom. V prípade, že sa podráždenie pokožky v mieste novej náušnice zhorší, určite vyhľadajte pomoc odborníka. 

  • Kedy nechať prepichnúť ucho bábätku

Zatiaľ čo kedysi bolo zvykom, že bábätkám sa uši prepichovali ešte v pôrodnici, dnes je všetko inak. Odborníci mamičkám odporúčali s nastrelením náušníc počkať do momentu, kedy má bábätko absolvované prvé očkovanie proti tetanu, aby ste sa vyhli prípadným rizikám.

Náš TIP:
Prvé náušnice by mali byť zo striebra alebo chirurgickej ocele, aby sa predišlo možnej alergii na kov.

Postupne sa zaužívalo nastrelenie náušníc vo veku zhruba 3 mesiacov dievčatka. V niektorých rodinách je dnes už bežné, že rodičia čakajú až do chvíle, kedy sa dcérka sama rozhodne pre nastrelenie náušníc.  

  • Dôležitý je nielen materiál

Či už nechávate nastreliť náušnice sebe, alebo čaká prepichnutie vaše bábätko, dôležitý je správny výber materiálu aj typu náušníc. Ako sme zdôraznili už v úvode článku, náušnice by mali byť vyrobené z hypoalergénneho materiálu akým je chirurgická oceľ, striebro či zlato. Pozor si dajte na šperky s obsahom niklu, ktorý môže spôsobovať alergie. Okrem materiálu si však všímajte aj tvar a veľkosť danej náušničky. 

Nájdite detské náušnice podľa vašich predstáv

Náušničky pre malé dievčatká by mali byť drobné, aby im neprekážali a neboli zdrojom prípadného zranenia. Malé bábätká majú tendenciu dotýkať sa ušiek, a preto je dôležité eliminovať akýkoľvek zdroj možného rizika. Pre bábätká sú vhodnejšie drobné náušnice, ktoré sa nebudú o nič zachytávať a vaša dcérka si ich nebude ťahať dole z ušiek.

Nemenej dôležitý je aj typ zapínania. Všeobecne sa za najbezpečnejšie považujú náušničky na skrutku, pretože dieťatko si ich neotvorí samo. Vhodné sú tiež náušnice na ruský patent, prípadne náušnice s takzvaným dámskym patentom.

  • Tipy, ako sa na nastrelenie náušníc pripraviť 

Ako sa pripraviť, aby sa prepichnutie uší nestalo traumatizujúcim zážitkom pre bábätko ani jeho rodiča? Dôležité je zachovať pokoj. Pokojný rodič vysiela smerom k dieťatku signál, že ho nečaká nič strašné ani bolestivé. Pamätajte, že samotné nastrelenie náušníc trvá len niekoľko sekúnd a horší než bolesť je stres, ktorý zákroku predchádza.

Nastrelenie náušníc trvá iba niekoľko sekúnd a je takmer bezbolestné. Ihneď po zákroku sa môžete vrátiť k svojmu bežnému režimu.

Ako prebieha nastrelenie náušníc? Počas nastreľovania zostáva bábätko sedieť na rodičovi, ktorý ho počas celého trvania pridŕža. Následne lekárka priloží pištoľku s náušnicou k vyznačenému miestu na ušku. Najhorším momentom je pre väčšinu detičiek samotný zvuk pištoľky, ktorá pri prestrelení jemne cvakne. Mnoho detičiek v tomto momente spustí vyľakaný plač, ktorý však o chvíľu utíchne. Dôležité je, aby pri sebe mali pokojného rodiča, ktorý ich pohladká a utíši. Akonáhle sú nastrelené obe náušničky, s dieťatkom môžete opustiť ambulanciu a tešiť sa z nových šperkov. 

Ako prebieha nastrelenie náušníc, na akú bolesť sa pripraviť a podľa čoho si vybrať prvé náušnice? Prečítajte si všetko o prepichnutí uší, aby ste vedeli, na čo sa pripraviť. Čím viac informácií budete mať pred samotným zákrokom, tým príjemnejší pre vás bude. Vyberte si strieborné náušnice z našej ponuky a urobte radosť sebe či svojej ratolesti.