Správna starostlivosť o strieborné šperky

Šperky nás zdobia, navodzujú slávnostnú náladu, sú našimi talizmanmi, podčiarkujú našu osobnosť, pripomínajú nám udalosť, keď sme ich dostali a ako sme boli pri obdarovaní šťastní či ako sme si ich kúpili sami a urobili sme si tým veľkú radosť. Možno už máte doma peknú zbierku, ale viete, ako sa o svoje šperky správne starať?

Správna starostlivosť o strieborné šperky - OLIVIE.sk

Oxidácia - černejú strieborné šperky?

Hlavným dôvodom, prečo sa treba o svoje šperky správne starať, je oxidácia striebra. Oxidácia je prirodzený chemický proces, ktorý sa najviac prejavuje na povrchu strieborných šperkov. Jednoducho povedané, ide o černenie povrchu striebra.

Černanie strieborného šperku nie je známkou nepravosti či zlej kvality kovu! Ide o prirodzený proces, ktorému nemožno úplne zabrániť. Správnymi preventívnymi krokmi však tento proces môžete výrazne spomaliť a oddialiť. Venujte, prosím, pozornosť našim odporúčaniam, užitočné rady uvedené v tomto článku vám zaručia, že váš strieborný šperk zostane dlhé roky stále ako nový. Dôležitú úlohu v životnosti strieborných šperkov zohrávajú aj povrchové úpravy šperkov, ktoré sú okrem iného tiež dôležitým faktorom pri výbere šperku. Viac informácií o povrchových úpravách strieborných šperkov nájdete tu: povrchové úpravy strieborných šperkov.

Oxidácia je bežnou reakciou striebornej zliatiny na kyslé zložky, ako sú napr. pH faktor pokožky, pot, chemikálie, a tiež aj na samotný vzduch.

Veľmi rozšírenou fámou je výrok, že „pravé striebro nečernie“. Nezabudnite, černenie striebra nie je nedostatkom šperku, je to jeho vlastnosť. Černenie spôsobené časom či nepoctivá starostlivosť o zakúpený šperk nie sú dôvodom na reklamáciu.

Pokiaľ tento článok čítate už v čase, keď váš šperk sčernel, nezúfajte, v článku tiež nájdete návod na to, ako vrátiť vašim šperkom stratený lesk.

 

,,Černenie strieborného šperku nie je známkou nepravosti či zlej kvality kovu!"

Ako ochrániť svoj šperk, aby vyzeral stále ako nový?

Každý nový strieborný šperk je krásny, ale nosením sa prstienky, náušnice, náramky, náhrdelníky alebo retiazky opotrebovávajú a hlavne znečisťujú. Aby si vaše strieborné šperky zachovali pôvodný lesk, musíte sa o ne pravidelne a správne starať. Existujú základné pravidlá, ako sa o šperky starať, čo s nimi robiť a čo, naopak, nerobiť.

Pri upratovaní doma, na záhrade alebo akejkoľvek manuálnej práci by sa mohol váš šperk poškriabať a poškodiť. Rovnako tak si dajte pozor na šperky s kamienkami či iným zdobením, pretože takýto šperk môžete ľahko zachytiť o nejaký predmet a hrozí, že sa tým uvoľní korunka, v ktorej kamienok drží, a tým riskujete stratu šperku. Veľakrát si to v danom momente ani nevšimnete a neskôr ho nedohľadáte. To isté platí aj pri športe. Nielenže môže dôjsť k povrchovému poškodeniu šperku, ale tiež sa potíte a pot výrazne urýchľuje proces oxidácie.

Pri strieborných šperkoch si dajte pozor na využívanie chemických prostriedkov a kozmetických prípravkov. Striebro aj kamene, ktorými sú šperky osadené, sú veľmi citlivé, a tým aj náchylné na zničenie. Dokonca aj kozmetika, ktorú doma máte, je rizikom. Napríklad lak na vlasy či parfum môže na vaše šperky pôsobiť nepriaznivo. Kontakt šperku s chemickými prípravkami urýchľuje starnutie šperku a môže ho aj znehodnotiť. Najprv teda aplikujte obľúbenú kozmetiku, pár minút počkajte a až potom si nasaďte šperky.

Keď svoje šperky nenosíte, odkladajte ich na bezpečné miesto, ideálne späť do našej krabičky, v ktorej vám šperk dorazil. V prípade, že šperkov máte už viac, kúpte si praktickú šperkovnicu. Šperky by sa nemali dotýkať a mali by byť uložené na suchom neosvetlenom mieste. Ak plánujete dlhšiu cestu a potrebujete si so sebou vziať viacero šperkov, dokonalým riešením je naše cestovné vrecúško na šperky. Šperky si rozhodne nevkladajte do peňaženky medzi mince, pretože kontakt s iným kovom im škodí. Radšej ich zabaľte do vrecka alebo vreckovky.

Hlavné zásady v starostlivosti o strieborné šperky - OLIVIE.sk

Čistenie strieborných šperkov

Ako často šperky čistiť?

Čistenie môže byť 2 spôsobmi. Jedným z nich je preventívne čistenie, ktoré ide v ruke v ruke so správnou starostlivosťou a uschovávaním strieborných šperkov. Druhým spôsobom je čistenie už výrazne zašlého šperku pomocou jednej z nižšie uvedených čistiacich procedúr.

Preventívne čistenie strieborných šperkov 

Veľmi podceňovaná rýchla a jednoduchá procedúra, ktorá váš šperk dlhodobo ochráni. Aspoň 1x mesačne vaše strieborné šperky pretrite čistiacou handričkou. Táto činnosť vám zaberie iba pár minút, ale vaše šperky sa okamžite rozžiaria. Naša handrička je nasiaknutá špeciálnym roztokom na čistenie strieborných šperkov. Handrička teda zbaví váš šperk nečistôt, mastnoty a takzvanej čiernoty - pôsobení oxidácie. Väčšina našich handričiek po použití zanecháva na látke výrazné čierne šmuhy aj v prípade, ak leštíte úplne nový šperk. Všetko je však v poriadku, ide iba o reakciu čistiacej kvapaliny s kovom. Preventívnym leštením strieborných šperkov docielite neustávajúci lesk a zabránite výraznému znečisteniu, nebudete tak musieť vykonávať čistiace procedúry, ktoré sú zdĺhavejšie a náročnejšie. Preventívne čistenie strieborných šperkov vykonávajte aspoň 1x mesačne.

Handrička na striebro z OLIVIE.sk

Čistenie výrazne špinavých šperkov

Ako je uvedené vyššie, výraznejšiemu znečisteniu predídete pravidelným používaním čistiacej handričky na striebro. Existujú však prípady, keď je šperk nečistotám vystavovaný viac a z dlhodobého hľadiska nepomáha ani preventívne čistenie. V tomto prípade nastáva čas na využitie mierne zložitejších čistiacich procedúr. Dôkladnejšie čistenie vykonávajte zhruba 2x ročne. Samozrejme, je to individuálne, vždy záleží na stave šperku.

Kúpel na strieborné šperky

Čistenie strieborných šperkov v domácom prostredí

Čistenie šperkov doma nie je žiadna veda. Stačí sa držať jednoduchých postupov a svojmu šperku vrátite jeho zašlý lesk raz-dva. Všetky postupy majú podobnú prípravu. Na čistenie si vyhraďte dostatočný čas, záleží na počte kúskov, ktoré budete čistiť. Na vyčistenie pár zašlých šperkov by vám malo stačiť 30 minút.

Nachystajte si všetky potrebné pomôcky a šperky, ktoré budete čistiť, nech počas procedúry nemusíte odbiehať. Niektoré šperky môžu byť kvôli kamienkom a rôznym záhybom zložitejšie na čistenie, vyhnite sa však používaniu ostrých predmetov, ktoré by mohli váš šperk poškodiť, ako sú napríklad ihly a pinzety, radšej použite veľmi mäkké kefky. A nezabudnite, že hrubá sila ešte nikdy nikomu pri čistení šperkov nepomohla.

 

OLIVIOU odporúčaný postup čistenia strieborných šperkov

Použite čistiace kúpele na strieborné šperky (3 minúty)

Budete potrebovať: čistiaci kúpeľ, nádobku s vodou, kúsok látky, rukavice (odporúčané).

  1. Na stôl si nachystajte všetky uvedené pomôcky a šperky.
  2. Otvorte viečko kúpeľa a opatrne oddeľte ochrannú fóliu. 
  3. Z kúpeľa vytiahnite vaničku a vložte do nej šperk.
  4. Vaničku vložte do kúpeľa na cca 5 sekúnd a potom šperk vyberte.
  5. Po vytiahnutí z kúpeľa šperk opláchnite v čistej vode a osušte látkou.

* Odporúčame použiť rukavice. V prípade, že dôjde k styku s citlivou pokožkou, čistiaci roztok môže vyvolať kožnú reakciu.

** Do kúpeľa by sa nemali vkladať šperky s osadením, čistiaci roztok by mohol kamienky poškodiť. Prípadne šperk do kúpeľa vložte tak, aby jeho kamienky neprišli do kontaktu s tekutinou.

 

Ako vyčistiť strieborný šperk doma za použitia bežných ingrediencií?

Alobal a soľ (10 minút)

Budete potrebovať: alobal, kuchynskú soľ, misku, horúcu vodu.

  1. Do misky vložte kus alobalu alebo dno misky alobalom vysteľte.
  2. Následne do misky dajte polievkovú lyžicu kuchynskej soli.
  3. Alobal a soľ zalejte horúcou vodou a do vzniknutého kúpeľa vložte váš strieborný šperk.
  4. Kúpeľ nechajte pôsobiť zhruba pol minúty (záleží na miere znečistenia).
  5. Po uplynutí tejto doby striebro vyberte a opláchnite studenou vodou.
  6. Nakoniec šperky osušte, najlepšie handričkou na striebro.

 

Prostriedok na umývanie riadu (5 minút) - vhodné pre šperky s kamienkami

Budete potrebovať: vodu, prostriedok na umývanie riadu, misku s teplou vodou.

  1. Do nádoby s teplou vodou kvapnite prostriedok na umývanie riadu, vodu zamiešajte, šperk môžete do nádoby na pár sekúnd vložiť.
  2. Následne šperk vyberte a vo vytvorených mydlových bublinkách namočte kúsok handričky a jemne ho utierajte.
  3. Takto jemne je možné čistiť aj modely osadené kamienkami, ktorých okolie môžete vyčistiť mäkkou kefkou.
  4. Keď je šperk čistý, opláchnite ho v studenej vode a vyleštite tkaninou.

*Ideálny spôsob čistenia šperkov s osadením.

 

Ďalšie alternatívne spôsoby čistenia strieborných šperkov

Ocot a jedlá sóda
  1. Do misky dajte 1/2 hrnčeka octu a 2 polievkové lyžice jedlej sódy.
  2. Potom do vzniknutého roztoku ponorte šperky.
  3. Nechajte pôsobiť po dobu 2 až 3 hodín.
  4. Po uplynutí tejto doby striebro vyberte a dôkladne opláchnite pod prúdom studenej vody.
  5. Nakoniec šperky osušte, na čo použite mäkkú utierku.
Kypriaci prášok do pečiva 
  1. Pripravte si navlhčenú handričku a malú misku.
  2. Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu vody a 3 lyžice kypriaceho prášku do pečiva.
  3. Strieborný šperk vždy navlhčite a potom naň aplikujte pripravenú pastu pomocou handričky, ktorá nepúšťa vlákna.
  4. Čistite tak dlho, pokiaľ nie je šperk čistý. Postupne meňte kúsky handričky za čisté, až je šperk úplne zbavený nečistôt.
  5. Šperk opláchnite pod studenou vodou a utrite jemnou handričkou do sucha.
Citrón a soľ – iba pre šperky bez kamienkov
  1. Do malej misky nalejte zhruba 2 hrnčeky horúcej vody
  2. Potom do vody vytlačte jeden celý citrón.
  3. Pridajte 3 polievkové lyžice jemnej kuchynskej soli.
  4. Šperky vložte do tohto kúpeľa a nechajte ich 5 minút ponorené.
  5. Keď po 5 minútach vyberiete šperky von, starostlivo ich osušte mäkkou handričkou.
Coca-Cola
  1. Klasickú Coca-Colu nalejte do polovice stredne veľkej misky a šperk do nej jednoducho ponorte.
  2. Nechajte pôsobiť 10 minút, aby mohli bublinky a kyselina fosforečná v nápoji účinkovať.
  3. Po uplynutí tejto doby šperky vyberte, opláchnete pod studenou vodou a osušte jemnou handričkou.
Kečup
  1. Pripravte si malú misku a vytlačte do nej kečup.
  2. Vezmete hubku na riad a jemnejšou stranou namáčajte do kečupu.
  3. Pomocou hubky rozotrite kečup po celom šperku.
  4. Musíte ho rozotrieť rovnomerne a tam, kde je znečistenie silnejšie, dostatočne pritlačiť.
  5. Keď je šperk úplne pokrytý kečupom, odložte ho a nechajte pôsobiť 10 minút.
  6. Potom šperk opláchnite pod studenou vodou a pomocou mäkkej jemnej handričky osušte.
Zubná pasta – bez bieliaceho účinku a abrazívnych látok
  1. Trochu pasty naneste na mäkkú handričku a priložte k šperku.
  2. Jemnými pohybmi začnete čistiť, pričom znečistenú handričku meňte neustále za novú hneď, ako sa zašpiní.
  3. Všetky šperky musíte čistiť iba čistým kúskom látky.
  4. Keď sú šperky vyčistené, opláchnite každý šperk teplou vodou a mäkkou utierkou osušte.
  5. Ak chcete s pastou použiť aj zubnú kefku, použite jedine mäkkú, aby sa šperky nepoškodili.

 

Starostlivosť o šperky - užitočné produkty:

Tipy na záver

Ak sa budete o striebro pravidelne starať a dobre ho uchovávať, nikdy vám nesčernie natoľko, aby ste ho úplne nevyčistili do pôvodného lesku.

Dávajte si pozor na všetky lepené šperky, ktoré by nemali prísť do styku s tekutými čističmi, inak by ste mohli prísť o zdobenie.

Náušnice odkladajte vždy na noc alebo pri umývaní vlasov, aby sa vám nepoškodili. Radšej svoje šperky odkladajte aj pri manuálnej práci či pri športe.

Svoje šperky raz za čas veľmi opatrne očistite, aby ste ich zbavili mastnoty a iných drobných nečistôt. Veľmi zašlé šperky si radšej nechajte profesionálne vyčistiť v klenotníctve, kde im poskytnú tú najlepšiu starostlivosť.

Domácnosť nemožno udržať v čistote bez špinavej práce“ – George Bernard Shaw

Tento citát je možné použiť aj na strieborné šperky. Človek sa musí zašpiniť, aby žiarila nielen jeho duša, ale aj šperky, ktoré sú jeho súčasťou.

.