Povrchové úpravy šperkov

Jedným z kľúčových faktorov pri výbere strieborného šperku by mala byť povrchová úprava. Povrchová úprava či dodatočné pokovovanie sa vykonáva, aby sa striebornému šperku zvýraznili alebo pridali určité užitočné vlastnosti. Tieto úpravy robíme, aby sme šperku zvýšili lesk, predĺžili jeho životnosť či zlepšili jeho celkový vzhľad. Takmer všetky šperky na OLIVII disponujú nejakou povrchovou úpravou. Nižšie vám ukážeme a vysvetlíme, čo jednotlivé povrchové úpravy šperku prinášajú a prečo je vhodné tieto vlastnosti pri výbere zohľadniť.

Povrchové úpravy šperkov OLIVIE

  • Rhodiovanie

Rhodiovanie je druh povrchovej úpravy šperku, kedy sa na striebro nanesie tenká vrstva rhodia. Rhodium je tvrdšie ako striebro. U striebra je rhodiovanie predovšetkým praktickou záležitosťou. Výrazne sa tým totiž spomalí a oddiali oxidácia, tzv. černenie striebra. Oxidáciu striebra možno tiež veľmi účinne oddialiť správnu starostlivosť o šperky. Vďaka rhodiovaniu majú šperky oveľa väčšiu odolnosť a dlhšiu životnosť. Rhodiovaný šperk je odolnejší proti oderu, poškriabaniu a proti pôsobeniu chemických látok, než len vyleštené striebro. Rhodiovaný povrch je antialergický. Výhodou rhodia je jeho veľmi podobná farba, ako je farba striebra. Pokiaľ sa vrstva rhodia ošúcha, je možné nechať šperk v klenotníckej dielni znovu porhodiovať.

  • Cielená oxidácia

Oxidácia je chemický proces, ktorý dodáva šperkom zastaraný vzhľad. Zoxidované šperky sú stále populárnejšie. Z estetického hľadiska sa šperky oxidujú s cieľom získať starý optický vzhľad. Napríklad kov, ktorý má vryté písmo a je oxidované, bude mať vrytú časť sčernenú, to zvýrazní kontrast a slová budú viac čitateľné. Oxidácia je dokončovacia práca, v tomto prípade nejde o náter či povlak.

  • E-pokrytie (e-náter, e-coating)

Jedná sa o ochrannú povrchovú úpravu, kedy táto metóda využíva elektrický prúd na náter kovového povrchu organickým lakom. Číra lakovaná vrstva poskytuje striebru ochranu proti poškriabaniu a zvyšuje životnosť lesku strieborného šperku. Pokryje sa tak každá skulinka. Šperky pokryté touto metódou majú teplejší tón, ako rhodiované striebro a zanechávajú si svoju prirodzenú krásu bez obáv z poškodenia.

  • Striebrenie

Striebrenie je stopercentná strieborná vrstva, ktorá je aplikovaná na pevnú striebornú základňu s cieľom poskytnúť danému kovu dlhodobý lesk a extra ochranu proti poškriabaniu a každodennému použitiu. Táto vrstva, pokiaľ nie je uvedené inak, je 1 mikrometer hrubá, avšak v niektorých prípadoch je možné použiť hrubšiu vrstvu, ktorá siaha až do 2 mikrometrov. Všeobecne sa na kov nanáša aj tzv. E-náter, ktorý je aplikovaný na samotný strieborný povlak. Chráni tak šperk od toho, aby bol matný a zostal žiarivo čistý.

  • Zlátenie

Zlátenie je metóda ukladania tenkej vrstvy zlata na povrch striebornej základne chemickým alebo elektrickým spôsobom. Najčastejšie sa stretneme so zlátením žltým či ružovým zlatom. Táto metóda je využívaná čisto z estetického hľadiska.

  • Platina

Platinovanie - šperky sú pokovované vrstvou platiny. Povrchová úprava platinou, je tá najlepšia úprava, aké strieborné šperky môžu mať. Platina predlžuje ich životnosť a dodáva im krásny vzhľad.

.