Ako sa starať o pozlátené šperky?

Pozlátené náušnice, prstene či retiazky sa tešia veľkej obľube. Lákavá je nielen ich cena, ale aj dizajn. Mnoho ľudí sa však obáva, že zlato na povrchu ocele či striebra postupne stratí svoj lesk. Ak sa však o pozlátené šperky budete správne starať, budú vám robiť radosť dlhé roky. Preto vám prinášame stručný návod, ako na to.

Hoci sa šperky pozlácajú už stovky rokov, ešte donedávna boli považované za lacnejšiu verziu luxusných zlatých šperkov. Aj preto sa mnoho ľudí obávalo o ich kvalitu. To už však dávno neplatí. Vďaka moderným výrobným postupom, kvalitným materiálom a správne prevedenému pozláteniu sú tieto šperky rovnako krásne a kvalitné ako zlaté šperky. A to za zlomok ceny.

Nazrite do širokej ponuky pozlátených šperkov

 Ak chcete, aby vám pozlátené šperky vydržali čo najdlhšie krásne zlaté a lesklé, musíte sa o ne správne starať. Nie je to však vôbec zložité – stačí zopár krokov a vaše šperky budú stále ako nové.

Ak už vaše obľúbené kúsky stratili svoj lesk, nezúfajte. Na konci vám totiž prezradíme, ako vyčistiť pozlátené šperky, aby ste im prinavrátili žiarivý jas.

  • Šperky ukryte pred slnkom 

Či už sú strieborné, zlaté alebo pozlátené, všetky šperky vyžadujú správne uchovávanie. Chrániť by ste ich mali pred vlhkosťou, ako aj pred slnkom. Dôležité je šperky skladovať tak, aby neboli vystavované vzduchu a oxidácii. Ideálnym miestom je preto uzatvárateľná šperkovnica s oddelenými priehradkami, praktický organizér na šperky, prípadne zamatové vrecúška.

Pamätajte, že pozlátené šperky by sa nemali dotýkať iných šperkov či ostrých predmetov, ktoré by ich mohli poškriabať. Preto vám odporúčame skladovať ich oddelene od ostatných šperkov, čím minimalizujete riziko poškodenia alebo zamotania.

U nás nájdete šperkovnice aj jemné vrecúška na vaše poklady.

 

  • Výhybajte sa kontaktu s vodou a chemikáliami

Slaná voda, chlór v bazéne či bežne používané chemikálie. To všetko môže poškodiť vaše obľúbené šperky. Jednou z najdôležitejších rád pri starostlivosti o pozlátené šperky je preto vyhnúť sa ich kontaktu s týmito látkami. Voda môže spôsobiť poškodenie pozlátenej vrstvy a čistiace prostriedky či iné agresívne látky majú podobný účinok.

Hľadáte pozlátený šperk pre muža?
U nás si vyberiete
.
   

Pozor si dajte aj na parfumy či telovú kozmetiku – po ich aplikácii s nasadením šperkov aspoň chvíľu počkajte. Pred tým, ako sa pôjdete sprchovať alebo si zaplávať, šperky si odložte na suché miesto. Pozlátené šperky by ste nemali nosiť ani počas manuálnej práce a cvičenia, pretože kontakt s potom ich kráse rozhodne neprospieva.

  • Opatrně ich očistite 

Rovnako ako zlaté či strieborné, aj pozlátené šperky si vyžadujú pravidelné čistenie. Je však dôležité, aby ste ich čistili naozaj opatrne a správne. V žiadnom prípade nepoužívajte čistiace kefky či papierové vreckovky – takéto čistenie by vaše šperky mohlo mechanicky poškodiť a zničiť povrchovú úpravu. Namiesto toho siahnite po jemných čistiacich utierkach, ktoré šperky vyčistia bez rizika poškodenia.

Následný proces čistenia je vskutku jednoduchý – do misky s teplou (nie však horúcou) vodou pridajte zopár kvapiek mydla a premiešajte. Pozlátené šperky ponorte do tejto zmesi na približne 10 minút. Následne šperky poriadne opláchnite pod tečúcou vodou a pomocou jemnej handričky usušte. V prípade, že sú šperky ozdobené kamienkami či perlami, použite na ich čistenie špeciálny ošetrujúci roztok, ktorý nepoškodí zdobenie.

Tematické šperky