Alergia na šperky - ako na ňu vyzrieť

Alergia na šperky OLIVIE

 

Alergia na šperky nie je neobvyklou záležitosťou. Vo väčšine prípadov ide o reakciu spôsobenú kontaktom s bižutériou, avšak môže sa vám to stať aj so striebornými a zlatými šperkami. Tieto obľúbené módne doplnky sú vyrobené z materiálov, ktoré môžu dráždiť pokožku, čo vedie k prejaveniu alergie - nepríjemnému svrbenie, lúpanie alebo pálenie. O aké materiály sa jedná a ako alergii na šperky predchádzať?

  • Striebro? Ne Nikel!

Symptómy alergie pri nosení šperkov sú bežné, ale často zle diagnostikované, keďže v drvivej väčšine prípadov, je látkou, spôsobujúcu alergiu, nikel, nie samotné striebro. S meďou je nikel pridávaný prímesou, ktorá spevňuje striebro a vďaka tejto prímesi sa z neho dajú formovať šperky. Ľudia so zníženou imunitou vnímajú akékoľvek cudzí stimuly jako prvky, ktoré poškodzujú telo. Niekedy môže trvať roky, kým sa reakcie prejavia.

Podľa štatistík trpí alergiou na nikel každý siedmy člověk. Alergia sa môže prejaviť ihneď, ale tiež až časom. Je to spôsobené častým užívaním šperku, kedy sa jeho ochranná vrstva opotrebuje a dôjde k styku kože s niklom. Urýchlenie procesu opotrebenie potom môže spôsobiť nešetrné zaobchádzanie so šperkami.

  • Alergia na zlato

Zlato, rovnako ako striebro, spôsobuje alergické reakcie len, ak ide o prímes rôznych kovov. Číre zlato len zriedka spôsobuje alergie.

Pre výrobu bieleho zlata sa využíva, už spomínaný, nikel. Jedná sa o nutnú prímes a jeho uvoľňovanie znovu závisí na čistote prímesi a užívanie zlatého šperku.

Žlté zlato býva bezpečná voľba, ak sa bojíte alergií. Žlté zlato obsahuje len striebro v zliatine, ktoré mu dodáva pevnosť, teda by sa reakcia mala objaviť len v zriedkavých prípadoch.

  • Prejavy alergie

Vyrážka
Zápal kože
Zvýšenie teploty
Pálenie a svrbenie
Sčervenanie kože

Pri náušnicách sa vám môže zahnisať a zapáliť dierka a celý ušný lalôčik býva bolestivý.

  • Prevencia

Alergia na kov je doživotná záležitosť. Dôležité je zistiť, aký kov spôsobuje alergiu a potom sa mu vyhýbať

Zvolit kvalitné šperky
Je dôležité si vyberať šperky označené výhradne symbolom 925, ku ktorého tvrdenie nie je používaný nikel. Bezpečné sú potom tiež rhodiované šperky, ktoré sú odolnejšie proti oderu, avšak je nutné brať do úvahy, že aj vrstva ródia sa časom môže opotrebovať, preto je čas od času potrebné šperk prekontrolovať, prípadne znovu potiahnuť v klenotníctve.

Upratovať so zloženými šperky
Aj tejto alergii sa dá predchádzať. Hlavným omylom je upratovanie a umývanie bez toho, aby ste si zložili svoje šperky, predovšetkým prstene, pod ktorými môžu uviaznuť zvyšky mydla a čistiacich prostriedkov, ktoré rozpúšťajú ochrannú vrstvu pokožky a nikel tak pôsobí na nechránenú kožu. Rovnaký efekt má potenie, preto by ste nemali zabúdať svoje šperky dávať dole pred fyzickou záťažou.

Použite púder
Púder absorbuje vlhkosť a pot, zabraňuje teda reakciám alergénneho kovu s látkou vyvolávajúce alergiu. Opudrujte miesto, kde nosíte svoje šperky, aby ste predišla vzniku alergie.

  • Starajte sa o své šperky

Aby šperky zostali odolné, pevné a stále, musia byť čisté. Aj rhodiované šperky sa môžu opotrebovať, a je teda dôležité pravidelne šperky ukladať a čistiť. Ako čistiť svoje strieborné šperky sa dozviete TU.